Előfizetés

A horvátok a korosztályos futball-válogatottakat is elpáholták, és ez jól leleplezi a rendszer hazugságait

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.18. 10:30

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Lehet maszatolni, de minek, a magyar labdarúgás utánpótlásának legalább akkora a lemaradása a nemzetközi mezőnytől, mint a nagyválogatottnak.
Az előző héten három magyar válogatott is kikapott a horvátoktól, ami egészen drámaian szemléltette: hiába az állami sportsajtó szemérmetlen ajnározása, semmi, de tényleg semmi eredménye a százmilliárdos támogatási rendszernek. Ez mondjuk egyáltalán nem új fejlemény, hiszen ebben a közegben nem divat a szembenézés és még egyszer sem fordult elő, hogy valakit, valakiket elővettek volna a szégyentelen hazudozás miatt, mert egyetlen vállalás vagy ígéret sem teljesült. A számonkérés és felelősségre vonás elmaradása miatt sehová nem tartó szakmai programok futnak a végtelenbe, ami közpénzek elherdálásának egészen újszerű módja.
Nem állítható, hogy itt rendszerszintű a lopás, bár a tao-pénzek körül fel-feltűnnek nagypályás játékosok, de a képlet ennél is egyszerűbb: az állam erőszakkal fenntart egy fenntarthatatlan rendszert és ahelyett, hogy engedné az összeomlást követő öntisztulási folyamat elindulását, nagyvonalúan finanszírozza az ágazatot.
A pályán azonban már a felkészülés a döntő, nem pedig az, amit néhány vezető vágyvezérelt gondolatai sugallnak. Horvátország lakossága nem éri el a 4,2 millió főt. Minden horvátra 2,3 magyar jut, ergo a merítés feleakkora, mint nálunk. A horvát állam nem száll be ilyenformán a fociba, mint a magyar, a létesítmények náluk egyáltalán nem ilyen csillogóak. Persze nincs államilag finanszírozott akadémiai képzés sem.
És akkor a pályán lévő különbségekről. A felnőttek Európa-bajnoki selejtezőn kaptak ki idegenben 3-0-ra, a fiatalok itthon szenvedtek fájdalmas vereségeket. Az U19-es együttest szintén Eb-kvalifikációs meccsen 2-0-ra, az U21-est felkészülési mérkőzésen 4-1-re ütötte ki a déli szomszéd.
Mivel mindig is a Duna-menti futballkultúra része volt Magyarország, ezért a horvátok sikere kicsit a miénk is, hiszen mégiscsak a mi kutyánk kölyke, mondta a tavalyi világbajnoki döntő után (ahol a horvátok a franciáktól elszenvedett vereség után ezüstérmesek lettek) a magyar futball nagy szurkolója. Ennek az 1-9-es gólkülönbségnek persze azért annyira nehéz örülni, de ebben is meg kell látni a jót, egyet bravúrosan sikerült bevágni nekik. Az őszinte, tényfeltáró, széles látókörű edzői értékelések szerencsére segítenek a probléma megoldásán. „Ki kell elemeznünk a hibáinkat, és folytatni a megkezdett építkezést.” „A futball aranytörvénye, hogy ha nem rúgod a gólt, akkor kapod.” „A becsületért kell küzdeni tovább.” 
Az efféle nyilatkozatok rámutatnak, hogy a jelenlegi edzői garnitúrának kifejezett erőssége az önértékelés. 
Ilyenformán nincs is baj, jön a Wales elleni meccs, ami győzelem esetén Európa-bajnoki szereplést ér, ami, ha így lesz, akkor legalizálja az eddigieket, elfedi a problémákat, és szerencsére nem bicsaklik meg a stadionépítési program sem.

Csak Gulácsi ért el kiugró sikert

Tíz évvel ezelőtt a magyar U20-as labdarúgó-válogatott bronzérmes lett az egyiptomi világbajnokságon. Azóta nem szereztek érmet magyar labdarúgók egyetlen világeseményen sem. A 2009-es csapatból Gulácsi Péter jutott a legmesszebbre, a válogatott első számú kapusa jelenleg a Bundesligában szereplő RB Leipzig együttesében véd, az osztályzatok alapján az előző szezonban ő lett a német bajnokság legjobb hálóőre. Németh Krisztián a Liverpool légiósaként érkezett a vb-re, de az angol csapatban nem tudott megragadni, 2015 óta az Egyesült Államokban játszik. Simon András szintén Liverpoolból érkezett a tornára, jelenleg a másodosztályú MTK-ban, testvére, Ádám Pakson játszik. Koman Vladimir 2005-2012 között az olasz Sampdoria játékosa volt, jelenleg Iránban futballozik a Sepahan FC csapatában.

Óriási büntetéseket szabott ki szurkolói rendbontások miatt az UEFA

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 09:55
Egy Ajax-szurkolót kísérnek ki a spanyol rendőrök a Valencia elleni meccsről
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
A holland Ajax és a német Eintracht Frankfurt sem adhat el jegyet a következő mérkőzésekre, komoly bírságokról is döntöttek.
Szurkolóik viselkedése miatt a holland Ajax és a német Eintracht Frankfurt sem adhat el jegyet szimpatizánsainak a következő, novemberben esedékes londoni mérkőzésekre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának döntése értelmében. Az amszterdami drukkerek a spanyol Valencia otthonában rendezett október 2-i Bajnokok Ligája-találkozón okoztak rendbontást, és ezért nem tarthatnak a csapattal a november 5-én esedékes Chelsea elleni fellépésre. Ezen kívül az Ajax 68 ezer eurós bírságot is fizet. A frankfurti szurkolók a portugál Vitória Guimaraes stadionjában Európa-liga összecsapáson, október 3-án viselkedtek elfogadhatatlanul, ezért nem vásárolhatnak jegyet a november 7-i Standard Liége, valamint a november 28-i Arsenal elleni idegenbeli találkozóra. Ugyancsak szurkolók rendbontása miatt a fizet büntetést a Dinamo Zagreb (20 ezer euró), a Manchester City (15 750 euró), a Liverpool (10 ezer euró), a Borussia Dortmund (29 875 euró) és a Guimaraes (50 ezer euró) 

Vereckei Ákos Szerbiában főedző

A kétszeres olimpiai-, hatszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok kajakos, Vereckei Ákos lett a szerb kajak-kenu válogatott főedzője. A szövetség végrehajtó bizottságának döntése alapján az elkövetkező négy évben Pavle Jovanov lesz a szövetségi kapitány, s a szakmai stábban még ketten kaptak helyet: a női részlegért felelős Miroszlav Rodics mellett Vereckei Ákos lesz a főedző. Az új szakmai stábot csütörtökön mutatták be a sajtónak. 
"Figyelembe véve, hogy Magyarország az egyik legsikeresebb nemzet a mi sportunkban, s hogy a magyar szakembereket mindenhol megbecsülik, úgy döntöttünk, hogy alkalmazzuk Ákost - idézte az NSO Mirko Nisovic, a szerb szövetség elnökének nyilatkozatát. - Az ő érkezésével az eddigi rendszert is megváltoztattuk, erről majd Pavle Jovanov gondoskodik, s mindkettőjük munkáját Miroszlav Rodic segíti. A jövő évi terveinket senki előtt sem titkoljuk. Tokióban szeretnénk megismételni a riói sikert, s bízunk abban, hogy a 2020-as olimpiai játékokon legkevesebb egy éremmel többet gyűjtünk, mint Rióban.” 
Ha sikerül a szerbeknek teljesíteni az olimpiai tervet, akkor ez azt jelentené, hogy megduplázzák az érmeik számát: Rióban egy második helyet szereztek a férfi kajak kettesek versenyében Marko Tomicevic és Milenko Zoric révén.
„Tizenöt éves edzői múlt áll mögöttem, s igyekszem majd a tapasztalatomat és a tudomásomat kihasználni ezen a poszton. Tisztában vagyok a szerb versenyzők minőségével, s bízom benne, hogy egy közös munkával sikerül majd megvalósítanunk a kitűzött célokat” – nyilatkozta Vereckei, aki köszönetet mondott a szövetség elnökének a bizalomért, amiért őt nevezték ki erre a felelősségteljes pozícióra.