Előfizetés

Éjszaka már fagyni fog, felhős marad a csütörtök is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:12

Fotó: Shutterstock
Csütörtök estig hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára.
Nyugat felől esősáv vonul szerdán kelet, délkelet felé, és míg a Dunántúlon lassanként megszűnik a csapadék, máshol még késő estig további eső várható. Éjszaka csökken a felhőzet, de a Dunántúlon és a déli, délkeleti részeken így is sok marad belőlük.
Csütörtökön kissé és közepesen felhős lesz az ég, az északi megyékben lesz a legtöbb napsütés. Csak a Tiszántúlon és a délnyugati határszélen lehet elvétve kisebb eső. Az északi, északkeleti szelet szerdán nagy területen, csütörtökön az Észak-Alföldön kísérik élénk vagy erős közeli lökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1, +5 fok között alakul, de északkeleten a völgyekben néhol -5 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 13 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger felett van annak az anticiklonnak a középpontja, amely Dél-Skandinávia, a Brit-szigetek, Lengyelország és Észak-Németország időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken kevés a felhő, csapadék csak elvétve fordul elő, a csúcshőmérséklet pedig többnyire 10 fok közelében alakul, északabbra van csak hűvösebb. Ettől a magasnyomástól északra a tartós nyugati áramlásban több helyen alakul ki csapadék, nagyobb mennyiség a Skandináv-hegységben. Ott már nem ritka a havazás sem. Ugyancsak több helyen van csapadék a Kelet-európai-síkság területén, de jelentős mennyiség csak néhol fordul elő. Zömmel eső esik, de a 60. szélességtől északra nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, úgyhogy ott a havazás a jellemző.
Hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik a Kaszpi-tengertől a Fekete-tengeren és a Kárpát-medencén át a La Manche csatornáig, sőt, azon túl is. E mentén szintén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, a hegyekben havazik. Különösen a hegyekben fordul elő jelentősebb, 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Ez a frontzóna választja el a tőle északra lévő hideg és a délre lévő meleg légtömeget. Előbbiben 6, 11 fokig melegszik fel a levegő, utóbbiban többnyire 17, 23 fokot mérnek, de a Pireneusi-félsziget legdélibb részén 26 fok is előfordul. Csütörtök estig ez a hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára.

Putyin megérkezett Budapestre (fotók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 15:44

Fotó: Markoszov Szergej
Hivatalosan a paksi bővítés, az orosz gázszerződés és a keresztényüldözés lesznek a főbb napirendi pontok.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Magyarországra érkeztekor szerda délután, a Liszt Ferenc-repülőtéren. Putyin immáron sokadik alkalommal látogatott az országba. A korábbi nyilatkozatok szerint a főbb napirendi pontok között szerepelhet a paksi bővítés, az orosz gázszerződés, valamint a keresztényüldözés. A Reuters értesülései szerint mostani budapesti látogatása során írják alá a megállapodást a szennyezett olaj ügyében is.
Az ellenzék már jóval az orosz elnök érkezése előtt demonstrációkat tartott, a Párbeszéd például Putyint, az egy hét múlva érkező Recep Tayyip Erdogan török elnököt és Orbán Viktort ábrázoló, "diktátorok" feliratú molinót tett a budai Váralagút bejárata fölé. Az MSZP elnökhelyettese, Szakács László pedig arról nyilatkozott az MTI-nek: nagyon úgy tűnik, hogy az orosz elnök "mint tulajdonos, mint gazda" jött el megnézni a magyarországi befektetéseiket - például Paks 2-t vagy a Nemzetközi Befektetési Bankot -, hogy "elszámoltassa" a magyar kormányt, hogyan állnak ezek a projektek.
A delegáció érkezése miatt a főváros jelentős részén már hétfő este óta tilos megállni, szerdán pedig - ahogy vonul az orosz konvoj - gyakorlatilag a fél fővárost szakaszosan lezárják majd.

Bekukucskál a lakásokba a helyi hatalom

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.10.30. 15:05
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Sok település önkormányzata a magánlakások falai közé is „betüremkedik” a szabályokkal, amikor meghatározza, hogyan kell tisztán tartani a vécét vagy a nappalit, illetve előírja, miként gondozzák a kerteket.
Számos településen azt is előírják, miként kell a saját nappalit vagy a vécét takarítani, s van, ahol az anyuka nem homokozhat a játszótéren a gyerekével – ez derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly év végén végzett vizsgálataiból, amelyek következtében öt megye 125 településén kezdeményezték az emberek magánéletébe beavatkozó önkormányzati rendeletek eltörlését. Lovász Laura, a szervezet Egyenlőségprojektjének jogi munkatársa a Népszavának elmondta: a kifogásolt rendelkezések csaknem felét már hatályon kívül helyezték az adott települések. Eddig Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nézték meg szúrópróbaszerűen a közösségi együttélésről szóló rendeleteket, de a visszajelzések szerint az ország szinte bármelyik térségében találkoznának olyan kirívó esetekkel, amikor a helyi hatalom rendeletekkel próbálja meg szabályozni az egyének magánéletét. Baktalórántházán például jogsértésnek számít, ha egy anya a homokozóban közösen várat épít a gyermekével, a tarpai temetőben pedig nem lehet padot kitenni, hogy valaki a szeretteinek sírjánál üldögélhessen. Putnokon rendeletben írták elő az ingatlanhoz tartozó illemhely rendszeres ürítését, tisztán tartását és fertőtlenítését, de a lakás, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségnek tisztaságáról, rendszeres takarításáról határoztak Sajóörsön, Győrújbaráton, Fertőszéplakon, Karácsondon és Lőrinciben is. Bercel, Galgaguta, Szécsénke, Becske, Dorogháza, Mátramindszent, Szuha, Gulács, Kisléta, Máriapócs, Pócspetri mindezt még azzal is megfejelte, hogy a rendszeres rovar-, és rágcsálómentesítéséről is szabályt alkotott. A TASZ szerint sok település önkormányzata a magánlakások falai közé is „betüremkedik” a szabályokkal, amikor meghatározza, hogyan kell tisztán tartani a vécét vagy a nappalit, illetve előírja, miként gondozzák a kerteket. Számos településen büntetik azokat, akik nem gondoskodnak kertjük “megműveléséről”, noha a tulajdonosok szabadságához tartozik, hogy arra használják kertjüket, amire szeretnék. Lovász Laura szerint a lakások belsejének rendezettségével, tisztán tartásával kapcsolatban nincs olyan közösségi érdek, ami okot adhat a magánélethez való jog korlátozására. A törvény felhatalmazza ugyan az önkormányzatokat arra, hogy rendeletben határozzák meg az együttélés szabályait, de ehhez nem ad kereteket. Az általános elvek legtöbbször a közterületekre, a környezet védelmére, a parkolásra, a hirdetések elhelyezésére, az állattartásra vagy az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkoznak. A TASZ az érintett ügyekben a megyei kormányhivatalokhoz fordult, s kérte, hogy a jogsértő rendelkezéseket helyezzék hatályon kívül: azóta a képviselő-testületek a támadott rendelkezések jó részében ezt meg is tették.