Előfizetés

Vasárnap akár 20 fok is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 17:30

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Ellenben a szél nem lesz barátságos.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap reggelig döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé kell számítani esőre, záporesőre, az északnyugati tájakon kisebb a csapadék előfordulási esélye. Napközben azonban egyre nagyobb területen válhat vékonyabbá, szakadozottá a felhőzet, a nap második felében átmenetileg a csapadékhajlam is csökken. Eleinte élénk, vasárnap sokfelé erős lesz a déli, délkeleti szél, amelyet elsősorban az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viharos lökések is kísérhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap az Északi-középhegységben csupán 12 és 16, másutt általában 17 és 22 fok között valószínű.

Meghalt Huszár Tibor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 17:03

Fotó: Wikipedia
Az akadémikus, szociológus 89 éves volt.
89 éves korában meghalt Huszár Tibor akadémikus, szociológus - írja az Index a család közlése alapján. Huszár az ELTE Szociológiai Intézetének alapítója, előtte 56-os felkelő, majd 1990-ben rövid ideig országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.  
Huszár 1930-ban született Veresegyházon. 1949-ben kikerült a moszkvai Lenin Intézetbe, ahol pedagógiai, pszichológiai és logikai tanulmányokat folytatott. 1953-ban szerzett diplomát. 1948-ban belépett a Magyar Dolgozók Pártjába. Az 1956-os forradalomban vállalt szerepe miatt (a Petőfi Kör vezetőségi tagja volt) 1957-ben kizárták a Magyar Szocialista Munkáspártból. Tanárként tudott elhelyezkedni. 1959-ben visszavették az MSZMP-be, de komolyabb politikai szerepet nem vállalt, ekkor kezdődött tudományos pályafutása.  1960-ban került az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának filozófia tanszékére, ahol 1969-ig adjunktusként dolgozott. Ekkor kapta meg egyetemi docensi kinevezését, ugyanebben az évben a szociológiai tanszék vezetését is átvette. 1977-től egyetemi tanár. A tanszék 1983-ban átalakult Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetté, melynek igazgatója lett. Ezt a tisztségét 1992-ig viselte.  1975-ben az MTA Szociológiai Bizottságának elnöke lett, később az Athaeneum Bizottságban is dolgozott. 1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1987-ben pedig rendes tagjává választotta. 2003-ban Széchenyi-díjban, 2011-ben Hazám-díjban részesült. Kutatási területei közé tartozott az erkölcsi tudat kérdései, értelmiségszociológia, magyar értelmiségi mozgalmak történeti szociológiai elemzése, tudáselit, valamint az államszocializmus hatalmi viszonyainak elemzése, politikusok életútja. Több Bibó Istvánnal, Erdei Ferenccel és Kádár Jánossal kapcsolatos mű szerzője, szerkesztője volt. 2001-ben lett az ELTE Társadalomtudományi karának professor emeritusa, és azután is éveken át aktív oktató és kutató tagja maradt az intézménynek. A Valóság, a The New Hungarian Quarterly és a Szociológiai Szemle szerkesztőbizottságainak, és a Magyar Szociológiai Társaságnak is tagja volt.

Andy Vajna síremlékén egy oroszlán fekszik, de még nincs teljesen kész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 15:24
Andy Vajna sírhelye
Fotó: Twitter
A néhai producer, filmügyi kormánybiztos özvegye az Instagramon mutatta meg Pap Lajos kőszobrász alkotását.
Vajna Tímea szerint decemberre nyeri el végső formáját, de a képek alapján már majdnem késznek tűnik az oroszlánnal díszített síremlék. Andy Vajna neve egyébként a kevésbé közismert születéskori formájában jelenik meg rajta: Vajna András György. "Ha valaki ki szeretne jönni a férjem sírjához, a Fiumei sírkert 19-es parcellájában találja " - tudatta az özvegy.