Előfizetés

Mészáros üzlettársán keresztül érkezhetnek harci járművek Törökországból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.22. 15:42
A Nurol Makina egyik páncélozott járművének bemutatója
Fotó: TURKISH MINISTRY OF INDUSTRY AND / AFP/Anadolu Agency
A HT Division arra készül, hogy páncélozott harci járműveket vásároljon az egyik török gyártótól, a Nurol Makinától.
Törökországból kerülnek katonai eszközök hamarosan Magyarországra, és a vevő nem közvetlenül az állam lesz, egy magyar közvetítő cég üti nyélbe az üzletet – tudta meg a HVG. A lap felidézi: másfél évvel ezelőtt új vállalkozást alapított az évente 10–20 milliárd forint profitot termelő építőipari vállalat, a Duna Aszfalt tulajdonosa. A HT Divison Zrt. fő tevékenységeként a gépek, berendezések kereskedelmét jelölték meg. A vállalkozás csak felerészben a Mészáros Lőrinccel számos közös üzletet jegyző Szíjj Lászlóé, a tulajdonostársa bizonyos Suat Gökhan Karakus. A török üzletember alapító ügyvezetője volt annak az AMX Nador House Hungary Kft.-nek, amelyben 2015–2016-ban a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, a BDPST is tulajdonos volt. A HT Division most arra készül, hogy páncélozott harci járműveket vásároljon az egyik török gyártótól, a Nurol Makinától. A végső fázisában járó ügylet értéke mintegy 10,5 millió euró, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint.  A lap azt írja, honvédségi körökben már jó néhány hónapja nyílt titok, hogy Törökországból érkeznek páncélozott harci járművek Magyarországra. Azt azonban csak a legbelső körök tudhatták, hogy ezeket az eszközöket nem közvetlenül az állam vagy annak valamelyik intézménye, például egy állami hadiipari vállalat veszi meg a török gyártótól, hanem egy magyar–török vegyesvállalaton keresztül érkeznek, amely cég ráadásul a lehető legközelebb áll a magyar miniszterelnökhöz.

Szijjártó vízummentességet vitt Katarnak, földgázt kapunk majd cserébe

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 13:34
Szijjártó Péter és Ali bin Ahmed al-Kuvari katari kereskedelmi és ipari miniszter találkozója
Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev / MTI
Kitártuk az EU kapuit a katari vezetés küldöttei előtt, és hamarosan egy kétoldalú befektetésvédelmi megállapodás is megszülethet.
2021 januárjától érkezhet katari cseppfolyós (LNG) földgáz Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dohában járva. Horvátország már építi a fogadó terminált, már csak be kell fejezniük ahhoz, hogy elérhessen ide is a katari áru - folytatta, hozzátéve, a horvátok felől már idén év végétől lehetőség lesz gázt szállítani Magyarországra.
Katart a világ első számú LNG-exportőrei közé sorolta a miniszter, aki szerint éves szinten 100 milliárd köbméternél több gázt exportálnak, és ezt a következő években 145 milliárd köbméterre tervezik növelni. Ehhez az Orbán-kormány érdeklődésétől kísérve épülő horvát terminál évi 2,7 milliárd köbméter fogadásával járulhat hozzá, Magyarország pedig a horvát-magyar határon létesített összekapcsolás éves kapacitása révén 1,6 milliárd köbméterrel. Ez a 9,5 milliárd köbméteres éves magyar gázfogyasztás hatoda. (Bár a külgazdasági miniszter szerint ez hozzájárulna ahhoz, hogy olcsóbban jusson Magyarország gázhoz, a Népszava korábbi értesülései szerint az orosznál 10-20 százalékkal drágábban érkezne a gáz Horvátországból.)
De Katar is hagy pénzt Magyarországon: Szijjártó szerint a labdarúgó világbajnokság előkészítése során magyar audiovizuális technológiákat használnak több stadionban és állítja, magyar technológiát is használni fognak ivóvíz előállítására. Már most is sok katari vásárol egyre több budapesti lakást befektetési céllal (aminek ha a miniszter örül is, a lakhatási gondokkal küzdő fővárosiak feltehetően már kevésbé), valamint 140-150 tonna sajtot és tejterméket exportálnak magyar termelők Katarba. A miniszter dohai útján elkészült egy kétoldalú befektetésvédelmi megállapodás szövege is, de az még nem került aláírásra.
Egy másik megállapodást viszont már alá is írt Szijjártó: ez a diplomata és különleges útlevéllel rendelkezők kölcsönös vízummentességéről szól - azaz kitártuk az EU kapuit a katari vezetés küldöttei előtt.
A miniszter Katarban Manszúr Ibrahím Ál-Mahmúddal, a Katari Befektetési Hatóság elnökével találkozott, továbbá Szaad Serida al-Kaabi energetikai és ipari miniszterrel, Ali bin Ahmed al-Kuvári kereskedelmi és ipari miniszterrel, és Szultán bin Szaad al-Murejhi külügyi államminiszterrel.

329,95 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 08:18

Fotó: Molnár Ádám / ALL RIGHT RESERVED
Minimálisan mozgott a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő esti szintekhez képest.
Az euró jegyzése 329,95 forint volt reggel hét óra körül a hétfő esti 329,94 forint után.
A svájci frank árfolyama 300,06 forintról 299,97 forintra, a dolláré pedig 295,87 forintról 295,89 forintra változott.
Az euró árfolyama sem változott érdemben a dollárral szemben: az eurót hétfő este 1,1152 dolláron, kedden reggel 1,1153 dolláron jegyezték.