Előfizetés

Fóti gyermekváros: kitelepítés bármi áron

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.13. 16:15

Fotó: Népszava
Ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál Szél Bernadett független országgyűlési képviselő egy, a fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolását érintő ügyben.
 A politikus állítja, fennáll a megalapozott gyanúja annak, hogy a gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában ellátott gyermekek ellátási szükségletének meghatározása és gondozási helyének megváltoztatása nem szakmai szempontok szerint történt, történik. Szél Bernadett szerint alapos okkal feltételezhető, hogy a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) utasítására az otthonban ellátott speciális szükségletű, súlyos pszichés betegséggel küzdő gyerekek felülvizsgálatát végző szakértői bizottság nem veszi figyelembe a gyermekek valós állapotát, és a szükségesnél alacsonyabb szintű ellátási szükségletet állapít meg. Így el lehet érni, hogy még a gyermekközpont várható bezárása előtt új gondozási helyre kerülhessenek – a speciális gyermekotthonok véges befogadóképessége miatt akár olyan helyre is, ahol valós szükségleteiknél alacsonyabb szintű ellátást kapnak. Fiúkat fogadó központi, súlyos pszichés beteg gyerekeket ellátni képes speciális gyermekotthon összesen három van az országban: Fóton, Kalocsán és Zalaegerszegen. A korábbi tervek szerint a fóti intézmény bezárásával kieső férőhelyeket utóbbi két helyszínen pótolják, az elmúlt időszakban uniós pénzből létre is jött 32 speciális szükségletű gyermeket ellátó férőhely (24 Zalaegerszegen, 8 Kalocsán). Eddig arról szóltak a hírek, hogy a fóti „specis” gyerekeket ezekre a helyekre költöztetik, de Szél Bernadetthez eljutott egy idén júliusban kelt projekt-összefoglaló, amiben már arról írnak: nem kerülnek Fótról gyerekek az újonnan létrejövő kalocsai és zalaegerszegi férőhelyekre. A politikus szerint a gyermekek érdekével ellentétes, ha nem szükségleteiknek megfelelő intézménybe kerülnek, az SZGYF pedig hivatali visszaélést követhet el, ha a szakbizottságokat arra utasítja, a fóti gyermekközpont mihamarabbi kiürítésének érdekében úgy döntsenek, alacsonyabb szintű ellátás is elegendő a gondozottaknak. Mindezt ráadásul úgy, hogy a fóti otthon bezárásának pontos időpontjáról még nem született hivatalos döntés. Már az idén nyáron születtek gyanús döntések: összesen hét speciális szükségletű fiú távozott Fótról. Ketten a kalocsai és a zalaegerszegi speciális otthonba kerültek, de a fentieknek megfelelően nem az újonnan létrehozott férőhelyekre, hanem a már korábban is fenntartott, megüresedett helyekre. Egy másik gondozott egy alacsonyabb szintű ellátást nyújtó gyermekotthonba került, négy fiút pedig hazaküldtek a családjához. Vannak köztük olyanok is, akik egy évet sem töltöttek el Fóton, holott szakemberek szerint ez a minimum, amire egy súlyos pszichés problémákkal küzdő gyerekeknek szüksége lehet ahhoz, hogy legalább a nevelők iránti bizalom kialakuljon. Az ügyben kerestük a fenntartó SZGYF-et is, akik annyit írtak: a fóti Károlyi István Gyermekközpontban jelenleg is zajlik az ellátás, ha ebben változás történik, akkor arról tájékoztatást adnak.

Gyerekek a kastély árnyékában

A Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén a „fóti gyermekváros” – a fóti Károlyi-kastély területén működik már több mint hat évtizede, de a közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem a kastélyban, hanem annak hatalmas, ősfás parkjában kialakított otthonokban élnek. Ezért sem életszerű a kormány érvelése, mely szerint egy „túlzsúfolt tömegintézményt” akarnak megszüntetni. Sokak szerint inkább a kastély megszerzése áll a háttérben, melynek a kormány bevallása szerint is „új funkciókat” akarnak adni.

Milliókra váltotta ki nem vett szabadságát a balatonboglári fideszes polgármester is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.13. 16:06

Fotó: Mészáros Miklós Facebook oldala
Bár papíron minden egyes napot kivett Mészáros Miklós, a testület szerint mégis jár neki 3,2 millió. Az összeg egy részét helyi civileknek adná.
Nem csak a távozó érdi fideszes polgármester, T. Mészáros András örülhet annak a sok millió forintnak, amit a hivatalosan fel nem használt szabadságaiért kap: mint a 24.hu írja, hasonló helyzet állt elő Balatonbogláron is. Itt - mint a helyi képviselő-testület megállapította - a harmadszor is újraválasztott fideszes városatya,
Mészáros Miklós a ki nem vett szabadságok megváltásaként 3 273 457 forintra jogosult.

A polgármesterek évi 25 munkanap alapszabadságra és 14 munkanap pótszabadságra jogosultak, azaz összesen 39 napra. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt 195 nap szabadság állt Mészáros rendelkezésére, de öt év alatt csupán 76 napot vett ki, így maradt 119 nap megváltandó szabadsága.
Ám míg az érdi helyzet egyértelműnek látszik, a balatonboglári már kevésbé: az önkormányzat oldalán fellelhető, a szabadságütemezést mutató táblázatok alapján Mészáros Miklós az összes szabadságát kivette. A polgármester a portál megkeresésére ezt úgy magyarázta, a honlapon csak a képviselő-testület által elfogadott szabadságolási terv látható, de munkája nem tette lehetővé, hogy a teljes betervezett szabadságot igénybe vegye.
A polgármester azt is elmondta, hogy a szabadság megváltásából származó jövedelme egy részét jótékony célokra ajánlotta fel: Balatonbogláron működő alapítványokat és faültetési akciókat szeretne támogatni.

Várhelyi: sem kormánytól, sem mástól nem fogok utasítást elfogadni

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.11.13. 15:17

Fotó: Daina le Lardic / Európai Parlament
A magyar biztosjelöltet emberi és szakmai alkalmasságáról, a leendő tisztségével kapcsolatos és az EP-vel való együttműködésére vonatkozó elképzeléseiről faggatták.
Tizenegy oldalas írásbeli választ küldött Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt az Európai Parlament által feltett kérdésekre. Ezek egyebek mellett emberi és szakmai alkalmasságát, a leendő tisztségével kapcsolatos és az EP-vel való együttműködésére vonatkozó elképzeléseit firtatták. Várhelyit csütörtök reggel hallgatja meg az EP külügyi bizottsága. A bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra jelölt diplomatának azt a kérdést is feltették, hogyan értékeli a magyar miniszterelnök kijelentését a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának 7. csúcstalákozóján. Mint emlékezetes, Orbán Viktor itt közölte: “Ha sikerülne ezt a portfóliót megszerezni, akkor keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül ezt a portfóliót megszereznünk, akkor örömmel állunk az Önök rendelkezésére, hogy segítsük az Önök törekvéseit.” Várhelyi Olivér diplomatikus és egy leendő biztostól elvárható választ adott:
“A magyar kormányfő felvázolta Magyarország politikai prioritásait a Török Tanács ülésén Bakuban. Biztosként egyedüli célom az EU politikai prioritásainak végrehajtása lesz a bővítési és szomszédságpolitika által érintett országokban. Valódi európai szellemben szándékozom kidolgozni és végrehajtani a közös politikákat a Nyugat-Balkánon és a keleti valamint déli szomszédság államaiban”

— írta, és hozzátette: “Ha megerősítenek a tisztségemben, az Európai Unió általános érdekeit fogom képviselni, biztosi posztomon függetlenként fogok tevékenykedni, nem fogok sem kérni sem elfogadni utasítást egyetlen kormánytól vagy más intézménytől sem”. A magyar biztosjelölttől azt is megkérdezték, hogyan járna el, ha egy csatlakozó ország megsértené az uniós jogot, normákat és értékeket, különösen a demokrácia, a jogállam és a korrupció elleni harc terén.
“Természetesen felfüggeszthetjük a tárgyalásokat, ha azt tapasztaljuk, hogy a szabadság, a demokrácia, az emberi és alapvető jogok, valamint a jogállam súlyosan és kitartóan sérülnek”

- válaszolta a kérdésre Várhelyi, aki egy bekezdéssel lejjebb kifejti: biztosítani fogja, hogy az érintett országok az uniós támogatásokat a kijelölt célok elérése érdekében használják fel. Biztosként szankcionálni fogja a reformok elmaradását akár úgy is, hogy a közösségi alapokat átirányítja a civil társadalomnak.