Az RMDSZ még nem döntötte el, hogy támogatja-e Ludovic Orban kormányalakítását

Publikálás dátuma
2019.10.20. 13:07
KELEMEN Hunor
Fotó: Biró István / MTI
Azután döntenek, hogy megismerik a kormányprogramot és a miniszterjelölteket.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt szombat este egy kolozsvári kampányrendezvényen, amelyen államfőjelölti minőségben válaszolt a hallgatóság kérdéseire. Elmondta, azután döntenek Ludovic Orban kormányalakításának támogatásáról, hogy megismerik a kormányprogramot és a miniszterjelölteket. Hozzátette: jó esély van arra, hogy az RMDSZ megszavazza a kormányt azért, hogy megadja számára az esélyt a munka gyors elkezdésére. Álláspontja szerint ugyanis az országnak az az érdeke, hogy minél előbb kidolgozzák és elfogadják a jövő évi költségvetést. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) egyelőre nincs meg a kormány elfogadtatásához szükséges többsége, és elkezdődött az elnökválasztási kampány is, egymás ellen küzdenek azoknak a pártoknak a jelöltjei, amelyeknek meg kellene egyezniük a kormány támogatásáról. Szerinte a PNL az utóbbi három évben "mindenkivel összerúgta a port", akivel ma a kormányalakításról tárgyalhat. Úgy vélte: ha első nekifutásra nem is sikerül a kormányalakítás, a második kísérlet biztosan sikeres lesz, mert a képviselők többségének nem felel meg, hogy előrehozott választásokat tartsanak. A politikus kijelentette: nincs jó véleménye Klaus Iohannisról, akit öt évvel ezelőtt úgy választottak Románia elnökévé, hogy a magyarok 82-83 százaléka is rá szavazott. Azt remélték ugyanis tőle, hogy az erdélyi helyzet jobb ismerőjeként az erdélyiek és a magyarok számára pozitív lépéseket tesz. Ehelyett ő volt 1996 óta az első olyan államfő, aki még csak azt a gesztust sem tette meg, hogy március 15-én köszöntse a magyarokat. "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" - jelentette ki. Azt is felrótta az államfőnek, hogy passzív volt a külpolitikában. Kelemen Hunor elmondta, a 20-30 évesek elvárásaihoz is próbáltak igazodni, amikor az oktatást és a környezetvédelmet választották a kampány két fő témájának.
Szerző

A rendőrségi tilalom sem érdekli a tüntetőket, Molotov-koktélokkal harcolnak Hongkongban

Publikálás dátuma
2019.10.20. 12:13

Fotó: DALE DE LA REY / AFP or licensors
A kínai kormány befolyása ellen vonuló tömegek kitartanak.
Ezrek vonultak utcára vasárnap a rendőrségi tiltás ellenére, és már délután Molotov-koktélokat dobáltak a hongkongi tüntetők, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be ellenük - derül ki a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap internetes oldalán megjelent közvetítésből az MTI szerint. A civil engedetlenségi akcióként hirdetett esemény alig néhány órája vette kezdetét, amikor fekete ruhába öltözött tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták meg a városban közlekedő helyi érdekű vasút egyes állomásait, többet pedig megrongáltak és összefirkáltak. A vasút üzemeltetője rövid időn belül lezárta az érintett állomásokat, a rendőrség pedig könnygázzal igyekezett feloszlatni a tömeget, vízágyúkból pedig kék festéket zúdítottak rájuk, hogy később azonosíthatóak legyenek. A demonstrálók egy része Peking-pártinak vélt üzleteket és a Bank of China helyi fiókjait is megrongálta, a menet útvonalán található egyik térfigyelő kamerát pedig elektromos láncfűrésszel vágták le a tartópóznáról, majd felgyújtották. Az október 5-én hatályba lépett, a demonstrációkon az arcmaszkok használatát tiltó törvény ellenére a vasárnapi megmozdulásokon többen jelentek meg különféle arcmaszkokban, miután egyébként a tüntetés már ez ellen a törvény ellen is szól. A tüntetők arra kérték egymást, hogy mindenki tűrje be a pólóját, mert így láthatóvá válna, ha fegyvert rejtegetnének a ruhájuk alatt. Többen attól tartanak ugyanis, hogy felfegyverzett, álruhás rendőrök lehetnek a soraik között. Carrie Lam hongkongi kormányzó vasárnap ígéretet tett arra, hogy amennyiben a tüntetéseken alkalmazott rendőri akciókat értékelő hivatalos vizsgálat nem bizonyul hatékonynak az indulatok csillapításában, más úton igyekeznek kezelni a problémát. A kormányzó ezzel a tiltakozók egyik követelésére utalt, amiben a rendőrségi akciók független kivizsgálását kérik. Lam ugyanakkor nem részletezte, hogy pontosan milyen egyéb megoldások merülnek fel akkor, ha az év végéig lezáruló vizsgálatról készült jelentés nem nyugtatja meg kellően a lakosságot. A hónapok óta tartó tüntetéshullám legnagyobb megmozdulásait szervező Civil Human Rights Front egyik vezetőjére szerdán ismeretlenek kalapácsokkal támadtak.
Szerző
Frissítve: 2019.10.20. 12:14

Szexuálisan zaklattak egy 14 éves fiút a komáromi vasútállomásnál

Publikálás dátuma
2019.10.20. 11:56
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A fiatalnak sikerült elmenekülnie. Egy 34 éves vágsellyei járásbeli férfi ellen indult eljárás.
Eljárást indított a rendőrség egy 34 éves vágsellyei járásbeli férfi ellen, aki a gyanú szerint szexuálisan zaklatott a napokban egy 14 éves fiút a komáromi vasútállomás előtt – írja a parameter.sk. A szemtanúk elmondása szerint a férfi 20 eurót kínált fel a fiúnak, hogy elégítse ki orálisan, miután azonban a fiatal ellenkezett, megpróbálta kényszeríteni. A fiúnak sikerült elfutnia, majd a férfi is elmenekült a helyszínről. Az esethez a városi rendőröket riasztották, ők azonban átadták az ügyet az állami rendőröknek. A noviny.sk úgy tudja, a férfit kihallgatták, bővebb információval azonban a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva a rendőrség nem szolgált.
Szerző