Előfizetés

Szétválasztott bangladesi ikrek: Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.24. 15:20
Rabeya és Rukaya
Fotó: REHMAN ASAD / AFP
Már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában.
A szétválasztott bangladesi ikrek közül a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére az alapítvány orvosai Bangladesbe utaznak. Az „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll. Az első rekonstrukciós beavatkozásra szeptember 11-én került sor, a következő pedig az előttünk álló hetekben esedékes: Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszalátogat Bangladesbe. Novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora is a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának tagjaként. A közleményben felidézték, hogy a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt. Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. A gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, ugyanakkor a végtagjait jelenleg is képes mozgatni, szemét kinyitni.
A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris (érpályán belüli) módszerrel Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Csókay András vezetésével. Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Pataki Gergely és Csókay András vezetésével.

Veszélyeket hordoz a közeledő hidegfront és az óraállítás egybeesése

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2019.10.24. 14:03

Fotó: CHASSENET / AFP
Különösen szerencsétlen véletlen, hogy a húszfokos lehűlés és az óraátállítás hatásai egyszerre érik a szervezetet. Veszélyes napokra figyelmeztetett a meteogyógyász: megnő az infarktus és a stroke, de a közlekedési balesetek bekövetkezésének esélye is.
Tartósan elhúzódott a rendkívül meleg időszak, több mint három hete jelentősen eltér az időjárás az ilyenkor megszokottól. Kimaradt a jellemzően fokozatos, de eléggé gyors lehűlés időszaka. A hét elején érkező hidegfront valójában csak az ilyenkor normális hőmérsékleti értékeket hozza el, de az elhúzódó meleg miatt roppant nagy, közel húszfokos lehűlés várható, ami szinte mindenkit megterhel – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Népszavának
Már egy „rendes” hidegfront is sokakat megvisel, de ez, a totális évszakváltással felérő változás ráadásul olyan szerencsétlenül érkezik, hogy egybeesik az óraátállítással, illetve annak elhúzódó hatásaival is. Ez ugyan vasárnap hajnali művelet, a következményeivel azonban hétfőtől, a hétköznapi rutin elindulásakor szembesülünk. Az érzékenyebb emberek akár hét-tíz napig is szenvedhetnek. A két hatás valószínűleg összegződik is, mert az óraállítás is azokat viseli meg jobban, akik az időjárás változásaira érzékenyebbek. 
„Mivel az emberek nagyobb része érzékeny a változásokra, a többségünknél a szokásosnál is nehezebben indul majd a következő hét.”

A változások leginkább a keringési rendszert terhelik meg, jelentősen megnő az infarktus, a stroke kialakulásának esélye. Nagyon oda kell figyelni a szívbetegekre, idős emberekre, a veszélyeztetettekre, hogy rosszullét esetén azonnal tudjunk reagálni – hívta fel a figyelmet Pintér Ferenc. A meteogyógyász hozzátette, jelentősen megemelkedik a baleseti veszélyhelyzetek esélye is, fontos, hogy mindenki fokozottan figyeljen magára és a többi közlekedőre is.
Kifejezetten veszélyes időszak lesz ez a pár nap

– hangsúlyozta a szakember.

Jellemzőek lesznek a klasszikus „frontos” tünetek, általános lesz a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, és sokakat kínozhatnak ízületi problémák, de emésztési zavarok és görcsös panaszok formájában is megnyilvánulhat az egész szervezetet, és így az életünket megbolygató, nagy és összetett változás. Mivel mindenki más, különböző tüneteket okozhat az időjárás változása, ezért érdemes meteogyógyásszal kivizsgáltatni és kezelni az egyéni érzékenységet – tanácsolta az igazgató. 
Kisgyerekeseknek és időseknek javasolt az órát nem egyszerre átállítani, hanem a hátralévő pár napban fokozatosan, kisebb lépésekben elkezdeni a folyamatot, mert ez könnyíti az alkalmazkodást.

Megnyugtatja a patkányokat, ha megtanulnak autót vezetni (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.24. 13:20

Fotó: HO / AFP
"Elégedettséggel" tölti el és csökkenti a patkányok stressz-szintjét az autóvezetés képességének elsajátítása - állapították meg amerikai kutatók. A tanulmány eredményei a mentális betegségek új kezelési módjának kifejlesztését segíthetik.
A kutatók apró robotautókat alakítottak át belülről navigálható, fülkés kiskocsikká a patkányok számára. A jármű belső terének aljára alumíniumlapot helyeztek, és a balra, jobbra, valamint az egyenesen való haladáshoz három rézdrót szolgált kormányként. Amikor az állat ráállt az alumíniumlapra és megérintette a drótok valamelyikét, a jármű elindult a kiválasztott irányba. A kutatók ennivalóval jutalmazták az állatokat, amikor azok sikerrel beindították az autót. A rágcsálók végül már egy négy négyzetméteres plexiüveg arénában is sikerrel navigáltak, hogy megszerezzék a jutalmat. A Richmondi Egyetemen dolgozó Kelly Lambert szerint ugyanakkor a 11 hím és 6 nőstény patkány nem egyforma ütemben sajátította el a vezetés képességét. Az eredmények igazolták a kutatók elméletét arról, hogy az "ingergazdag környezetben" tartott állatok sokkal gyorsabban tanultak, mint az unalmas, barátságtalan laboratóriumi környezetben élő társaik.
A vezetésteszteket követően a kutatók elemezték a patkányok ürülékét a kortikoszteron nevű stresszhormont és a stressz ellen védő dehidroepiandroszteron szintjét vizsgálva. A kísérletben részt vevő patkányok mindegyikénél magasabb dehidroepiandroszteron-szintet mértek a kutatók, vagyis a rágcsálók nyugodt állapotban voltak, ami az új képesség elsajátítása miatt érzett elégedettséggel állhat összefüggésben.
Kelly Lambertet régóta foglalkoztatja a neuroplaszticitás, vagyis az, hogy miként változik az agy az élmények és kihívások hatására, és különösen tanulmányozni akarta, hogy a természetesebb - ingergazdagabb - környezetben tartott patkányok mennyivel teljesítenek jobban a különböző feladatokban, mint a laboratóriumban élő társaik. A kutató szerint az eredmények nem csupán a patkányok agyának kifinomult működését segítenek megérteni, hanem egy nap a mentális betegségek új, nem gyógyszeres alapú kezelési formáinak kifejlesztését is segíthetik.