Handó után az OBT is legitimmé vált?

Publikálás dátuma
2019.11.06. 19:45

Fotó: Népszava
Varga Judit igazságügy miniszter és Répássy Árpád az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese is részt vett az Országos Bírói Tanács szerdai ülésén. Az OBT honlapjára felkerült összefoglaló szerint Varga Judit bemutatkozott a tanácsnak, illetve bemutatta az igazságügyi és az európai politikai célkitűzéseit. A miniszter jelezte, szükséges a bírói fizetéseknek a magasabb ügyészi illetményekhez való "kiegyenlítése". Répássy Árpád, az OBH szeptemberben kinevezett elnökhelyettese közölte, azzal a céllal ment el az ülésre, hogy párbeszédet kezdeményezzen az OBT-vel. Mint ismert, az OBH tavaly május óta nem képviseltette magát a tanács ülésein, a hétfőn alkotmánybíróvá választott Handó Tünde OBH-elnök pedig illegitimnek tartotta a testületet. Ezért is meglepő Répássy részvétele, akit sokan Handó utódának tartanak. Az OBH elnökhelyettese ugyanakkor utalt az Alkotmánybíróság előtt folyamatban lévő eljárásra (amely az OBT legitimitásáról dönthet), Handó Tündének az OBT érintő törvénymódosítási javaslatára, valamint az OBT-póttagok választásának törvényességét vizsgáló bizottság felállítására, amelynek ő az elnöke. Ez utóbbi már csak azért is különös, mert a tavaly őszi póttagválasztó bírói elektori gyűlésen Répássy az elsők között lépett vissza a jelöltségtől, meghekkelve és eredménytelenné téve ezzel a póttagok megválasztását. 
Szerző
Témák
OBT

Gulyás Gergely elnézést kért, amiért Greta Thunberget beteg kisgyereknek nevezte

Publikálás dátuma
2019.11.06. 18:14

Fotó: DON MACKINNON / AFP
És legalább új autizmus-stratégia születhet az ügyből kifolyólag.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) kezdeményezésére kedden hivatalában fogadta a szervezet vezető képviselőit. A találkozón Kővári Edit elnök és Csonka Gábor alelnök mellett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is részt vett. Az AOSZ vezetői ismertették az autizmusban érintett családok mindennapi élete során felmerülő nehézségeket, az Asperger-szindróma sajátosságait.
Gulyás Gergely jelezte, hogy egy korábbi Kormányinfón tett kijelentésével senkit sem szeretett volna megbántani, ezért elnézést kért. Mint ismert, a miniszter Greta Thunberget kihasznált, beteg kisgyereknek nevezte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és az AOSZ vezetői egyetértettek abban, hogy kormányzati, szakmai és érdekvédelmi együttműködésre van szükség az autizmussal érintett közösség érdekében. A 2008-ban elfogadott Országos Autizmus Stratégiából az elmúlt években sok minden megvalósult, többek között mentorszülő modellprogram jött létre és intézményi tanácsadó-hálózat is alakult. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a létező szolgáltatások kapacitását meghaladó mértékben növekedett az autizmus-specifikus ellátások iránti igény. Ez indokolja, hogy a kormány és az érdekvédelmi szervezet közösen dolgozzon ki új autizmus-stratégiát, amelyben naprakészen megjelenhetnek az érintett családok igényei és az ellátások fejlesztésének iránya.
Szerző

Várhelyi a bővítési portfóliót kapja

Publikálás dátuma
2019.11.06. 17:22

Fotó: Mario Salerno
Ursula von der Leyen Adina-Ioana Valeant választotta a két román jelölt közül, és a közlekedési portfólióval bízza meg - írja az Euronews.
Ez azt jelenti, hogy nem döntött portfóliócsere mellett Von der Leyen, Várhelyi Olivér a korábban Trócsányi Lászlóra bízott bővítés- és szomszédpolitika területért felel - erősítette meg lapunknak a portál értesülését Von der Leyen szóvivője. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság csak akkor léphet hivatalba december 1-jén, ha a november 27-ikére időzített parlamenti szavazásig az EP bizottságai végeznek a három jelölt értékelésével és jóváhagyásával. Nulladik lépésként a jogi ügyekkel foglalkozó parlamenti szakbizottság (JURI) vizsgálja meg, hogy felmerülhet-e bármilyen összeférhetetlenség a 3 jelöltnél. Ezután mindhármukat meghallgatja a szakterületükkel foglalkozó szakbizottság. Ha sikeresen átjutnak ezen, akkor megtörténhet az össze meghallgatás kiértékelése. Majd az Európai Parlament az egész testületről dönt, hogy támogatja-e vagy sem.

Már kedden összeül a JURI

Rendkívüli ülés tart a JURI jövő kedden, és elképzelhető, hogy szerdán és csütörtökön is, számolt be a szakbizottság a Twitteren szerda este. Ez azt jelenti, hogy a biztosjelöltek a nulladik lépésen átmehetnek akár a jövő hét elején.

Szerző
Frissítve: 2019.11.06. 20:31