Előfizetés

Mindent elmond a NER-ről, ahogy a miniszterek válaszoltak Borkai-ügyben

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.19. 15:50

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Tizenegy tárcát és három tárca nélküli minisztert kérdeztek meg, mindegyiküknek ugyanaz jutott az eszébe.
Mit gondol Borkai Zsolt és a keresztény szabadság kapcsolatáról? Avagy Ön szerint Borkai Zsolt a keresztény szabadság jegyében tette, amit tett? Mennyire férnek bele a drogos orgiák és a cserébe elosztogatott közpénz a keresztény szabadságba?  Erről kérdezte a kormányzat képviselőit a Borkai-ügy kapcsán két ellenzéki képviselőnő, Bangóné Borbély Ildikó és Szabó Tímea (Párbeszéd), akik  a parlament üzenőfelületén levelet küldtek az összes illetékesnek,
A két politikusnő összesen 11 miniszernek és három tárca nélküli miniszternek küldte el a kérdéseket – de mindenhonnan ugyanazt a központilag gyártott választ kapták; Dömötör Csaba, a Miniszterelnök Kabinetiroda államtitkárának levelét küldték el nekik. Mint Dömötör írta,
„Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a miniszterelnök elmondta a véleményét a témával kapcsolatban. Egészen pontosan úgy fogalmazott: „világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok nálunk nem férnek bele”. Szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből.”
Bangóné és Szabó tehát a kormányzati kommunikációban már megszokott sablonválaszt kapta, ami ápol és eltakar. A reakció ugyanakkor rámutat az Orbán-kabinet vízfejűségére is, arra, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincs egyéni álláspont, csak központi utasítás.
A képviselőnők ugyanis nem csak a miniszterelnök véleményére lettek volna kíváncsiak, hanem olyan prominens kormánytagokéra is, mint Pintér Sándor belügyminiszter, a Tízparancsolatot egészségügyi csodaszerként tálaló Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter vagy a teológus végzettségű, miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt.
A megkérdezettek egyéni vélemény helyett azonban Orbán Viktor mondatait visszhangozták.

Ráadásul az is megismételték, hogy Borkai kilépett a Fideszből, ami semmire nem válasz, ha a kormánytagokat  éppen a keresztény szabadság értelmezéséről és a közpénzzel honorált orgiákról kérdezik.

Elfogadhatatlan, erkölcstelen, bűn

A politikusoknál jóval keményebben fogalmazott a Borkai-ügyről egykori kollégájuk: Balog Zoltán, az EMMI korábbi vezetője elfogadhatatlannak, erkölcstelennek és bűnnek tartja a győri polgármester adriai orgiázását. Mint az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este elmondta, nem nézte meg a Borkai-videót, de olvasott róla, és „mint minden normális ember”, felháborodott. 
Balog Zoltán szerint döntő dolog, hogy közpénzből történt-e, ami történt. Ez dönti el Balog Zoltán szerint azt, hogy erkölcsi vagy büntetőjogi kategória-e, ami történt

Az ügyben Balog Zoltán szerint szükséges erkölcsi ítéletet mondani, egyben szomorúnak nevezte, hogy mindenki, akiről botrányos felvételek kerültek ki ebben a kampányban, megnyerte a saját körzetét. Balog Zoltán ehhez hozzátette: van bűn, van vezeklés, van bűnbocsánat. Egyben eufémizmusnak nevezte a „botlás” kifejezést a történtekre, amit elfogadhatatlannak, erkölcstelennek, és bűnnek nevezett, amit csak elítélni tud. Felhívta a figyelmet arra, hogy Gulyás Gergely és Novák Katalin már a kampányban is kimondták, hogy hogy ez nem fér bele.
A volt miniszter ugyanakkor úgy látja: a nemzeti-polgári közösség szempontjából az isteni pedagógiának is van szerepe van abban, hogy a Fideszt több városban és körzetben is megverték, bár az ellenzék is ügyesebb volt, mint korábban. Szerinte a „mi úgy is csak nyerni tudunk” hamis biztonságérzetének vége van, és a hatalmi arroganciának is, amely azt gondolja, mindent megengedhet magának. Hozzátette: van egy abszolút erkölcsi mérce, amit nem szabad állítgatni. 
A tízparancsolatot nem lehet újraírni hetente, csak azért, mert nem sikerült betartani – mondta Balog Zoltán.

Komoly verseny nélkül tarolhatnak Mészáros cégei Paks 2 vizes tenderein

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 14:24

Fotó: Népszava
Mivel már ajánlattételre is főként az ő vállalkozásait kérték fel, nagy meglepetésekre nem kell számítanunk.
Ha csak nem lesznek eredménytelenek az eljárások – ami nagyobb meglepetés lenne - , akkor főleg Mészáros Lőrinc cégei alakíthatják át a vízközműveket, illetve a gőzrendszert és a hőközpontokat azon a telken, ahol elvileg részben a paksi atomerőmű bővítése is megvalósul – írja a G7.
Bár a tenderen végleges eredményt még nem hirdettek, de már ajánlattételre is csak egy-egy céget kértek fel, amelyek egy kivétellel részben vagy egészben a gázszerelőből milliárdossá lett felcsúti vállalkozó tulajdonában vannak. 
A paksi atomerőműhöz tartozó telek fejlesztésére eddig összesen öt különböző közbeszerzést írtak ki. Első körben a távhőrendszer valamint a szennyvíz, csapadékvíz és ivóvíz csatlakozási pontjait kellett kialakítani. Bár előre lehetett látni, hogy nem lesz kis munka, hiszen elég nagy területről, és több száz méternyi csőhálózatról van szó, túl sok céget nem mozgatott meg a felhívás. Végül a tenderekre két-két érvényes ajánlat érkezett, a befutó pedig mindkét esetben az a Duna Center Therm Kft. (DCT) lett, amely történetesen 
a korábban meghirdetett közbeszerzés kiírása előtt négy nappal került Mészáros Lőrinc tulajdonába.

A vállalat a távhő csatlakozási pontok kialakítását 148, a szennyvíz, csapadékvíz és ivóvíz rendszernél pedig ugyanezt a munkát 187 millió forintért vállalta. A társaságnak nem jött rosszul a munka, mert ugyan korábban is voltak már sikerei közbeszerzéseken, utoljára másfél évvel a most nyári megrendelés előtt nyert el állami megbízást. A DCT-nek így 2018-ban csökkent is az árbevétele, ami egyébként jó részt már akkor is állami, sőt paksi megbízásokból származott. Korábbi megállapodások szerint ugyanis 2022-ig elvileg ők végezhetik a technológiai épületekhez és rendszerekhez kapcsolódó épületgépészeti, karbantartási, valamint egy külön szerződés alapján az építőmesteri és lakatos munkákat is, továbbá 2023 elejéig az ő feladatuk a vízi létesítmények üzemeltetése és karbantartása az erőműnél.
Bő két héttel Mészáros Lőrinc új cégének megbízása után aztán négy újabb közbeszerzést írt ki az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ugyanannak a teleknek a fejlesztésére. A tenderek szerint a területen átalakítják a jövőben • a víziközműveket, • a távhőrendszert, • az elektromos hálózatokat, illetve • a gőzrendszer és hőközpontokat. A megfelelő cég kiválasztására pedig mindehhez egy olyan eljárást választottak, ahol először a munkára pályázó cégeknek jelentkeznie kell a tenderre, majd a jelentkezők közül egy második körben választják ki a győztest. Azaz tényleges verseny csak azok között van, akik ebben a körben ajánlatot nyújtanak be.
Mint a gazdasági portál  írja, a tendereken két munka Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez, egy pedig az állami megbízásokról szintén jól ismert A-Hídhoz kerülhet. Utóbbi elsőre talán meglepő módon az eredeti tevékenységéhez egy annyira azért nem közelálló feladatot, a távhőrendszer átalakítását nyerheti el. Valójában azonban a cég nem teljesen új szereplő ezen a piacon sem, ha nem is annyira nagy számban, de vannak már korábbról is távhős referenciái. Ahogy a Mészáros és Mészáros Kft.-nek is vannak referenciái – méghozzá szép számban – a vízközmű építésben, amire egyedüliként ők pályáztak. Ahogy arról korábban írtunk, a felcsúti milliárdos által kiépített cégbirodalom jó ideig legfontosabb, és mostanra részben tőzsdére vitt cége rengeteg helyen dolgozik csatornázási és egyéb ivóvízminőség-javítási projekteken is.
A gőzrendszer és hőközpontok átalakítására pedig kizárólag az a Duna Center Therm Kft. jelentkezett be, amely már a korábbi megbízásokat is megkapta ezen a telken, és amely ugye alig több mint fél éve van Mészáros Lőrinc tulajdonában. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy csak ezt a munkát kapja meg a vállalat. A DCT ugyanis az elektromos hálózatok átalakítására kiírt tenderen is versenybe szállt. A négy közbeszerzés közül egyértelműen ez iránt volt a legnagyobb érdeklődés, végül azonban itt is csak két cég maradt versenyben az ajánlattételi szakaszra. Az ELMŰ-Émász ezzel foglalkozó leányát ugyanis nem találták alkalmasnak, így ki is zárták a tenderről, aminek eredményeként a DCT mellett csak a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. testvércége, a szintén állami tulajdonban lévő MVM Ovit adhat be ajánlatot.

„Az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 13:08

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Örülnek a választási sikernek, de nem dőlnek hátra - hangozott el a szocialisták választmányi ülése után.
Megkérdőjelezhetetlen útitársakká váltunk – jelentette ki Kunhalmi Ágnes az ellenzéki együttműködésre utalva a szocialisták választmányi ülése után. Az MSZP választmányi elnöke ugyanakkor hozzátette, a múlt vasárnapi sikernek örülnek, de nem dőlnek hátra. – Visszajött a remény, megszűnt Magyarországon a centrális erőtér. Nem sikerült, amit a Fidesz nagyon szeretett volna, nem tudtak végső csapást mérni az ellenzékre – fogalmazott a politikus, aki szerint az elmúlt években kialakult önkényuralmi rendszerből, egyelőre nem lett diktatúra. Igaza lett az MSZP-nek és a Párbeszédnek – folytatta Kunhalmi –, amikor végtelenségig mantrázták, hogy teljes összefogás hozhat csak sikert. – Ebben a belpolitikai térben, ilyen választójogi törvény mellett, ez az egyetlen reálpolitikai recept arra, hogy megmozdítsuk azt a szavazóréteget, amely egyébként is többségben van – mondta. Kunhalmi szerint az MSZP erős, stabil bástyája a teljes összefogásnak, amelyet nem csak tartani, hanem mélyíteni kell. Ettől függetlenül persze nem becsülik le a Fidesz korrekciós képességét, állampárti eszközrendszerét, médiabirodalmát. – Ezek ellenére is megverhetőek, mi pedig felkészülünk a döntő ütközetre – utalt a 2022-es országgyűlési választásra is. Az ellenzéki politikus üdvözölte Karácsony Gergely főpolgármester első bejelentéseit, például, hogy Demszky Gábort és Tarlós Istvánt is díszpolgári címre javasolta. – Ez az új politikai felé tett első lépés, ahogy a kilakoltatások felfüggesztése, a nyilvános pályáztatások elrendelése is – sorolta Kunhalmi Ágnes. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is azt emelte ki, hogy az ellenzék együttműködése a recept a NER lebontására. – Amennyiben hitet teszünk a jogállamiság, a demokratikus működés és a társadalmi igazságosság mellett, akkor megtudjuk győzni a választókat arról, hogy van alternatíva a Fidesz ellen – mondta. A szocialistáknak egyébként csaknem 350 önkormányzati képviselőjük lett országszerte, csaknem 50 polgármester mellett. Ők Tóth Bertalan ígérete szerint azért fognak dolgozni, hogy ne csak a kiváltságosak országa legyen Magyarország. A pártelnök továbbá bejelentette, az MSZP rendszerváltó pártként készen áll az újabb rendszerváltásra. A választmányon azt kérte a megválasztott tisztségviselőiktől, hogy kezdeményezzék a szabad városok együttműködését, minden lépésük a helyben élők érdekeit szolgálja, ne kössenek alkukat a hatalom embereivel és közpénznek nem lehet helye magánzsebekben. Személyi kérdésekről nem Tóth nem beszélt (lapunk korábban megírta, hogy Szakács László lehet Tóbiás József utódja a parlamentbe), ugyanakkor azt megerősítette, hogy Molnár Zsolt budapesti elnököt kérte fel pártigazgatónak.