Előfizetés

EP: Erdogannal egyre nehezebb

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.11.06. 11:37
Recep Tayyip Erdogan
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az EU hatmilliárd euróval támogatja a Törökországba menekült szíreket.
Feszültek az Európai Unió és Törökország kapcsolatai. Az eurázsiai országban aggodalomra ad okot az emberi jogok és a demokrácia helyzete. Egyes tagállamoknak különösen kiélezett a viszonya Törökországgal. Mindezt Maciej Popowski, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős főigazgató-helyettes mondta az Európai Parlament három szakbizottságának együttes meghallgatásán. A szerdai tanácskozáson a Törökországba menekült szíriaiak helyzetét és a támogatásukat szolgáló uniós források elköltését értékelték a résztvevők. Brüsszel és Ankara 2015-ben kötött megállapodást ​​a szíriai menekültek megsegítésére. Ennek értelmében a közösség 6 milliárd euróval támogatja a háború elől Törökországba menekült szíreket, akiknek száma meghaladja a 3,6 milliót. A parlamenti ülésen az Európai Bizottság képviselője beszámolt arról, hogy az összeg felhasználása jól halad, már 96 százalékát kiutalták, illetve elkülönítették különféle projektekre. 2022-23-ra várhatóan az összes tervezett beruházás megvalósul. A 6 milliárdból 2,4 milliárdot szánnak a legsebezhetőbb menekültek humanitárius segélyezésére. Az EU által finanszírozott projektek alapvető megélhetési támogatást nyújtanak mintegy 1,7 millió menekült számára, több mint félmillió menekült gyermekek számára lehetővé teszik a tanulást - hangzott el. Az bizottsági illetékes megerősítette, hogy az uniós pénz nem a török államkincstárat gyarapítja, az EU az ENSZ és nemzetközi civil szervezetek bevonásával közvetlenül juttatja el a forrásokat a rászorulóknak. A meghallgatáson az EP-képviselők aggályukat fejezték ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök zsarolni próbálja az Európai Uniót, amikor a kapuk kitárásával és a menekültek Európára szabadításával fenyegetőzik. Nyugtalanítónak nevezték azt is, hogy az Észak-Szíriában létrehozandó úgynevezett biztonsági övezetbe kényszerrel próbálja majd betelepíteni szírek millióit. Az Európai Bizottság főigazgató-helyettese megerősítette, hogy az EU nem fogja pénzzel támogatni az emberi jogi szempontból is aggályos deportálásokat. "Elítéltük az észak-szíriai török beavatkozást, és a tervezett zónát nem tartjuk biztonságosnak. A kétoldalú megállapodás egyébként is lehetetlenné teszi a Törökországon kívüli finanszírozást" - hangsúlyozta Maciej Popowski. Több hozzászóló bírálta a 2015-ös megállapodást, amivel szerintük a huszonnyolcak kiszolgáltatták magukat Ankarának, és az autoriter rezsimet építő Erdoganra bízták az európai határok őrzését. Bírálták az észak-szíriai török beavatkozást is, amelyet az EP októberben éles hangú határozatban ítélt el - többek között a fideszes képviselők szavataival. 

Megválasztották a legjobb magyar pezsgőt

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.06. 11:23

Fotó: FRANCESCO ZERILLI/ZERILLIMEDIA/S / AFP
Harmadik alkalommal választották a Kreinbachert a legjobb magyar pezsgőnek a Londonban rendezett Champagne és Pezsgő Világbajnokságon.
Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait: a mindössze 14 nemzeti bajnok között a somlói Kreinbacher Birtok is szerepel, az abszolút világbajnok pedig a Dom Pérignon Vintage 2004 Magnum champagne lett.
A zsűri harmadik alkalommal választott Kreinbachert a legjobb magyar pezsgőnek, ezúttal a Brut Classic 2015 Magnum érdemelte ki a trófeát - olvasható a somlói birtok közleményében.
A Pannonhalmi Főapátsághoz kötődő, partiumi Carassia - Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén nemzeti bajnok címet nyert: a Carassia Classic Brut lett a legjobb romániai pezsgő a nemzetközi zsűri értékelése szerint.
A világ legjelentősebb pezsgőversenyeként számon tartott CSWWC zsűrije minden évben az aranyérmesek közül választja ki a legkiemelkedőbb tételeket. A hétfő esti londoni díjátadó gálán ezúttal rekordszámú nagydíjat adtak át a kategóriagyőztes címektől a világbajnoki trófeákig: a világ szinte minden pontjáról beküldött pezsgők között 9 világbajnokot, 14 nemzeti bajnokot és 11 regionális győztest hirdettek.
A Kreinbacher aranyérmes Brut Classic 2015 Magnum pezsgője további két Best in Class címet is kiérdemelt, a legjobb magyar évjáratos brut mellett a legjobb magyar magnum pezsgőét is elnyerte. A furmint és chardonnay házasításából készített, magnum (1,5 literes) palackban érlelt tétel a pincészet értékelése szerint újabb példa arra, hogy a magnum palackban még szebben fejlődik és érlelődik a pezsgő.
A CSWWC 2019 abszolút világbajnoki trófeáját a Dom Pérignon 2004-es Magnum kiadása kapta. A francia Champagne régió mellett Olaszország is kiemelkedő eredményekkel zárta a versenyt: olasz pezsgők öt kategóriában, champagne-i tételek három kategóriában hoztak el világbajnoki címet. A különdíjak közül a zsűri kedvencének járó Chairman's Trophy-t a Champagne Palmer & Co vehette át, az Év Pezsgőpincészete ismét a Ferrari lett az olaszországi TrentoDOC régióból, a Rising Star különdíjjal pedig ezúttal a bulgáriai Midalidare pincészetet jutalmazták.

Brexit: félszázezer magyar biztos ott marad

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2019.11.06. 10:00

Fotó: CARL COURT / AFP
A folyamatosan változó kilépési határidők miatt erős a bizonytalanság a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyar állampolgárok körében, és különösen azoknál, akik az esetleges Brexitet követően szánják rá magukat, hogy a szigetországban éljenek. Akik legalább öt esztendeje az Egyesült Királyságban élnek - és velük együtt a családtagjaik is - kötelesek regisztráltatni magukat, ha letelepedési engedélyt, majd brit állampolgárságot kívánnak elnyerni. A magyar kormány arra számít, hogy olyanok is kérnek majd brit állampolgárságot, akik nem kívánják új hazájuknak Nagy-Britanniát választani, viszont előnyösnek tartják ezt, s kettős állampolgárok lesznek. Ennek nyomán szeptember végéig 55 600 magyar kérelmezte a letelepedett státuszt. Mivel eddig semmilyen regisztrációs kötelezettség nem volt, így a Nagy-Britanniában élő magyarok tényleges száma nem ismert, a magyar kormány 150-200 ezer fősre becsüli a közösséget. (Mivel a két ország megállapodott abban, hogy Brexit esetén kölcsönösséget alkalmazzanak, érdemes megjegyezni, hogy hazánkban 5-10 ezer brit állampolgár élhet.) A legtöbb bevándorló Lengyelországból érkezett, akik egymilliónyian vannak, s az első tízben találhatók a franciák, az olaszok és a spanyolok, a magyarok a tizedik helyet foglalják el. Az uniós országokból érkezett 3,2 millió tanulóból és munkavállalóból 1,8 milliónyian regisztráltak. Egyébként a regisztrációs feltétel mindössze az - mint már említettük-, hogy öt éve a szigetországban éljen valaki, de nem szükséges sem tanulnia, sem dolgoznia. Ha a Brexit megállapodás nélkül jönne létre, akkor a regisztráció határideje 2020. december 31., ha "puha" távozás lesz, akkor pedig 2021. június 30.  Akik 2020. december 31. után döntenek a nagy-britanniai tanulás vagy munka mellett, akkor 3 évig tartózkodhatnak az országban különösebb engedély nélkül, függetlenül attól, hogy a Brexit milyen körülmények között jött létre.