Előfizetés

Harcol a kormánypárt, új választást írhatnak ki Jászberényben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 10:29
Szabó Tamás, Jászberény korábbi fideszes polgármestere megtámadta a választási eredményeket
Fotó: Berénycafé!Facebook
„Aggályos eseményekre” hivatkozva semmisítette meg a területi választási iroda az ellenzéki győzelemmel járó eredményt, még egy esélyt kap a fideszes jelölt.
Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben november 10-én, ha jogerőre emelkedik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási bizottság határozata. Ez ugyanis igazat adott a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamásnak, aki fellebbezett, miután mindössze tizennégy szavazattal győzte le őt múlt vasárnap a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje, Budai Lóránt – értesült az Azonnali. 
Az erről szóló határozatot a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Pócs János töltötte fel közösségi oldalára azzal a kommenttel: Budaiék választási csalása miatt kell újra szavazni.  
Magában a határozatban az áll: a területi választási bizottság megváltoztatja a Jászberényi Helyi Választási Bizottság döntését, amely kimondta, hogy Budai nyerte a szavazást, és megsemmisíti a polgármester-választás eredményét. A megismételt szavazást a területi választási iroda november 10-re tűzte ki, a pénteken kelt határozat ellen ugyanakkor még lehet bírósági felülvizsgálati kérelemmel élni a Szegedi Ítélőtáblán október 21-én délután négy óráig.  

Éles volt a verseny

A városban igen kiélezett volt a verseny: négyen is elindultak a polgármesterségét. Az ellenzéknek itt is sikerült együttműködnie, így a helyi Jobbik elnök, Budai Lóránt mögé sorakozott fel a DK, az MSZP és a Momentum is. Ugyanakkor a pártlogós indulás helyett – például Egerhez hasonlóan – itt is inkább egy közös egyesületet hozott lére az ellenzék, hogy ennek színeiben induljanak. Végül Budai Lóránt 3909, Szabó Tamás 3895, a független Magyar Levente 931, míg a mi hazánkos Dobrosi Péter 434 darab szavazatot kapott. Ami a képviselői helyeket illeti, a Fidesznek az egyéni győzelmekkel, illetve a kompenzációs listával a tizennégy helyből hetet sikerült megszereznie, az ellenzéki egyesületnek csak hatot, míg a Mi Hazánknak egyet. Vagyis – ha a Mi Hazánk a Fidesszel szavaz – Budai polgármesterként kisebbségben lenne a testületben.   

Pénzt ajánlhattak a voksért, idegenek mentek a szavazókörökbe

A területi választási bizottság szerint egyébként azért kell megismételni a választást, mert a szavazás alatti egyes események „olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt”, amelyet csak egy új szavazással lehet orvosolni. Például a bizottság szerint idegenek mentek a szavazókörökbe, „a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlanul mozogtak”, illetve szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás is történt.   

Győzött a saját pályázatán

A kormánypárti Szabó Tamás egyébként 2010 óta áll Jászberény élén, a neve akkor vált országosan is ismertté, mikor az azóta már bezárt Népszabadság 2015-ben megírta: a polgármester öt évre bérlője lett egy olyan, városi tulajdonban lévő lakásnak, amelyre saját maga írt ki pályázatot. A helyzetet fokozta, hogy a kiírásra a városvezetőn kívül egy háromgyerekes, egészségügyben dolgozó édesanya is jelentkezett, aki így nem jutott lakáshoz. Egyébként nemcsak Jászberényben akarnak új szavazást, hanem Csepelen is, igaz, ott az ellenzék szeretné ezt elérni. Emiatt éppen pénteken küldte orvoshoz a szocialista Bangóné Borbély Ildikót Németh Szilárd, miután a kormánypárti politikus szerint nem bírja elviselni a csepeli választók döntését, vagyis a Fidesz győzelmét. 

Óriási blöffel támadta meg a Fidesz az I. kerületi választási eredményeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 09:48
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A felhozott érvek annyira gyengék voltak, hogy a Fővárosi Választási Bizottságot sem hatották meg.
 Az I. kerületben V. Naszályi Márta sem vehette át a polgármesterséget csütörtökön, mivel a Fidesz és a KDNP megtámadta a választás végeredményét, ami szerint az ellenzéki jelölt 121 szavazattal többet kapott, mint a fideszes Nagy Gábor Tamás.  De amíg például a VIII. kerületben egyelőre még Pikó Andrásék sem tudják, kik és milyen kifogással támadták meg a végeredményt, V. Naszályiék esetében ezeknek egy része már felkerült a Fővárosi Választási Bizottság oldalára – írja a 444.hu
A Fidesz és a KDNP összesen 11 kifogást adott be, amivel mind a 10 egyéni választókerület és a polgármester-választás eredményét is megtámadták. A kormánypártok általánosságban arra hivatkoztak, hogy a szavazatok számlálásánál a különböző színű és fajtájú szavazólapok és borítékok szétválogatása és minősítése miatt 
„általános volt a káosz”.

A fideszes delegáltak ugyanis arról számoltak be, hogy nagy volt a kapkodás a szavazólapok jelöltenkénti szétválogatása közben, és szerintük senki sem ellenőrizte, hogy nem került-e érvényes szavazólap más jelölt szavazólapjai közé. Három kormánypárti delegált arra gyanakodott, hogy a körzeteikben a fideszes jelöltre leadott szavazólapok keveredhettek V. Naszály szavazatai közé, ezért a megállapított eredmény téves lehet.  
De mivel a Főválasztási Választási Bizottság döntése szerint a fideszes panaszok alapján az egyéni körzetek esetében merülhet fel a jogsértés, ezért csak a polgármester-választás esetében fogadták el a panaszt. 
Hozzátették, hogy az egyik szavazókör delegáltja is csak az „előfordulhat”, „kerülhetett” szavakat használta, ez alapján pedig „a feltételezés a jogsértést nem bizonyítja, de még csak nem is valószínűsíti”.

A Fővárosi Választási Bizottság így nem látta indokoltnak a szavazatok újraszámlálását, és helybenhagyta az eredményt.V. Naszályi Márta arra számít, hogy ha a fideszesek nem mennek bíróságra, hétfőn megkezdheti a polgármesteri munkáját.  Ugyanakkor a Fővárosi Választási Bizottság előtt még számos olyan fellebbezés van, amiről csak hétfőn tud dönteni a testület. Ugyanígy a józsefvárosi és a ferencvárosi eredményekről is csak ezen az ülésen várható döntés. Az eredményeket aztán szintén megtámadhatják a bíróságon, ami még három nappal eltolhatja az átadást. 

24.hu: terrorszervezetekhez köthető alapítvány nyit török iskolát Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 09:47
A Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola épülete, ezt kapta meg a hamarosan induló török Maarif-intézmény
Fotó: Google Maps
A Maarif iskola Erdogan-hívők helyi táborát gyarapíthatja. Az intézményt fenntartó alapítvány radikális szervezetekkel tart kapcsolatot, volt olyan tanáruk, aki óráján az Iszlám Államot méltatta.
A török elnök lobbiszervezete, a Maarif Alapítvány nyitna iskolát Ferencvárosban, az egykori Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén, ahol a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól bérel majd tantermeket és eszközöket. A szervezet egyik egyik fő célja - Erdogan politikájának népszerűsítése mellett –, hogy fokról fokra visszaszerezhesse a Fetullah Gülen alapítványaihoz tartozó nemzetközi iskolahálózat tagjait - írja a 24.hu. Az alapítványt a Török Vallásügyi Minisztérium hozta létre a 2016-os katonai puccs után,  
Erdogan iránti lojalitásukat pedig jól mutatja, hogy az alapítványi kuratórium 12 tagja közül 7-et maga a török államfő nevezett ki.

Molesztáló igazgató, dzsihadistákat éltető tanár

A szervezet honlapja szerint jelenleg 41 országban összesen 315 oktatási intézményük van, ebben a listában említik Magyarországot is – terjeszkedésük és oktatási módszereik azonban több szempontból is megkérdőjelezhetőek, írja a lap. Az alapítványnak Afganisztánban voltak a legnagyobb botrányai, többször került összetűzésbe a helyi szervekkel, az afgán hatóságok egyenesen azt állították: a törökök iratokat hamisítottak, álhíreket terjesztettek. 
Ugyanakkor sok panasz szól arról, hogy a Maarif iskoláiban nagyon alacsony az oktatás színvonala. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az afganisztáni iskolájukban tanítók egyike korábban egy isztambuli pizzériában dolgozott, a törökön kívül semmilyen nyelvet sem beszél, tanári tapasztalata nincs, de párthűsége miatt simán felvették.
Ennél nagyobb botrányt csak az okozott, amikor az alapítvány egyik albániai iskolájában az egyik tanárt, Emine Alushit letartóztatták, mert tanórán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit nézette diákjaival,
akiknek azt magyarázta, hogy a terroristák elsődleges célja megvédeni a muszlimokat, és jó emberek.

Hasonlóan nagy felháborodást váltott ki az is, hogy a grúziai Batumiban nyitott iskolájukba egy olyan igazgatót helyeztek, akit Törökországban korábban eltiltottak a tanítástól, miután Gerger város egyik vallási iskolájában hetvenötnél is több diáklányt zaklatott szexuálisan. 

Veszélyes kapcsolatok

A Maarif Alapítványnak azonban nemzetbiztonsági szempontból is kockázatos kapcsolatai is lehetnek: a  portál szerint a Maarif több szálon is kötődik különböző iszlamista terrorszervezetekhez, jelenlegi alelnöke, Osman Nuri Kabatepe  pedig alapítója volt az IHH-nak, annak az állítólagos segélyszervezetnek, amely majdnem minden komolyabb iszlamista terrorszervezethez ezer szállal kötődik. A portál hozzáteszi CIA már 1996-ban radikális szervezetnek minősítette az IHH-t, noha az akkor még leginkább csak Boszniában tevékenykedett; az Obama-kormány 201-ban már azon gondolkodott a The Jerusalem Post szerint, hogy magát a szervezetet is fel kellene venni  a külföldi terroristacsoportok listájára. Az IHH rövid időn belül az egyiptomi Muzulmán Testvériségtől a Hamaszon át a Al-Káida csecsenföldi szervezetéig mindenkivel kapcsolatba került. Mint a Népszava kiszúrta, 2014-ben a szervezet egyik törökországi irodájában is rajtaütést tartott a török terrorelhárítás, bár a szervezetet képviselő jogvédő csoport visszautasította, hogy az IHH-nak bármilyen köze lenne a terrorizmushoz, és állításuk szerint a rajtaütés során csak egy személyt kerestek.
Az összképen az sem javít, hogy az alapítvány budapesti iskoláját az UETD (vagyis Európai Török Demokraták Uniója) egy projektjének keretében nyitnák meg. Az UETD, amely mindazon túl, hogy Erdogan – demokratikusnak nem mondható – politikáját népszerűsíti az Európában élő törökök között, az emigráns török ellenzéki csoportosulásokat is folyamatosan megfigyeli a török titkosszolgálatokkal - írja a portál. A német belbiztonsági szervek 2018-as jelentése szerint 2016 óta aggasztóan növekszik a török titkosszolgálat németországi tevékenysége, aminek elsődleges célja az ott található kurd szervezetek megfigyelése. Az UETD 2014 óta Magyarországon is aktív. Elnöke, Mehmet Inceoglu, akinek fő tevékenysége, hogy Erdogan politikáját méltatja minden platformon, ahol szót adnak neki. A szervezet Facebook-oldalán például videón mutatják be, hogyan is kell érvényes szavazatot leadni Erdoganra.