Előfizetés

Újból nekiment az alternatív iskoláknak a kormány

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.11.15. 15:34

Fotó: Varga György / MTI
A Magyar Waldorf Szövetség szerint a törvényjavaslat „súlyosan sérelmes”, a Szülői Hang Közösség pedig a módosítások azonnali visszavonását kéri.
A szakképzési törvénybe rejtve szüntetné meg a kormányzat az alternatív oktatási intézmények működésének törvényi alapjait, így például a népszerű Waldorf-iskolák jövőbeni működése is kérdésessé válik. A vonatkozó törvénymódosításra – amely egész egyszerűen törli az alternatív intézmények működésére vonatkozó részt – a 444.hu hívta fel a figyelmet. A portál azt írja, ha az alternatív iskolák tovább akarnak működni, jövő április 1-ig az oktatásért felelős minisztertől, vagyis Kásler Miklóstól kell engedélyt kérniük, aki saját belátása szerint, egyelőre nem tisztázott szempontok alapján dönt majd az intézmények sorsáról. A Magyar Waldorf Szövetség szerint a törvényjavaslat „súlyosan sérelmes”, törvényi felhatalmazás hiányában ugyanis nem garantált, hogy intézményeik megőrizhetik kerettantervükben meghatározott sajátosságaikat (az államitól eltérő tananyag, speciális Waldorf-tantárgyak, önigazgatás). „Külön eltérést engedő szabály hiányában a Waldorf-iskolák és óvodák működése lényegében törvénysértővé válhat” – írták. Az alternatív iskolák további működését már a köznevelési törvény nyári módosítása is veszélybe sodorta például azzal, hogy az iskolák tanterve legfeljebb csak 30 százalékban térhet el a miniszter által kiadott központi kerettantervektől. „A fentieket értelmében a Waldorf- és más alternatív pedagógiai intézmények fennmaradása kiszámíthatatlanná válik, és sorsukról nem csupán szakmai szempontok, érdekek mentén is születhet döntés” – erről a Szülői Hang Közösség írt. Úgy vélik, a szülők és pedagógusok számára ismeretlen szempontok szerint dőlne el, hogy az oktatási intézmények fennmaradhatnak-e. „Felbecsülhetetlen oktatási tapasztalat és pedagógiai tudás halmozódott fel ezekben az intézményekben, melyeket a törvénymódosítás veszélybe sodor” – hangsúlyozták. Ezzel együtt felszólították a kormányt a módosítások azonnali visszavonására. – Ez tökéletesen abszurd, érthetetlen – fogalmazott Horn György. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke szerint nincs ésszerű, szakmai magyarázat az ilyen fokú korlátozásokra, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: Magyarországon alkotmányos védelem van, nem lehet egy iskolát csak úgy „egyik napról a másikra” bezáratni. A törvényjavaslat felülvizsgálatát fogják kérni, a szaktárca képviselőivel a jövő héten találkoznak. 

„Brutálisan” emelné a Fidesz az állami hivatalok vezetőinek juttatását

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.15. 15:26

Fotó: Népszava
Közben a közigazgatásban létszámstop van, alacsony a tanárok és az egészségügyben dolgozók fizetése – kommentálta Tóth Bertalan a törvényjavaslatot.
„Brutálisan” megemelné egyes állami hivatalok vezetőinek juttatását egy törvényjavaslattal a kormány, miközben a közigazgatásban létszámstop van, alacsony a tanárok és az egészségügyben dolgozók fizetése - – közölte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Példaként említette:
  • a Gazdasági Versenyhivatal elnökének fizetése 1,7 millióról 4 millió forintra emelkedik;
  • Áder János köztársasági elnöké 1,5 millió forintról csaknem 3 millió forintra;
  • a Nemzeti Választási Iroda elnökének fizetése is a jelenlegi 990 ezerről 1,9 millió forintra emelkedik.
Az állami vezetők bőséges új fizetéseiről szóló javaslatot különben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztette be. Ebből kiderül még, hogy az ITM által nemrég elfoglalt Magyar Tudományos Akadémia élén is 400-700 ezerrel nőnek a juttatások, akárcsak a Magyar Művészeti Akadémia esetében. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója ugyancsak egymilliós emelést kap, mint az NVI vezetője, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala főigazgatója ennél valamivel többet, 660 ezer helyett közel 1,9 milliót vihet majd haza. Hasonló mértékű a GVH Versenytanács tagjának járó juttatás emelkedése: ez 695 ezer volt és kerek 2 millió lesz, ha a kétharmad elfogadja a javaslatot.
Az MSZP az úgynevezett rabszolgatörvény eltörlését célzó javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek

– közölte továbbá Tóth a sajtótájékoztatón. A pártelnök felidézte, hogy a fideszes kormányzat közel egy éve nyújtotta be a munka törvénykönyvének túlórakerettel kapcsolatos módosítását – a keretet 250-ről 400 órásra növelve, annak elszámoltathatóságát pedig kitolva három évre –, amely 4,5 millió munkavállalót hozott kiszolgáltatott helyzetbe. A magyarországi cégek kezdenek kifutni a 250 órás keretből és az MSZP-hez egyre több jelzés érkezik, hogy élni akarnak a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőséggel. A szocialisták még pénteken benyújtják a parlamentnek a rendelkezés eltörléséről szóló törvényjavaslatot és arra kérik az ellenzéki pártokat, csatlakozzanak az indítványhoz.

Fürjes Balázs már be is lengette a Bajnokok Ligája döntőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.15. 15:07

Fotó: KKBK / MTI
Minden magyar álma válik ezzel valóra.
Az új Puskás Aréna pénteki megnyitója után már csak az a kérdés, hogy melyik évben rendeznek Bajnokok Ligája (BL) döntőt Budapesten - mondta Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos péntek reggel az M1 aktuális csatornán, írja az MTI.
A kormánybiztos szerint a BL-döntő megrendezésére néhány éven belül sor kerülhet.

Emlékeztetett, jövőre a stadion ad otthont az Európa-bajnokság négy meccsének. A műsorban bemutatták a péntek este megnyíló stadion imázsfilmjét is, ami Orbán Viktor szereplése miatt elég nagyot ment a neten.