kórház;tűzszünet;török offenzíva szíriában;

Kórházat ágyúznak a törökök fél nappal a tűzszünet kihirdetése után

120 óra helyett 12 órát bírt csak ki Erdogan hadserege.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja számolt be arról az MTI szerint, hogy a török offenzíva térsége péntek reggel tüzérségi és kézi fegyverektől volt hangos.

A beszámolók szerint a török erők Rász el-Ajn települést lövik, azon belül a város kórházát is ágyúzzák, ahol sok sebesültet látnak el.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját azért, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett "biztonsági övezetből". Ez a 120 óra nagyjából tehát 12 óráig tartott.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, azt közölte, hogy elfogadta a tűzszünetet, ami csütörtök este 22 órakor lépett hatályba. A szervezet reményét fejezte ki, hogy a török haderő tartja magát a megállapodáshoz. A remény szertefoszlott, a törökök ugyanis 120 helyett alig 12 óra után folytatták a támadásokat.

A Reuters jelentésében azt írta, hogy Törökország a tűzszünettel eléri mindazokat a célokat, amelyeket még a hadművelet kezdetekor, október 9-én meghirdetett. Ennek értelmében a török haderő a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot von ellenőrzése alá Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell onnan vonulnia.

Frissítés: Erdogan török elnök szerint mindez álhír, szerinte nincs szó összecsapásról, és kijelentette, hogy a megállapodás értelmében a térségben tartózkodó török biztonsági erők már nem hagyják el a területet.