Együtt megelőzik a Fideszt

Publikálás dátuma
2019.10.28. 06:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Demokratikus Koalíciót - az augusztushoz hasonlóan - a választókorú lakosság 8 százaléka támogatja, míg a Momentum a májusi 4, majd az augusztusi 7 százalék után szintén 8 százalékon áll.
Az önkormányzati választási kampány és a szavazás a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) erősödését hozta – ez derül ki a Publicus Intézet négy nappal a voksolás után kezdett telefonos közvélemény-kutatásának eredményéből. A Népszava felkérésére elvégzett felmérés szerint a pártok népszerűségi listáját az összes megkérdezett között változatlanul magasan a Fidesz-KDNP vezeti 29 százalékkal, de az ellenzékkel  - teljes összefogás esetén - már többen, 32 százalék szimpatizál. Az augusztusi adatokkal összehasonlítva a kormánypártok 1 százalékot vesztettek, az ellenzéki pártok közt az MSZP-Párbeszéd szövetség változatlanul 7 százalékon áll, a Jobbik egy százalékkal visszalépett és 6 százalékos a támogatottsága, míg az LMP tábora a nyár végi adathoz hasonlóan 1 százalékos, csakúgy mint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánk Mozgalomé. 
A Demokratikus Koalíciót - az augusztushoz hasonlóan - a választókorú lakosság 8 százaléka támogatja, míg a Momentum a májusi 4, majd az augusztusi 7 százalék után szintén 8 százalékon áll. A biztos pártválasztók körében teljesen kiegyenlített lett a Fidesz-KDNP és az ellenzék küzdelme, a Publicus friss mérése azt mutatja, hogy 50-50 százalék jut a két oldalnak. A Fidesz ebben a körben októberben 50 százalékon állt, míg a DK-t és a Momentumot 12-12 százalék, az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot pedig 10-10 százalék támogatta. Az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2-2 százalékot szerezne egy most vasárnapi voksoláson.
A Publicus Intézet azt is megvizsgálta, hogy alakult a pártok támogatottsága tavaly november óta. Az önkormányzati választás eredményének fényében kissé meglepő, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága ez alatt az idő alatt 25-ről 29 százalékra nőtt. Az MSZP egy éve még 8 százalékos volt, 1 százalékot vesztett, a Jobbik kettőt, 8-ról ment le 6 százalékra, a DK viszont 2-ről küzdötte fel magát 8 százalékra, a Momentum pedig az 1 százalékról dobbantott egy nagyot a mostani 8 százalékig. A kutatás azt is mutatja, hogy a lakosság közélet iránti érdeklődése erősödött az utóbbi hónapokban, a tavaly novemberi 49 százaléknál most 10 százalékkal kevesebben bizonytalanok a pártválasztásukat illetően. Hasonló eredményt mutatnak a válaszok arra a kérdésre is, hogy elmenne-e az illető szavazni, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás. Kiugróan sokan, 77 százalék felelte azt, hogy biztosan elmenne, további 8 pedig valószínűleg elmenne szavazni. (Emlékeztetőül, az október 13-i önkormányzati választás végleges részvételi adata 48,58 százalék lett.) A kutatás arra is kiterjedt, mennyire elégedett a lakosság azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Az összes megkérdezett 13 százaléka teljesen jónak tartja az eredményeket és irányokat, 34 százalék inkább elégedett, 29 százalék inkább nem, míg 23 százaléka az embereknek teljesen rossznak tartja, ami Magyarországon mostanában történik. Egy hónappal ezelőtt valamivel kevesebben voltak elégedettek, és 5 százalékkal több – 28 százalék - volt az elégedetlenek aránya. Utóbbi véleményen van az ellenzéki tábor 80 százaléka, ezen belül a Momentum híveinek 90, a DK szavazóinak 83 és MSZP mellett elkötelezettek 57 százaléka, míg a Fidesz táborának negyede gondolja úgy, hogy nagy a baj.
Frissítve: 2019.10.28. 07:28

Újraszámolják a szavazatokat az egyik kőbányai körzetben

Publikálás dátuma
2019.10.27. 21:54
Illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Huszti András Norbert a Momentum színeiben mindössze 1 szavazattal nyerte meg az 5. számú körzet voksolását a fideszes Gerstenbrein Györggyel szemben.
Kőbányán holnap újraszámolják az egyik választókörzetben az önkormányzati választáson leadott szavazatokat. Huszti András Norbert a Momentum színeiben mindössze 1 szavazattal nyerte meg az 5. számú körzet voksolását a fideszes Gerstenbrein Györggyel szemben. Az eredményt a helyi és a Fővárosi Választási Bizottság is jóváhagyta, ám a Fidesz megtámadta a döntéseket. A fellebbezés nyomán a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte a szavazatok újraszámlálását, aminek nagyon komoly a tétje: ha marad az ellenzéki győzelem, akkor D. Kovács Róbert fideszes polgármester egy 9:8 arányban ellenzéki többségű testülettel dolgozhat együtt, ám ha kedden 10 órakor az újraszámlálás eredménye a kormánypárti jelöltnek kedve, a testületben a Fidesz kerül többségbe. 
Szerző

Hagyján, hogy szél meg eső: hétfőtől már mínuszok is lesznek

Publikálás dátuma
2019.10.27. 20:44

Fotó: Shutterstock
A nyár után rögtön itt a tél.
Hát akkor tényleg vége a napsütötte romantikának, következnek a borzongás hónapjai. Ahogy azt már a Népszava többször is jelezte, e hét végétől jelentős lehűlés várható, többfelé napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet, a leghidegebb órákban pedig helyenként már mínuszok is lehetnek. Emellett változékonyra is fordul az időjárás: többször, többfelé várható eső, zápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amit vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn a köd délelőtt mindenütt feloszlik. Ezt követően kezdetben az északi megyékben, délutántól másutt is megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen valószínű - többnyire kisebb - eső, záporeső. Délen, délkeleten, ahol még több órára kisüt a nap, nem valószínű csapadék. A leghidegebb órákban 1-10 fok lesz. Napközben északnyugaton és az északi határvidéken 11-16, másutt többnyire 18-23 fok között várható, délkeleten lesz a legmelegebb. Kedden többfelé várható eső, zápor. A szél élénk, néhol erős lesz. A minimumhőmérséklet 6-12, a maximumhőmérséklet 8-13 fok között valószínű. Szerdán napközben nem várható csapadék. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 0 és plusz 5 fok között valószínű, de a szélvédett északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Napközben 8-12 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között valószínű. A nappali maximumok 8-13 fok között alakulnak. Pénteken, november elsején napközben felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, majd délutántól nyugat felől megvastagszik a felhőzet. Estétől nyugaton eső, zápor előfordulhat. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 7-14 fok között alakul. Szombaton többfelé várható eső, zápor. A szél megélénkül, néhol megerősödik. A leghidegebb órákban 2-7 fok lesz. Napközben 8-15 fokig melegszik a levegő. Vasárnapra virradó éjszaka még többfelé lesz csapadék. Napközben helyenként várható eső, zápor, de hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap is. A szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 10-15 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.
Szerző
Témák
időjárás ősz