Előfizetés

Lángoló autóban halt meg egy ember Újpesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 07:25

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A kocsi hajnali órákban ütközött villanyoszlopnak, órákra lezárták a Külső Szilágyi utat.
Halálos baleset történt péntekre virradó hajnalban Újpesten: egy személyautó fél négy után, eddig tisztázatlan körülmények között villanyoszlopnak csapódott és kigyulladt a Külső Szilágyi úton. A balesetben egy férfi meghalt – írja a police.hu, bár azt nem tisztázzák, hogy az autó sofőrjéről, esetleg egyik utasáról van szó, és hogy halálát a tűz vagy maga az ütközés okozta.
A rendőrök a helyszínelés és az oltás idejére három órára lezárták a Külső Szilágyi út balesettel érintett szakaszát, a korlátozást azonban hét előtt feloldották. A BRFK vizsgálja a baleset körülményeit.

Gyilkosság Szalonnán: jól ismerhette támadóit az idős asszony

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 13:35

Fotó: police.hu
A Blikk szerint hárman ugyanabban az utcában éltek, mint az áldozatuk, és segítettek a nőnek a nehezebb ház körüli munkákban.
Jól ismerte gyilkosait az a 85 éves idős asszony, akit szalonnai otthonában holtan talált hétfőn reggel a gondozója – írja a Blikk. A rendőrség négy embert fogott el a gyilkossággal kapcsolatban. A lap szerint közülük hárman ugyanabban az utcában éltek, mint az áldozatuk. Negyedik társuk pár utcával arrébb nőtt fel, egy ideje azonban Budapesten dolgozott, ott is fogták el. „A négy közül három nagyon jól ismerte Irénkét, ők segítettek neki a nehezebb ház körüli munkákban. Soha nem volt hálátlan, busásan megfizette a fáradozásaikat. Valószínűleg az ilyen alkalmakkor figyelték ki, hol tartotta a pénzét, de amilyen naiv volt, lehet, hogy ő maga árulta el nekik, hogy hol tartja a vagyonkáját. A férfiak közül ketten rokonok, de igazából nem a családi kötelék, hanem az alkohol szeretete tartotta össze őket. Irénke mondta is nekik mindig, hogy ne igyanak, mert akkor teljesen másképpen viselkednek, mint józanul. Az ital miatt egyikük annyira elszegényedett, hogy egy hordóban lakott” – mondta a lapnak egy utcabeli férfi. A Blikk információja szerint az idős asszony halálát a fejére mért ütések okozták. Nem kizárt, hogy az elkövetők valamilyen eszközt is használtak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a 27 éves, a 18 éves, az 53 éves és a 43 éves szalonnai férfiakkal szemben. A hatóság az őrizetbe vett gyanúsítottakkal szemben előterjesztést tett letartóztatásuk ügyészi indítványozására.  

Várpalotai hintabaleset: vádat emelt az ügyészség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:57

Fotó: police.hu
A szerkezet üzemeltetőjének és a megfelelőségi tanúsítvány kiállítójának felelősségéről a Veszprémi Járásbíróság dönt.
Maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség a várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetője és megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen.  Az ügyészség közleményében felidézi: a vidámparki, szórakoztató berendezések üzemeltetésével foglalkozó vádlott 2017. szeptember 2-án este Várpalotán működtette a vízszintes tengely körül két, egyenként 9,4 méter hosszú karral forgó, nyolcszemélyes körhintát. A baleset idején a hinta egyik gondolájában az életveszélyes sérüléseket elszenvedő fiatal, kiskorú testvére és az édesanyjuk, míg a másik karhoz tartozó gondolában két kiskorú fiú ült. A berendezés az indítást követően körülbelül másfél percig működött, amikor hatalmas reccsenés kíséretében az egyik kar letörött, a tartóoszlopnak csapódott, majd az ütközés következtében oldalirányba lendült, és mindkét gondolából egy-egy utas kiesett. A baleset legsúlyosabb sérültje a hintától mintegy 15 méterre zuhant a földre, és életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett, míg a másik sértettnek, aki a hintaszerkezet pótkocsijára esett, töréses-zúzódásos sérülései keletkeztek. A hinta többi utasát nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, vérző sérülésekkel a rendőrök, tűzoltók szabadították ki a gondolákból. A vádiratban foglaltak szerint az üzemeltető számos foglalkozási szabályt megszegve, köztük a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítása nélkül működtette a berendezést. Az ügy másik vádlottját is több szabályszegés terheli, melyek egyike, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította, bár annak tervét korábban éppen ő maga hagyta jóvá. A vádlottak felelősségéről a Veszprémi Járásbíróság dönt.