Előfizetés

Hagyjuk meghalni azokat, akiket meg lehetne menteni - ez a népességfogyás egyik alapvető oka

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.01. 08:38
Shutterstock illusztráció
Évente 41 ezerrel fogy a magyar és majdnem ennyi embert életben lehetne tartani.
A magyar népesség természetes fogyásának és szaporodásának mérlege 1981-ben fordult mínuszba, onnantól minden évben többen haltak meg Magyarországon, mint ahányan születtek, 2018-ban már 41 ezerrel volt magasabb a halálozási, mint a születésszám, ami az utóbbi folyamatos visszaesésének tudható be, írja a 24.hu. Vezető halálok a keringési rendszerek betegsége – a rendszerváltás körüli években haltak meg ilyen okból a legtöbben, s bár a szám azóta csökkent, még mindig toronymagasan vezet. Pozitívum, hogy csökkent az öngyilkosságok és a végzetes kimenetelű balesetek száma, viszont a daganatos betegségek változatlanul sok áldozatot szednek, és egyre többen halnak meg légzőszervi megbetegedésben is.  A GKI az egészségügy helyzetéről szóló idei tanulmánya azt írja, hogy a keringési rendszeri betegségeket tekintve a visegrádi országok közül Magyarország mutatója a legrosszabb. És bár jóval kisebbek az országok közti különbségek, de a daganatos betegségeknél is a magyar érték a legmagasabb, sőt az emésztőrendszeri betegségeknél és az öngyilkosságnál is Magyarország vezet. A százezer lakosra számított megelőzhető halálozás szintén nálunk a legtöbb: 385. A 9,7 milliós lélekszámra vetítve ez azt jelenti, hogy mostanában évente mintegy 37 ezren halnak meg úgy Magyarországon, hogy megelőzhető lett volna a haláluk. 

A főváros és a remek közbeszerzések: fél évig sem bírta az Egyetem tér friss burkolata

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.01. 08:28
Budapest, V. kerület az Egyetem tér közelében - Csillagászati árak
A Tarlós-kampány üzenete ugye az volt, hogy jó kezekben van a város.
Hétvégére lezárják a közúti forgalom elől a budapesti Egyetem teret burkolatjavítási munkák miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A közlemény szerint emiatt a Gyöngyösi utca felé tartó 15-ös, az Árpád híd irányú 115-ös busz és a Lehel tér felé közlekedő City-troli nem érinti a Ferenciek terét és a Szervita teret, helyette a Kálvin téren a 9-es busz Óbuda irányú megállójában áll meg. A járatokra a terelt útvonalon az Astoriánál a 47-es villamos megállójában, a Deák Ferenc térnél pedig a 105-ös busz Buda irányú megállójában lehet felszállni. Ezzel alapvetően nem  lenne baj, a dolog pikantériája, hogy az Egyetem tér burkolatát épp nyáron frissítették fel. És mindössze ennyit bírt.

Ijesztően közel van az időpont, amikor gyilkos kórok megfelezik az emberi populációt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.01. 08:15

Fotó: Shutterstock
Amikor elszabadulnak a kórokozók, akkor felborul a civilizáció is: a nagyvárosokban egy hét alatt kezdik gyilkolni egymást az emberek.
A Pálinkás József volt MTA-elnök és miniszter által életre hívott Felelős Értelmiség köre sokkoló klímakonferenciát tartott, ahol a bugyogó metánról, a vízügyi következményekről, az alibivilágról is szó esett. Az egyik legérdekesebb előadás az Index tudósítása szerint Szathmáry Eörsé volt. „Egyszerűen nem tudjuk megállítani a klímaváltozást, még lassítani sem eléggé, csak tompítani a hatásokat” – mondta az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának vezetője, aki szerint a klímaváltozással összefüggésben megjelenő új betegségekről kellene sokkal többet beszélni, és így is tett: régi betegségek feltámadása, új helyeket elfoglaló kórokozók, vízzel, étellel, levegővel, szexszel, lényegében mindenhonnan és minden módon terjedő patogének. Az egyetlen relatíve jó hír, hogy prognózisa szerint legalább nem egy Androméda-törzs típusú, hirtelen beütő, mindent letaroló fertőzés végez majd velünk, inkább sok, relatíve kisebb hatású betegségre kell felkészülni. Erre szolgálna az a Stockholm-protokoll, ami Szathmáry szerint egymilliárd euróból már érdemi eredményeket mutathatna fel az új kórokozókkal szembeni harcban. Nem a bioszféra van általában veszélyben, és nem is a Homo Sapiens, mint faj, hanem a technológiai civilizáció, ami viszont olyan könnyen összeomolhat, mint a kártyavár. A nem túl szívderítő előrejelzés szerint 2050 körül várható, hogy az emberi populáció elég rövid idő alatt megfeleződik, magyarul több milliárd ember fog meghalni. „A városok, ahol addigra a világnépesség 70 százaléka lakik majd, különösen veszélyeztetettek. Ha nagy baj van, egy nagyvárosban egy hét alatt kezdik gyilkolni egymást az emberek” – dobta fel a hangulatot Szathmáry Eörs, hogy aztán a Fermi-paradoxon (miért nem találkozunk lépten-nyomon földönkívüliekkel, ha potenciálisan rengeteg, a miénknél fejlettebb idegen civilizáció alakulhatott ki az univerzumban) legvalószínűbb feloldásával fokozza még tovább: a civilizációk a technológiai érettség bizonyos fokán egyszerűen kinyírják magukat, és mi is éppen efelé tartunk.