Előfizetés

Hidegfront érkezik, újra előkerülnek a kabátok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 17:10

Fotó: Shutterstock
Míg csütörtökön napközben akár 28 fokra is számíthatunk, jövő héttől drasztikus lehűlés és valódi őszi idő várható.
Jövő hétfőn drasztikus hidegfront érkezik, amely keddre lehűlést és várhatóan országos csapadékot is hoz, de a héten még szokatlanul meleg marad az időjárás;  következő napokban a szálló por koncentrációja is várhatóan magas lesz - mondta M1 időjárásjelentésében szerda délután Fejős Ádám meteorológus.
Csütörtökre virradó éjszaka kialakulhatnak pára- és ködfoltok, általában 10 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.
A ködfoltok feloszlása után mindenhol kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű. A Dunántúlon 23-26, az Alföldön akár 27-28 fok is lehet.

 Ezután mérséklődik a nappali felmelegedés. Szombaton és vasárnap már lesznek helyek, ahol ősziesebb lesz az idő, 20 fok alatt alakulnak a maximumok.   Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint hétfőn a minimumok 3 és 10, a maximumok 10 és 20 fok között alakulnak majd. Kedden a leghidegebb órákban 3-9 fok lesz, s napközben is csak 8-13 fokig emelkedik a hőmérséklet, írja az MTI.

Félszáz neonáci masírozott végig Budapesten, az Aurórát is megtámadták

Fogl Márton nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 15:30

Fotó: Mónus Márton / MTI
Letéptek és felgyújtottak egy zászlót, összefirkálták a falakat - az aurórások feljelentést tesznek.
Október 23-án is szélsőjobboldali provokáció célpontja lett a budapesti Auróra, azt neonácik támadták meg - mondta el Schönberger Ádám, az Auróra munkatársa és az azt működtető egyesület tagja a Népszavának. A radikálisok 50-60 fős csoportja feltehetően a közeli Corvin közben megszervezett erődemonstrációnak tetsző megemlékezésre tarthatott, mikor útba ejtették a számos civil szervezetet is befogadó épületet. Schönberger szerint 3-4 ember volt bent, akiknek éppen sikerült magukra zárni az ajtót, amikor odaértek a Légió Hungária feliratú egyenpulóvert viselő szélsőségesek.
Miután az épületbe nem tudtak bemenni, arról letépték a Pride-zászlót, amit az utcán felgyújtottak, majd feliratokkal összefestették az Auróra falait.

Az aurórások a hatóságokhoz fordultak, akik már kiértek a helyszínre. Mint Schönberger elmondta, a történtek miatt rendőrségi feljelentést tesznek.
Szemtanúk szerint a támadás előtt jó ideje járta már a várost a neonáci társaság, de a rendőrség nem kísérte vagy tartóztatta fel őket. A Légió Hungária egy közösségi oldalára képeket is feltöltött a támadásról, majd röviddel délután három előtt arról is, amint egyenruhás tagjaikat rendőrök veszik körbe egy kocsmában. "Lobogjon a láng" címen egy további felvonulást is meghirdettek szerda késő délutánra, amit október során Molotov-koktélt hajigáló jelmezes emberekről készült videóval népszerűsítettek.
A történtekre Facebook-oldalán reagált Pikó András, Józsefváros új polgármestere. "Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük. Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ottlévőknek" - írta a kerületi vezető.

Nyomoz a rendőrség a zászlóégetés miatt

Gyorsan reagált a bejelentésre a BRFK, az Aurórát érő támadás után garázdaság miatt indítottak nyomozást – egyelőre ismeretlen tettes ellen. 

Továbbra sem javult a levegő minősége több településen

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.23. 15:26

Fotó: Népszava
A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a jelzett területeken az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.
Veszélyes volt a levegő minősége Szegeden, két városban (Debrecen és Nyíregyháza) pedig egészségtelen, míg további nyolc településen (Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Putnok, Szolnok, Vác) kifogásolt volt a levegő minősége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.       Kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén az egészséges embereknél is jelentkezhet köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és szemirritáció. Hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul a szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségek kialakulásához, illetve a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a jelzett területeken az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Javasolják a kerékpározóknak, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítésű területeken használjanak megfelelő (FFP2 vagy FFP3 típusú) védőmaszkot. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a levegő minőségének javulásához hozzájárulhat a helyes fűtési módok alkalmazása és a tömegközlekedés előnyben részesítése.