Előfizetés

Színdarab született Strache ibizai botrányáról

T. G.
Publikálás dátuma
2019.10.24. 08:00

Fotó: AFP
A Burgtheater darabismertetője arról nem ír, hogy Orbán Viktor neve elhangzik-e majd úgy a színpadon, mint ahogy az egyénként elhangzott a valóságban.
A Nobel-díjas osztrák író, Elfriede Jelinek Schwarzwasser (Feketevíz) címmel színművet írt Heinz-Christian Strache ibizai afférjáról. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökének a politikai pályafutásának vetett véget az májusban kiszivárgott videó, amelyen azt rögzítették, hogy egykori pártja akkori frakcióvezetőjével, Johann Gudenussal 2017 nyarán egy ibizai villában közbeszerzéseket ígért egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát.

Strachéék feltétele az volt, hogy az állítólagos orosz oligarcha segítse az FPÖ választási kampányát, illetve vásárolja meg és formálja az FPÖ propagandalapjává a Kronen Zeitung napilapot. „Olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné” – érvelt Strache a felvételen.
Elfriede Jelinek
Fotó: DW
Jelinek színművét 2020 februárjában mutatja be a Burgtheater kamaraszínháza, az Akademietheater Robert Borgmann rendezésében. A Burgtheater szerdán közzétett darabismertetője szerint Jelinek drámája virtuóz módon ötvözi a mindennapi életet az ősi drámákkal – különösképp Euripidész Bakkhánsnők című darabjával –, és megmutatja, hogy a populista jobboldali populista pozíciók, mint egy vírus, gyorsan terjednek és megfertőzik az élet minden területét. Folyamatosan mérgezik a légkört társadalmi és ökológiai szempontból is mindaddig, amíg a globális katasztrófa nem fenyeget.

A kormányfő nyomában - Németh Miklós a rendszerváltás másfél évéről

Friss Róbert
Publikálás dátuma
2019.10.24. 07:00

Fotó: RTL Klub
545 nap: az RTL Klub dokumentumfilmje nemcsak a rendszerváltás másfél évét idézte meg Németh Miklóssal. Az egykori miniszterelnök őszintesége meglepő és megnyerő.
Gárdonyi Géza után – Egri csillagok, Hol terem a magyar vitéz? – kérdezzük meg: hol terem a magyar miniszterelnök? Hát például Monokon, amely Kossuth Lajost is adta a nemzetnek. 545 nap – A rendszerváltás miniszterelnöke címmel vetítette tegnap késő este az RTL Klub Borsody István és Kotroczó Róbert dokumentumfilmjét Németh Miklósról, a rendszerváltozás miniszterelnökéről. Több mint érdemes volt megnézni. Németh Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa volt a rendszerváltás idején. Évtizedekkel később is sokan ösztönözték, térjen vissza, legyen újra kormányfő, de ő visszavonult, nemcsak a közélettől, a nyilvánosságtól is. Az RTL Klub mindannyiunk épülésére valahogy mégis rávette, hogy adjon majd’ egy-órás interjút harminc évvel a köztársaság kikiáltása után. Németh Miklós politikusi tevékenységéről szinte már minden tudható, ami a nézőt mégis a készülék elé kényszeríti, nem is csak az életút „meséje”, hanem az az őszinte egyszerűség, amellyel a volt miniszterelnök az életéről, a pályájáról beszél. „Mesél” szegénységben töltött gyerekkoráról, katolikus családjáról, már a Kádár-rendszerben téeszbe kényszerített egyéni gazda apjáról, aki annyira utálta a kommunistákat, hogy fél évig nem állt szóba a fiával, aki már közgazdasági egyetemistaként belépett a pártba.
Nem csak Németh Miklós őszinte, Kotroczóék is tudják, mi a szakmai dolguk, visszakérdeznek: ilyen családi örökséggel, hogyan válhatott a pártapparátus részévé? A válasz is egyszerű: a kitörés vágya, a tanulás megnyitotta az utat egy másik élet felé, a politikacsinálás sűrűjébe, annak a rendszernek a legfelsőbb köreibe, aztán a csúcsra, a kormányfői székbe, amelyről felismerte, hogy nincs jövője, zsákutca. Megtudunk persze néhány „titkot” is, amely megmutatja, hogyan működött a rendszer. Hogy, amikor a 80-as években Pekingbe kellett utaznia, hogy kínai hitelért folyamodjanak, Kádár János tanácsára nem a rövidebb, Moszkván át vezető utat kellett választania. Rómán, Mumbain keresztül érkezett Pekingbe, mert a szovjet elvtársak figyeltek. Megismerjük a lehallgatott irodája titkát, a Károlyi-szobor környéki sétákat, ahol senki nem hallhatta, miről van szó, Kádár János vezetési stílusát, „mindenkiről tudott mindent”, s hogy ez a vezetési módszer – a páncélszekrényben őrzött dossziék – Horn Gyulát is elkísérte, aminek tarthatatlanságát ő el is mondta. Megismerjük Grósz Károly egyenesen soha nem beszélő módszerét, „kicsit mocskos” politikai praktikáit, az Antall Józsefre hagyott politikai hagyatékot, amiből semmi nem lett, s azt is, hogy bár – sokak kérésére – 2000-ben fontolgatta visszatérését a politikába, „az akkori szocialista vezetők csapdák tömkelegét állították eléje”. Németh Miklós ma ritka őszintesége meglepő és megnyerő. „Fel kell tudni állni, belenézni a kamerába meg az emberek szemébe. Igen, hibáztunk, amikor azt mondtuk, hogy 22–23 millió román fog bennünket megvenni... Hibáztunk a nemzeti-nemzetiségi kérdések kezelésében... El kell tudni mondani.”  S, hogy miért vonult végleg vissza a politikától? „Nem éreztem az őszinteséget, a tisztaságot, a felkészültséget és a hozzáállást. Na, most ezek után az ember eljut egy döntési ponthoz, meghozta a döntését és ehhez tartja magát. Hát én ebben leledzem per pillanat.” Ha az ember végignézi a Németh-interjút, aztán eszébe jut az a néhány – mentalitásban hozzá hasonló – ember, aki ennek az országnak az élén állt, vagy alkalmasnak bizonyulhatott volna az ország vezetésére, de a politika praktikái lehetetlenné tették, hogy lelkiismeretük szerint vállalják a terhet, akkor azt kell kérdeznünk: mi lehet vajon az az önsorsrontó hiba a magyar politikai rendszerben, amely szó szerint kiöli a politikai tisztességet hordozókat a politika gyakorlásából? Mert megterem a kormányfő, csak életben maradni nem tud. 

Info:

 545 nap – A rendszerváltás miniszterelnöke Magyar dokumentumfilm,2019 RTL Klub, október 23.

Pierre Michon kapta a Franz Kafka-díjat

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.22. 19:35
Pierre Michon
Fotó: Bertini / Club Editor
A franci író műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez.
A prágai Franz Kafka Társaság által 19. alkalommal adományozott elismerést Pierre Michon kedd délután vette át a prágai óvárosi városháza dísztermében - írja az MTI. Michon a második francia irodalmár, aki Kafka-díjat kapott: 2007-ben Yves Bonnefoy költő és esszéírónak ítélték az elismerést. Az 1945-ben született szerző szerda este az óvárosi városházán fog felolvasni műveiből, majd beszélget az érdeklődőkkel. Michon néhány műve, például a Kisbetűs életek című regény magyarul is olvasható. A Kafka-díjat - egy bronz plakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja - korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek, illetve Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péternek ítélték oda. Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak származásra, állampolgárságra, kulturális háttérre való tekintet nélkül. A társaság olyan élő írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez. A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon. A Franz Kafka-díjjal 10 ezer dolláros (2,95 millió forint) pénzjutalom is jár.