Előfizetés

Nem jár a Libegő a köd miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem üzemel az időjárás miatt a Libegő – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
A tájékoztatás szerint az utasok a köd miatt nem használhatják a Libegőt.

Még mindig sírva repkednek ki a gyerekek a sashalmi csúszdákból, pedig már kétszer is átadták őket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:56
A csúszdapark három csúszdája
Fotó: Kovács Péter / Facebook
Az újraválasztott fideszes polgármester már nem is reagál az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.
Az önkormányzati választás hajrájában adott át a budapesti XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter egy játszóteret, amit aztán másnap le is kellett zárni, minthogy több gyerek is durva sérüléseket szenvedett az ottani csúszdáktól. Volt, akinek a sípcsontja tört el, volt, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba, de kificamodott térd és kitörött fog is szerepel a 400 millió forintos játszótér baleseteinek listáján. Kovács ugyan próbálta menteni a menthetőt azzal, hogy "fejlesztőjátéknak" nevezte a csúszdákat, melyeken a gyerekeknek ki kellene tapasztalnia a biztonságos megállás technikáját, de azért azok átalakíttatása sem maradt el.
"Igen, lehet használni most már mind a három csúszdát"

- válaszolta az önkormányzat egy érdeklődő szülőnek - írja a 24.hu -, aki az átépítés végeztével akarta gyerekeit a játszótérre vinni. Mindkét lánya durván megütötte magát a csúszdákon, hiába javították azokat, és nem az övék volt az egyetlen eset. Mint arról a portál beszámol, az újraválasztott fideszes polgármester és az önkormányzat közösségi oldalán, valamint zárt Facebook-csoportokban
sorra jelennek meg a horzsolásokról, zúzódásokról, lábtörésekről és ficamokról szóló újabb panaszok.

Kovács azóta nem kommentálta a csúszda-ügyet, a sajtó megkeresésére nem reagál, az egésszel szinte csak a kerület lapja foglalkozott: a játszótér megnyitásáról ódákat zengett, a problémák említése kimerült annyiban, hogy akadt egy kis zökkenő, és a csúszdák a legkisebbek számára kicsit gyorsnak bizonyultak. A balesetveszélyes csúszdák ügye előkerült az új képviselőtestület múlt heti ülésén. Amikor Vajda Zoltán ellenzéki képviselő előhozta, visszaemlékezése szerint a polgármester azt mondta, hogy nem volt semmiféle kapkodás, állítása szerint a csúszdák már augusztusban elkészültek, szeptemberben tartották a tesztüzemet. És csak azért vártak a választás előtti utolsó napokig az átadással, hogy a gyep megerősödhessen.

Vádat emelt Demeter Márta ellen az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:40

Fotó: Népszava
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat a politikus ellen.
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat Demeter Márta ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint Demeter 2018. szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki – teszik hozzá. Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki, amely során nem tett vallomást. „Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje kettőszáz napi tétel, napi tételenként 10.000 forint, összesen 2.000.000 forint összegű pénzbüntetésre. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – közölte az ügyészség. A Demeter Márta elleni vádemelésre az ügyészség úgy reagált: „a Fidesz tegnap megválasztotta Polt Pétert, aki ma újra munkába állt.