Előfizetés

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Irakban, többen meghaltak

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.26. 21:30

Fotó: Murtadha Sudani / AFP / Anadolu Agency
Tiltakozók ezrei próbálták meg elérni Bagdadban a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek otthont adó, erősen védett zöld zónát.
Legalább hat iraki tüntető vesztette életét szombaton a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban Bagdadban és a dél-iraki Násziríjában – közölték helyi tisztségviselők. Tiltakozók ezrei próbálták meg elérni az iraki fővárosban a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek otthont adó, erősen védett zöld zónát. A biztonsági erők könnygázt lőttek ki, miközben a tüntetők megpróbálták eltávolítani a betonakadályokat a kormányzati negyedbe vezető főhídról. Biztonsági és egészségügyi tisztségviselők szerint három ember életét vesztette, amikor könnygázgránát találta el őket. Egy másik egészségügyi tisztségviselő szerint további három tiltakozót agyonlőttek a biztonsági erők tagjai, amikor megostromolták egy tartományi tisztségviselő irodáját a dél-iraki Násziríjában. A városban 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el pénteken. Az AP amerikai hírügynökség szerint legalább 48 ember lelte halálát azóta, hogy a héten újrakezdődtek a kormányellenes tüntetések, amelyekben október elején már 149 ember vesztette életét. A spontán kialakuló, vezetők nélküli tiltakozások a 2003-as amerikai megszállást követően hatalomra került politikai vezetés ellen irányulnak, amelyet sokan tesznek felelőssé a kiterjedt korrupcióért és az elégtelen közszolgáltatásokért. Az iraki belügyminisztérium és a hadsereg szombaton közleményeket adott ki, melyekben azt állították, hogy egyes tüntetők arra használták fel a megmozdulásokat, hogy kormányzati épületekre és politikai pártok irodáira támadjanak. A síiták uralta kormány elleni tiltakozások nagyrészt a síita többségű területekre koncentrálódnak. A belügyi tárca szerint néhány munkatársa életét vesztette, miközben a rendőrség párbajt vívott erőszakos tüntetőkkel, számokat ugyanakkor nem közöltek a veszteségekről. A hadsereg pedig jogi intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy fellépjen az általa szabotőröknek nevezett tiltakozókkal szemben. Iraki tisztségviselők szerint 12 ember lelte halálát egy tűzben, amelyet maguk okoztak, amikor megostromolták a kormány támogatta egyik milícia irodáját a dél-iraki Díváníja városában. Egy biztonsági tisztségviselő szerint tiltakozók legalább három milícia irodáit gyújtották fel a délkelet-iraki Majszán kormányzóságban.

Telefonjára ülve leplezett le gyanús üzleteket Trump ügyvédje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 20:04
Rudy Giuliani, Trump személyi ügyvédje (középen)
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Rudy Giuliani félrenyomott valamit, így egy újságíró hallgatta végig, hogy bahreini, törökországi bizniszekről beszél.
Kínos  helyzetbe hozta magát és valószínűleg az Egyesült Államok elnökét is, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, Donald Trump személyi ügyvédje. A jogász rendszeresen nyom félre valamit a telefonján, ez történt a minap is, amikor egy nap éjjel 11-kor zsebéből véletlenül az NBC News egyik újságíróját, Rich Schapirót tárcsázta – írja a 444.hu, a New York Times cikkét idézve.
Schapiro nem vette fel a telefont, de üzenetrögzítője rögzítette a hívást. Azon a susogások, zörgések közepette kivehetők egy beszélgetés részletei. 
Giuliani törökországi és bahreini bizniszekről beszélt, és a beszélgetés egy pontján megjegyezte, hogy "az a probléma, hogy szükségünk volna némi pénzre". Tíz másodperc hallgatás után még hozzá teszi, hogy "pár százezerre volna szükségünk".

Schapiro telefonon és sms-ben is kereste azóta Giulianit, de hiába. Így nem sikerült tisztázni, hogy mire is kéne neki pár százezer dollár. "Még várok a szándékos, vagy véletlen visszahívásra" - mondta Schapiro.
 New York Times beszámolója szerint közel sem ez az első alkalom, hogy Giuliani véletlenül osztja meg magánbeszélgetését újságíróval. Schapiro beszámolója után vezető amerikai újságírók sora osztott meg hasonló történeteket a Twitteren. "Egyszer sms-ben küldött el nekem egy rögzített beszélgetést. Nem tudtam értelmezni a hallottakat, de arra se jöttem rá, hogy egyáltalán hogyan tudott véletlenül elküldeni nekem sms-ben egy ilyen felvételt" - írta Jonathan Swan, az Axios fehér házi tudósítója.

Vádat emeltek az essexi halálkamion sofőrje ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 19:13
A 2019. október 23-án megtalált kamion, amiben 39 vietnámi és kínai áldozat holttestét fedezték fel
Fotó: BEN STANSALL / AFP
Maurice Robinsonnak egyebek mellett 39 rendbeli emberölés miatt kell felelnie.
Vádat emeltek szombaton annak a bolgár rendszámú kamionnak a sofőrje ellen, amelynek pótkocsijában a hét közepén 39 embert találtak holtan Délkelet-Angliában – írja az MTI. A területileg illetékes Essex megyei rendőrség tájékoztatása szerint a 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinsont 39 rendbeli emberöléssel, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvéssel vádolják.
Robinson hétfőn áll Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bírósága elé. A rendőrség első ízben nevezte meg hivatalosan a kamionsofőrt, bár a brit sajtóban már röviddel a holttestek megtalálása után megjelent a neve és fotója.
A 39 holttestet szerda hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében.  A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből. A Scania típusú nyerges vontató Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit. Az ügyben további három embert vettek őrizetbe Angliában, egyet pedig Írországban. Az Essex megyei rendőrség szombati tájékoztatása szerint az Angliában őrizetbe vett személyeket – egy 38 és egy 48 éves férfit, valamint egy 38 éves nőt – embercsempészetre szőtt összeesküvés és emberölés gyanújával tartják fogva. Az ír rendőrség a Dublinban őrizetbe vette férfiról csak annyit közölt, hogy a húszas éveiben jár, és személye „érdekelheti” a vizsgálatot végző essexi rendőrséget. 
Az első hivatalos beszámolókban az szerepelt, hogy a nyerges vontatót Bulgáriában jegyezték be, de szerda óta ez nem hangzott el újból a rendőrségi tájékoztatásokban. A közzétett felvételeken mindazonáltal egy balkormányos – tehát nyilvánvalóan eredetileg a kontinensen forgalomba állított – jármű látszik. Amikor a szerelvényt a holttestek megtalálása után a rendőrség elvitte a parkolóból, a rendszámokat letakarták. A rendőrség kezdeti közlései azt valószínűsítették, hogy az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt, de a legfrissebb tájékoztatókban már ez az információ sem szerepel. A brit médiában megjelent értesülések szerint ugyanakkor egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok – vagy legalábbis sokan közülük – vietnamiak lehettek. A Nagy-Britanniában élő vietnami közösség érdekképviseleti szervezete, a VietHome szombaton azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatban húsz, eltűntként bejelentett vietnami állampolgár fotóját kapta meg a hozzátartozóktól. A BBC beszámolója szerint Tran Ngoc An, Vietnam londoni nagykövete és a képviselet több munkatársa szombaton látogatást tett abban az ipari parkban, ahol a holttesteket megtalálták. A nagykövet tárgyalt Priti Patel brit belügyminiszterrel is. Vietnam londoni nagykövetsége szombati közleményében mindazonáltal úgy fogalmazott, jóllehet vietnami részről készek a brit hatóságokkal együttműködni az áldozatok kilétének megállapítása végett, az elhunytakat hivatalosan még nem azonosították. A rendőrség tájékoztatása szerint megkezdődött a kamionból időközben kiemelt áldozatok halottkémi vizsgálata, és az azonosítás várhatóan hosszadalmas folyamata ennek lezárulta után várható.