Előfizetés

A Svájci Néppárt kapta a legtöbb voksot a parlamenti választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.20. 20:32
A Svájci Néppárt elnöke, Albert Rosti nyilatkozik az újságíróknak
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP or licensors
A baloldali Zöldek megelőzhetik a leköszönő kormánykoalícióban részt vevő Kereszténydemokrata Néppártot.
A jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) kapta a legtöbb szavazatot, és előretörtek a zöldpártok a Svájcban vasárnap tartott parlamenti választáson a helyi közszolgálati televízióban közölt előrejelzések szerint - írja az MTI. Az SVP az előrejelzések szerint a voksok 26,3 százalékát kapta, 3,1 százalékponttal kevesebbet, mint a négy évvel ezelőtti választáson. Csökkent a második helyen befutó szociáldemokraták támogatottsága is, 2,3 százalékponttal 16,5 százalékra. Veszítettek szavazókat a harmadik helyre esélyes liberálisok is, a választók 15,2 százaléka szavazott rájuk, ami 1,2 százalékponttal marad el a 2015 októberében elért 16,4 százaléktól. Jelentős mértékben megerősödtek viszont a kampányuk középpontjába a klímakérdéseket helyező pártok. A klímaváltozás meghatározó témája volt a kampánynak, miután Svájc gleccsereinek 10 százalékkal zsugorodtak az elmúlt 5 évben. A baloldali Zöldpárt 5,6 százalékponttal tudta növelni támogatói számát, és a voksok 12,7 százalékára számíthat. A Liberális Zöldek 7,6 százalékot kaphattak, ami 3 százalékponttal több mint négy évvel ezelőtt. A két zöldpárt még soha nem kapott ennyi voksot. A baloldali Zöldek ezzel az eredménnyel megelőzhetik a leköszönő kormánykoalícióban részt vevő Kereszténydemokrata Néppártot, amely a voksok 12 százalékát szerezte meg. A két zöldpárt ennek dacára váhatóan nem fog bekerülni a kormányba, amelynek posztjait az elmúlt 60 év jelentős részében az SVP, a szociáldemokraták, a liberálisok és a Kereszténydemokrata Néppárt osztotta fel egymás között. A svájci politikai hagyományok értelmében zöldpárti politikusok akkor kaphatnak helyet a kormányban, ha még egy választáson jól szerepelnek.

Rekord: az eddigi leghosszabb utat tette meg a Qantas utasszállítója

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.20. 18:01

Fotó: JAMES D. MORGAN / AFP
A repülőn mindössze 49 ember utazott, hogy minimálisra csökkentsék a gép terhelését, és meg tudják tenni tankolás nélkül a 16 ezer kilométeres távot.
Az eddigi leghosszabb utasszállító útvonalat tette meg New Yorkból Sydneybe a Qantas légitársaság Boeing 787 Dreamliner típusú gépe vasárnap. A gép vasárnap reggel 19 óra 16 perc repülés után ért földet az ausztráliai nagyvárosban. A Qantas egyúttal arra is felhasználta az eddig példa nélküli hosszúságú repülést, hogy méréseket végezzen az ultrahosszútávú repülés hatásáról a legénységre, valamint az utasokra a nagy időeltolódás miatt. Sydney és New York között ugyanis 15 óra az időeltolódás. A Qantas közleménye szerint megfigyelték a pilóták agyhullámait, melatoninszintjüket, az utasokat pedig rendszeresen átmozgatták. A gépen mindössze 49 ember utazott, hogy minimálisra csökkentsék a gép terhelését, és meg tudja tenni tankolás nélkül a 16 ezer kilométeres távot. A leszállás után Sean Golding, a Dreamlinert vezető négyfős pilótacsapat vezetője közölte:
„mindent egybevetve nagyon elégedettek vagyunk, és remek, hogy az adatokat felhasználhatjuk arra, hogy hogyan lehetne hasonló menetrendszerinti járatot üzemeltetni”

A Qantas egy ideje már kísérletezik azzal, hogy közvetlen kereskedelmi járatokat indítson Ausztrália keleti parti nagyvárosaiból, Melbourne-ből, Sidneyből és Brisbane-ből New Yorkba és Londonba. A Londontól Sydneyig tartó közvetlen repülést novemberben hajtják végre, és lesz még egy New York-Sydney repülés decemberben.

Erdogan kemény megtorlással fenyeget

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.20. 17:22

Fotó: MURAT KAYNAK / AFP / Anadolu Agency
A török elnök egyebek mellett azt mondta, ha nem sikerült megállapodniuk, akkor Ankara „saját terveit valósítja meg”.
Éles kirohanást intézett a kurdokkal szemben Recep Tayyip Erdogan. A török elnök azt hangoztatta, „szétzúzza a kurd terroristák fejét”, ha nem vonulnak vissza időben az észak-szíriai „biztonsági zónából”. Mint mondta, tárgyalni fog a szíriai hadsereg szerepéről a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó keddi megbeszélésein. Hozzátette, ha nem sikerült megállapodniuk, akkor Ankara „saját terveit valósítja meg”. Az Egyesült Államok és Törökország múlt csütörtökön jutott egyezségre arról, hogy a török erők öt napra felfüggesztik a szíriai hadműveletet, ennyi időt adva a kurd erőknek a visszavonulásra. A kurdokból és arabokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vasárnapra tervezték a kivonulás megkezdését Rasz al-Ajn nevű településről. Egyik vezetőjük elmondta, a határtól 30 kilométerig vonulnak vissza. Ám az SDF parancsnoka, Maszlun Abdi azzal vádolta Ankarát, megakadályozza a katonák visszavonulását. Megfigyelők továbbra is harcokról számoltak be a település térségéből. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, Rasz al-Ajnnál a török légierő pénteken légicsapást hajtott végre, amelyben 14 polgári személy vesztette életét. A török védelmi minisztérium viszont avval vádolta a kurd Népvédelmi Egységeket (YPG) milíciát, hogy 36 órán belül 14 támadást intézett a török hadsereggel szemben. Ankara felszólította az Egyesült Államokat arra, befolyását latba vetve érje el a kurd YPG kivonulását Észak-Szíriából. Ibrahim Kalin elnöki szóvivő elmondta, hazája tartja magát a csütörtöki megállapodáshoz. Hozzátette, Erdogan elnök arra utasította a török hadsereg tagjait, hogy ne támadjanak meg senkit. A török védelmi miniszter vasárnapi közlése szerint egy török katona életét vesztette, egy pedig megsérült az YPG egy tal-abjadi támadása során. Előzőleg a törökök és kurdok egymást vádolták a tűzszünet felrúgásával. A törökök által támogatott szíriai erők szombaton több helyen is összecsaptak a kurd milíciával. Közben a NATO válságstábot állított fel,a amely a török offenzívával és annak következményeivel foglalkozik. Ankara múlt héten arról biztosította partnereit az észak-atlanti szövetségben, hogy folyamatosan tájékoztatja őket akciójáról.