A pécsi civilek nem tűrik a gyanús ügyeket a maguk körében sem

Publikálás dátuma
2019.11.11. 14:54

Fotó: Népszava
Lemondott a pécsi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöki posztjáról Nyőgéri Lajos.
 A szocialista képviselő az ellenzéki pártokat összefogó Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként jutott be a városi közgyűlésbe, s az alakuló ülésen bizottsági elnökké választották. Utóbb kiderült, hogy Nyőgérit 2016-ban öt évre eltiltották a cégvezetéstől, mivel három olyan vállalkozást, aminek tulajdonosa vagy irányítója volt, kényszertörléssel számoltak fel. A választás után a pécsi közgyűlésben kisebbségbe került Fidesz azt sürgette, hogy a képviselő a fentiek miatt mondjon le elnöki posztjáról. Ugyanezt indítványozta több civil szervezet is, mondván, azért támogatták a Mindenki Pécsért jelöltjeit, mert valódi rendszerváltást akarnak, ahol nincs semmiféle „umbulda”, se fideszes, se másmilyen. A kormánypártok hatalomgyakorlása ellen gyakran tüntető civilek közül többen azt ígérték a Facebookon keresztül, hogy ha Nyőgéri nem távozik a bizottság éléről, akkor immár az új pécsi vezetés ellen demonstrálnak a város főterén. Ennek is szerepe volt abban, hogy Nyőgéri Lajos - a Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakciójának egyetértésével - úgy döntött, távozik posztjáról. A frakció közleményt adott ki az ügyben, s úgy fogalmaztak, hogy nem kívánják a közös munkát egy olyan szituációval terhelni, amely a pécsi polgárok bármiféle bizalomvesztéséhez vezethet. Megkérdeztük Nyőgéri Lajost, hogy mi miatt volt szükség cégei kényszertörlésére. A képviselő elmondta, hogy cégei nem adtak be adóbevallást, s ez részben az ő hibája volt. Hozzátette, hogy cégeinek nem maradt tartozása, kárt sem magánszemélynek, sem vállalkozásnak, sem pedig az államnak nem okoztak.
Témák
Pécs civilek

Perel a Civil Rádió, a médiatörvény felülvizsgálatát is kérik

Publikálás dátuma
2019.11.11. 14:27

Fotó: Shutterstock
A rádió december 21-ig sugározhat a budapesti 98 MHz-es frekvencián, de azután sem akar elnémulni: interneten közvetíti tovább műsorait, és nem mond le a sugárzás lehetőségéről sem.
Nem nyugszik bele a Civil Rádió a Médiatanács döntésébe, amellyel a testület megszüntetné a csaknem 25 éve működő budapesti közösségi rádió sugárzási jogát – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mely – a Mérték Médiaelemző Műhely mellett – szakmai támogatást nyújt a rádió által indított perben. „A Civil Rádió soha nem tartozott a vezető médiumok közé, az adja fontosságát és jelentőségét, hogy azoknak az embereknek szól, azokról az emberekről és azokkal készíti műsorait, akik máshol nem kapnak teret. A rádió december 21-ig sugározhat a budapesti 98 MHz-es frekvencián, de azután sem akar elnémulni: interneten közvetíti tovább műsorait, és nem mond le a sugárzás lehetőségéről sem” – áll a közleményben. Mint írják, a Médiatanács döntését, amellyel a rádió műsorszolgáltatási engedélyét nem hosszabbították meg, a Civil Rádió bíróságon támadja meg. A perrel arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi médiaszabályozás a sokoldalú megszólalás lehetőségét veszi el. „Bizonyítani fogjuk, hogy egy kiegyensúlyozottabb és igazságosabb médiatörvény szabadabb országot, igazabb tájékoztatást hozhat” – közölték. „A Médiatanács határozatának megtámadásával egyidejűleg azt kérjük a bíróságtól, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz és kérje a médiatörvény alkotmányossági felülvizsgálatát. Álláspontunk szerint a jelenlegi szabályozás rendkívül szigorú, önkényes és kiszolgáltatott helyzetet teremt nemcsak a Civil Rádió, hanem bármely közösségi rádió frekvenciahasználati jogosultságának elbírálásakor” – jelentette ki Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje. Egyébként miután nem hosszabbították meg a Civil Rádió frekvencia-engedélyét, sokan aggódnak, hogy ez csak a kezdet, és ugyanígy járhat a többi közösségi rádió is – erről itt írtunk bővebben.
Szerző

„Nem lehet ezt itt semmire sem használni” – Elkezdték visszaküldeni a magyar rezsiutalványokat Amerikából

Publikálás dátuma
2019.11.11. 14:26
Rezsiutalvány
Fotó: Népszava
Egy férfi elmondta: nehezen értik, miért küld a magyar kormány Orbán Viktor levelével együtt ilyen utalványt azoknak, akiknek ez hasztalan.
Meglepődve tapasztalták az Észak-Amerikában élő idős magyarok, hogy Orbán Viktor levele mellé megkapták a 9 ezer forintos magyar rezsiutalványt. Egy csoportjuk most összegyűjti az odakint értéktelen ajándékot, és Magyarországra küldik, a valóban rászorulóknak – írja az Átlátszó. „Egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni” – ezt a kézzel írt levelet kapta októberben Király József. A kecskeméti szocialista politikus a közösségi oldalán is megosztotta a különleges küldeményt, amit amerikai barátai továbbítottak neki Magyarországra. A képviselőnek levelet küldő amerikai magyar férfi a portállal közölte:
„körülbelül két héttel ezelőtt voltunk Torontóban, Kanadában, korábban ott éltünk 21 évig, onnan költöztünk Kaliforniába. Rokonokat látogattunk és találkoztunk egy ma már 93 éves magyar hölggyel is, aki a kezembe nyomott egy levelet, hogy nézzem már meg, mi van benne. Mert már el sem tudta olvasni. Amikor megtudta, mi van benne, meglepődött.”

Steve hozzátette:
„nem lehet ezt itt semmire sem használni, kukába kerülne, ezért úgy döntöttem, a közösségi oldalakon, a magyar újságba hirdetést adok fel, hogy akinek ilyen utalványa van, az küldje el nekem, én pedig továbbítom Magyarországra, ott jobb helye van.”

Azt is megemlítette:
nehezen értik, miért küld a magyar kormány Orbán Viktor levelével együtt ilyen utalványt azoknak, akiknek ez hasztalan.

Király József azt mondta az Átlátszónak, hogy a visszaérkező rezsiutalványokat civil szervezetekkel közösen osztják szét a nehéz helyzetben élő családok között. 
Szerző
Témák
rezsiutalvány