Előfizetés

Hogyan tovább a Brexit útján?

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.10.23. 15:46

Fotó: JESSICA TAYLOR / AFP
Ritka csúcstalálkozón vitatta meg Boris Johnson és Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére a kilépési törvény parlamenti vitájának menetrendjét.
Rövid sikerélményben volt része Boris Johnsonnak kedd este az alsóházban, amikor a képviselők 329-299 arányban harmadik, ún. bizottsági szintű megvitatásra bocsátották a kormányfő által múlt csütörtökön Brüsszelben kialkudott megállapodás jogi formába öltött változatát. Mint emlékezetes, a Ház a múlt heti “szuper” szombaton rendezett “érdemi” szavazáson a kormányfő reményeivel ellentétben megbuktatta az alkut, követelve, hogy majd törvényjavaslatként térjenek rá vissza. A tory vezető, aki mindeddig imamalomként ismételgette, hogy október 31-én “ha törik, ha szakad” megvalósul a Brexit, rekord gyorsasággal tett eleget a feltételnek. A honatyáknak azonban a sietséggel is bajuk volt, így a kedd késő esti második vokson ismét megleckéztették az őket “terrorizáló” Johnsont: 322-en haladtak át a “nem” szavazóhelyiségen és 308-an az “igenen”, amikor arról volt szó, két nap alatt, csütörtök estig le lehet-e zavarni a ratifikációt. A Demokratikus Unionista Párt mind a tíz képviselője a kormány ellen voksolt, betartva a fenyegetést, hogy elutasítják az alkut, ami különbséget tesz Nagy-Britannia és Észak-Írország között, utóbbit a vámunió bizonyos elemeivel változatlanul az Unióhoz kötve. Az elutasításban öt konzervatív rebellis is részt vett. Lényegében elszállt a remény, hogy az ún. kivonulási törvény október 31-ig királyi szentesítést kap. Boris Johnson hivatalosan is közölte, hogy “szünetelteti” a Brexit parlamenti vitáját. Elfogadta viszont az ellenzék vezetőjének, Jeremy Corbynnek az alsóházi összecsapás után tett ajánlatát, hogy üljenek le és beszéljék meg, hogyan lehet nyugodt ütemben, a téma súlyának megfelelően végigmenni a törvény egyes paragrafusain. 
Boris Johnson Jeremy Corbynnak magyaráz
Fotó: AFP
A parlament szerda délután a múlt hétfőn II. Erzsébet trónbeszédének keretében ismertetett törvényhozási program megvitatásával folytatta munkáját. Nagy valószínűséggel ez a jogi csomag is bukásra van ítélve. Ha a Ház, mint a brit sajtó feltételezi, valóban leszavazza, Boris Johnson ellen bizalmatlansági indítványt is benyújthatnak. Ez csak azért nem eldöntött kérdés, mert az ellenzék megosztott abban, ki legyen a tory frontember veresége után egy esetleges nemzeti egységkormány feje, figyelembe véve a Jeremy Corbynnal szembeni ellenérzéseket. Boris Johnson az EU-hoz intézett szombati ellentmondásos levelében világossá tette, hogy el akarja kerülni az október 31-i kilépési határidő elhalasztását. Európai vezetőkkel folytatott szerda reggeli telefonbeszélgetéseiben hangsúlyozta, hogy legfeljebb néhány hetes technikai hosszabbításban gondolkozik. Míg Emmanuel Macron francia elnök is csak napokkal szeretné kitolni a britek távozását, Donald Tusk, az Európa Tanács búcsúzó frontembere három hónapot tartana helyesnek. Ha a 27 maradó tagország nem ért egyet az ügyben, nem lehet körlevéllel pótolni a személyes kommunikációt, így a közeljövőben újabb ET-csúcsot kell összehívni. Ha a verdikt lényeges “ráadás” lesz, Boris Johnson minden bizonnyal egy újabb rendkívüli parlamenti választás kiírását követeli majd, remélve, hogy többségi kormányzáshoz juttatja a torykat. A választási törvény értelmében egy előrehozott vokshoz kétharmados majoritás szükséges, ami mindeddig nem volt meg, de most elképzelhető, hogy a Munkáspárt is belátja, a Brexit-patthelyzetből csak az urnák elé járulás hozhat kiutat.

39 halottat találtak Angliában egy teherautóban (videó a helyszínről)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 11:02

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A 38 felnőtt és egy fiatal teste egy Bulgáriából származó kamion rakterében volt, a 25 éves észak-ír sofőrt gyilkosság gyanújával tartóztatták le.
39 halottat találtak az angliai Essexben, egy teherautó rakterében, írja szerdán a BBC. A rendőrséget helyi idő szerint hajnali 1 óra 40-kor a mentősök értesítették, miután felfedezték a holttesteket a London-közeli Waterglade ipari parkban. A jármű vasárnap érkezett Nagy-Britanniába, hajón.
A 38 felnőtt és egy fiatal teste egy Bulgáriából származó teherautó rakterében volt, az azt vezető 25 éves észak-ír férfit gyilkosság gyanújával tartóztatták le. A hatóságok megkezdték az áldozatok azonosítását, de hosszadalmas folyamatra számítanak.
"Ez egy tragikus eset, ahol nagy számú ember vesztette életét" - nyilatkozta Andrew Mariner főfelügyelő az eset kapcsán, megerősítve az eddigi értesüléseket. Jelenleg a történtek rekonstruálásán dolgoznak, ehhez pedig az egész ipari parkot lezárták. A fennakadásokért elnézést kért a helyi vállalkozásoktól. Mariner részvétét fejezte ki az áldozatok szerettei felé.
Ugyan a hatóságok ezt nem erősítették meg, de nem kizárt, hogy - a magyarországi "halálkamion" esetéhez hasonlóan - itt is csempészett menekültek és bevándorlók az áldozatok. Erre utal nyilatkozatában a helyi, Thurrock-i parlamenti képviselő, Jackie Doyle-Price is. Ő így fogalmazott a történtek kapcsán: "az embercsempészet gyalázatos és veszélyes üzlet".
Egyelőre nem ismert a 39 áldozat nemzetisége - mondta szerdán Priti Patel, brit belügyminiszter. Patel, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a vizsgálatról, megerősítette azt a korábbi rendőrségi közlést, hogy a kamion az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be Nagy-Britanniába még szombaton. Mint az MTI írja, a bűnügy vizsgálatába bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement) - és várhatóan a bolgár rendőrséget is felkérik majd a nyomozásban való részvételre.

Bolgár miniszterelnök: Bulgáriának nincs köze a tragédiához

Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit szerdán Nagy-Britanniában holtan találtak a bolgár rendszámú jármű rakterében, mert a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta - közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök. A kormányfő a BTV bolgár magántelevízióban nyilatkozva elmondta, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában. "A kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután a jármű elhagyta az országot, és azóta nem lépett be. Ezért bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel, azonkívül, hogy a kamionnak bolgár rendszámtáblája van" - mondta Boriszov. A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában.

15 év börtönre ítéltek egy donyecki újságírót a rendőrség "vizuális felderítéséért"

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.23. 10:27
Képünk illusztráció
Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Az ukrán sajtóban publikáló, de Donyeckben élő Sztanyiszlav Aszejev már két éve fogságban van, kémkedéssel vádolták meg.
A kelet-ukrajnai, orosz támogatással harcoló szakadárok által kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) "legfelsőbb bírósága" 15 év börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával Sztanyiszlav Aszejev ukrán újságírót és bloggert - közölte kedden a Hromadszke ukrán hírportál, a DAN donyecki szakadár hírügynökség nyomán. Mellékbüntetésként két és fél évre eltiltották Aszejevet az újságírás gyakorlásától is.
A vád szerint Aszejev 2015 márciusától 2017 májusáig a DNR rendőreinek telephelyeit derítette fel "vizuálisan", majd a szerzett információkat átadta az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). Az ügyirat szerint ezen felül az újságíró közösségi oldalakon keresztül toborzott ukrán nemzeti érzelmű felhasználókat, hogy katonai és egyéb célú információkat gyűjtsenek és továbbítsanak.
Sztanyiszlav Aszejev
Aszejev különböző adatok szerint 2017 májusa vagy júniusa óta van börtönben. Előbb két hétig eltűntként volt nyilvántartva, majd a szakadárok elismerték, hogy a fogságukban van, és megvádolták kémkedéssel. A férfi Donyeckben élt a város 2014-es szakadár megszállása óta, és onnan írt az ukrán sajtónak Sztanyiszlav Vaszin álnév alatt. Egyebek mellett dolgozott a Dzerkalo Tizsnya (Zerkalo Nyegyeli) című hetilapnak és az ukrán Szabadság Rádiónak is.
A Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport 2017-ben felszólította a szakadárokat az újságíró szabadon engedésére. Aszejev azonban nem került azok közé, akiket még abban az évben, december 27-én az eddigi legnagyobb szabású fogolycsere során a szakadárok elengedtek. 2017 december 27-én a Donyec-medencei szakadár területeken fogva tartott ukránok közül 73-an nyerték vissza a szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.