Előfizetés

Megkezdődött a Cséry-telep kármentesítése

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.18. 17:16

A fővárosi önkormányzat megbízásából a STRABAG Építőipari Zrt. 2019. október 22-én megkezdte a Budapest XVIII. kerület Ipacsfa utcában az egykori Cséry-telep részét képező Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló telek teljes kármentesítését. Az előzetes környezetvédelmi vizsgálatok eredményeként kiadott hatósági kötelezésnek megfelelően résfalas lezárás készül a talajszinthez képest 9 -12 méter mélységig. A résfallal érintett területek talajcseréje során a vállalkozó kitermeli és a mostani 2,2-4,6 m vastagságú szennyezett, salakos feltöltés helyett tiszta talaj kerül a helyére. A talajvíz védelme érdekében a teljes területet lefedő (zöldfelületekre is) csapadékvíz elvezető rendszer, illetve talajvízfigyelő monitoring kút rendszer létesül, amely figyelemmel kíséri az esetleges további szennyező anyagok bemosódását a talajvízbe. A résfalas körbehatárolás pedig meggátolja a talajvíz további kiáramlását a telekingatlanról. A Cséry-telepen a becslések szerint több millió köbméter kommunális, közterületi és ipari jellegű veszélyes hulladék van. A Greenpeace vizsgálata szerint a telepre évtizedeken át érkezett a főváros szemete, kommunális és közterületi hulladéka, 2007-ig olajiszapot is legálisan lehetett elhelyezni a területen, valamint szennyvíziszapot is szállítottak, amelyből 48 ezer tonna gyűlt össze. Egy 2008-as szakértői jelentés szerint az olajiszap 1500 tonna ólmot, 3000 tonna cinket, 20 tonna rákkeltő kadmiumot, valamint 22 tonna mérgező higanyt tartalmaz. A talajmintában az ólom több mint tízszeresen, a kadmium 25-szörösen, a higany 56-szorosan haladta meg a szennyezettségi határértéket. A szennyezés veszélyezteti a talajvizet, melynek mozgása lakott terület felé irányul. A telepen található nehézfémek közül az ólom és a higany is sejt- és idegméreg. A kadmium rákkeltő hatású, mérgező a vesére, a májra, a csontokra, valamint megzavarja a hormon- és immunrendszert.  

Veszélyes is lehet a megelőzésként szedett aszpirin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.18. 16:16

Fotó: Pixabay
Két nagy kardiológiai szervezet megváltoztatta a megelőzésként szedett aszpirinre vonatkozó ajánlását, mert egy új tanulmány szerint bizonyos esetekben kockázatosabb a használata, mint amennyi előnye van.
Kockázatos is lehet az orvosi javallat nélkül, megelőzésképpen szedett aszpirin – hívta fel a figyelmet egy új amerikai tanulmány. A Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Medical School kutatói tették közzé azt a tanulmányt, amely szerint 6,6 millió amerikai szed aszpirint mindennap anélkül, hogy erről orvossal konzultált volna. Ennek pedig különösen az idősebb személyeknél és a peptikus fekélybetegségben szenvedőknél vannak bizonyos kockázatai. 
Utóbbi a gyomornyálkahártya károsító- és védőfaktorai közötti egyensúly megbomlásának következményeként fellépő betegség. Tünetei a gyomorégés, az éjszakai gyomorfájdalom, az éhgyomorra vagy étkezés után egy órával jelentkező fájdalom, a puffadás, a fogyás. A tanulmány fő megállapítása, hogy azoknak, akiknek nem volt szív-érrendszeri betegségük, és a szívinfarktus, a stroke megelőzése miatt szednek aszpirint, érdemes lenne erről egy szakorvossal konzultálniuk – mondta Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.
Az aszpirin alapvetően csökkenti a vérlemezkék tapadási képességét, így akadályozza a plakkok kialakulását, ezzel párhuzamosan viszont növeli a vérzés kockázatát. Az ajánlások mostanáig arról szóltak, hogy a kis dózisban, naponta szedett aszpirin hatásosabb a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, mint amennyire kockázatos. Ugyanakkor már a 2018-as három legnagyobb tanulmány is figyelmeztetett arra, hogy a belső vérzés veszélyének kitett személyeknél a rizikó sokkal nagyobb. Ennek következtében két szervezet, az American Heart Association és az American College of Cardiology megváltoztatta az aszpirin szedésére vonatkozó ajánlását.
Ezek alapján a 70 év felett nem ajánlott naponta alacsony dózisú aszpirint (75-100 milligram) szedniük elsődleges prevencióként. Ugyanez igaz – életkori megkötés nélkül – a vérzés kockázatával élő, például peptikus fekélybetegséggel rendelkező személyeknél is. Ez az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik már átéltek szívinfarktust, stroke-ot, esetleg sztent beültetésen vagy bypass műtéten estek át, de úgy fogalmaznak a szakmai szervezetek: aszpirint csak orvosi javaslat alapján lenne szabad szedni.

Levegőt pénzért

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.18. 15:46

Fotó: Facebook/Oxy Pure
A légszennyezettség a régióban olyan szintre emelkedett Új-Delhiben, hogy megnyílt az első oxigén bár, ahol a vásárlók negyed órán keresztül lélegezhetik be a tiszta oxigént.
Új-Delhi levegője olyan szennyezetté vált, hogy Oxy Pure néven oxigénbár nyílt, ahol 15 percig tiszta oxigént lehet belélegezni 4-6 dollárért, azaz 1200-1800 forintért. A látogatók az orrukra csatolt műanyag csövekből többek között levendula, citrom és mentol illatosítású gázt lélegezhetnek be. „Valószínű, hogy ez csak pszichológiai hatás, de jól esik tiszta levegőt belélegezni, még ha csak negyed órára is” - mondja az ukrán Lisa Dwivedi, aki a városban él, és állandóan könnyezik a szeme, folyik az orra és duzzadt a torka. A légszennyezési krízis olyan súlyossá vált, hogy a hónap elején egészségügyi szükségállapotot rendeltek el az indiai fővárosban, amikor a halálos részecskék mennyisége a WHO által biztonságosnak tartott érték több tucatszorosára emelkedett. Ennek megfelelően a múlt héten már másodszor zárták be az iskolákat két napra Új-Delhi régiójában, ahol 46 millió ember él. A szennyezett levegő egyébként a gyerekek agyi fejlődését is gátolja, derül ki az Unicef egy 2017-es jelentéséből. A súlyos bajok ellenére a központi kormányzat egyelőre nem akar ezekről tudomást venni, sem minimalizálni a problémákat. Harsh Vardhan egészségügyi miniszter például azt javasolta twitter üzenetében, hogy egyenek az emberek répát, például az A-vitamin jó hatása miatt. Ezt az ötletét az internet népe azonban felháborodással fogadta. Egy képviselő pedig azt javasolta a farmereknek, hogy hagyjanak fel az égetéssel, helyette inkább imádkozzanak a hindu esőistenhez. Narendra Modi miniszterelnök nem nyilatkozott nyilvánosan a kérdésben, pedig nemrégiben egy vizsgálóbizottságot is felállított az irodája, de az eredmények megbeszélése múlt hét végén elmaradt, mert alig néhány tisztviselő jelent meg. A légszennyezés legfőbb oka nem a közlekedés vagy az ipar, hanem a mezőgazdaság: a termesztők elégetik a régi termést, hogy helyet tudjanak adni az újnak. Mivel télen a széljárás lassú, a városokban ez a füst megtelepedik, összekeveredik az építkezések porával, az erőművek és az ünnepi tűzijátékok füstjével. Új-Delhi hivatalnokai próbálkoztak a páros-páratlan rendszámú járművek felváltott korlátozásával, de ez nem csökkenti értékelhető mértékben a szennyezést.