Elbukott a kék-fehér kormányalapítás Izraelben

Publikálás dátuma
2019.11.20. 21:34
Benny Gantz 2019. november 20-án bejelenti, hogy a rendelkezésre álló 28 nap alatt nem tudott kormánykoalíciót felállítani
Fotó: Jack Guez / AFP or licensors
Benny Gantz 28 nap alatt sem tudta felállítani kabinetjét; a következő időszakban gyakorlatilag bárki a helyére léphet a kneszetben.
Benny Gantz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke visszaadta kormányalakítási megbízását Reuven Rivlin államelnöknek - jelentette a tizenhármas kereskedelmi televízió szerda este. Gantz telefonon jelentette be Rivlinnek, hogy nem sikerült kormányt alakítania a rendelkezésére álló huszonnyolc nap alatt. Erre szóló mandátuma szerda éjfélkor jár le. Csütörtöktől olyan huszonegy napos időszak következik, amikor a kneszet százhúsz képviselője közül bárki maga mellé állíthat legalább hatvanegy törvényhozót, és kormányt alakíthat. Ehhez hasonló jogi helyzet még soha nem volt eddig Izraelben.    

Netanjahut nem tudták megkerülni

Gantz csütörtök esti beszédében hangsúlyozta, hogy noha minden követ megmozgatott a kabinet megteremtése érdekében, egy ember személyes érdekében olyan tömb állt vele szemben, amely megakadályozta erőfeszítéseit. Ezzel Benjámin Netanjahura, az átmeneti kormány vezetőjére utalt, akivel nem sikerült megállapodni arról, hogy az esetleges vádemelés esetén visszavonuljon a politikai élettől.    A televízió híradása szerint azért nem tudott megegyezni az egységkormányról a jobboldali Likud és a centrista Kék-fehér párt, mert nem sikerült dűlőre jutniuk abban, hogy Netanjahu távozzon a közéletből. A Likud ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is a kormány tagja legyen.    A két párt közötti vitatott kérdések a tévé szakértői szerint voltaképpen áthidalhatók voltak, azonban a Kék-fehér párt élén állók rendkívül bizalmatlanok Netanjahuval szemben, és ez lehetetlenné tette a magállapodást. Ha a következő három hétben nem sikerül egy politikusnak sem kormányt alakítania, akkor a Háárec című újság honlapja szerint március 17. lehet az új választások legvalószínűbb időpontja.

Ebből a Likud jöhet ki rosszul

A katonai rádió szakértői szerint a Likud számára kedvezőtlen lehet az új választás, mert Benjámin Netanjahu az elmúlt napokban tett heves kirohanásai az arab pártok vezetői ellen arra sarkallhatják az arab kisebbség tagjait, hogy az eddiginél nagyobb arányban vegyenek részt a választásokon, ami megerősítené a jobboldali-ultraortodox blokk ellenzékét a kneszetben. A 13-as tévé közvélemény-kutatása szerint az izraeliek elsősorban Benjámin Netanjahut okolják a kormányalakítás kudarcáért, ami szintén árthat a Likud párt szereplésének a tavaszi választásokon.     Avigdor Liberman Izrael a hazánk nevű jobboldali nacionalista pártja számára is hátrányos lehet az új választás, mert választóinak egy liberális egységkormány létrehozását és az újabb választások elkerülését ígérte, de ezeket a vállalásokat nem tudta teljesíteni. A Kék-fehér párt vezetőjét a közvélemény-kutatások szerint az ország polgárai jóval kisebb arányban teszik felelőssé a politikai patthelyzetért, de nem világos, hogy kormányalakítási kudarcuk miként befolyásolja szereplésüket a következő voksoláson - írja az MTI.
Szerző

Visszavonul az Epstein-botrány miatt András yorki herceg

Publikálás dátuma
2019.11.20. 20:57
András herceg egyenruhában, Brugge felszabadításának 75. évfordulóján, 2019. szeptember 7-én
Fotó: John Thys / AFP or licensors
A brit királyi család tagja nem emlékezik, hogy valaha is kiskorú lányokat ölelgetett volna, de inkább nem vállal több közfeladatot.
András yorki herceg visszavonul a közéleti tevékenységtől, írja az Index, a SkyNews-ra hivatkozva. Ezt a néhány nappal korábbi, sokak által kritizált TV-interjúja után jelentette be a brit királyi család tagja, amelyben kínosan magyarázkodott a szembesítő kérdések hallatán. A herceg kijelentette, hogy „mélységesen együttérez" Epstein áldozataival, és „hajlandó segítséget nyújtani a megfelelő rendészeti szerveknek a nyomozáshoz, ha szükséges". A közleményben arról is ír, az elmúlt néhány napban egyértelművé vált számára, hogy a Jeffrey Epsteinnel való korábbi kapcsolatának körülményei súlyos zavarokat okoztak a királyi családban, és azokban a jótékonysági szervezetekben is, amelyeket büszkén támogat.
Ezért megkérte az uralkodót, hogy a jövőben mentse fel a közfeladatok alól, ezt pedig a királynő jóvá is hagyta számára.

András herceg és Virginia Roberts – a brit királyi család tagja ma már nem mosolyogna ennyire gondtalanul FORRÁS: THE SUN AND SU
A feltételezések szerint több befolyásos és ismert személy is igénybe vehette Epstein „szolgáltatásait”, vagyis kiskorúakból álló illegális háremét. András herceget pedig egy már felnőtt korú nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan kihasználta őt amikor még fiatalkorú volt.  A most 36 éves Virginia Roberts szerint András három alkalommal feküdt le vele Epstein bizarr pedofil szigetén, András herceg azonban nem emlékszik, hogy valaha is találkozott volna Roberts-szel, és azt sem tudja, hogyan készülhetett róluk olyan fotó, amin ő átkarolja a kép készítésekor csak 17 éves lányt. . 
A fent említett, kínos interjúban magyarázatként képhamisításra utalt, azt is bedobta, hogy ő egy betegség miatt nem tud úgy izzadni, mint a fotón látható, András hercegre egyébként megtévesztési hasonló férfi

Az elittel barátkozott, egy zárkában végezte

Jefrrey Epstein milliárdos üzletember kiváló kapcsolatokat ápolt a gazdasági, kulturális, tudományos és politikai elit tagjaival Bill Clintontól Woody Allenen át Donald Trumpig. Baráti hálózatának lehetett szerepe abban is, hogy 11 éve egészen enyhe büntetéssel úszta meg kiskorú lányok szexuális zaklatását, de onnantól már regisztrált pedofil bűnelkövetőnek számított. Az amerikai milliárdost idén júliusban emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolták meg. Augusztusban felakasztotta magát a börtönben, de ez nem jelenti azt, hogy véget is ér a nyomozás a milliárdos fiatalkorú lányokat használó szexhálózata ügyében - teszi hozzá a hírportál.
Szerző

Újságíró-gyilkosság: megvan a máltai megbízó

Publikálás dátuma
2019.11.20. 19:19

Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Luxusjachtján, szökés közben fogták el Málta egyik leggazdagabb vállalkozóját. A gyanú szerint Yergen Fenech rendelhette meg Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti megölését.
A milliomos pazar jachtja szerdán még sötétben, napkelte előtt hagyta el a fővároshoz közeli Portomaso kikötőjét, de nem jutott messzire a Földközi-tengeren. A máltai haditengerészet felfegyverzett őrhajói utolérték, feltartóztatták, és visszakényszerítették a partra. A férfit, aki minden bizonnyal külföldre akart szökni a felelősségre vonás elől, őrizetbe vették. A rendőrségnek 48 órája van, hogy hivatalosan is meggyanúsítsa, és kezdeményezze előzetes letartóztatását. A kora reggeli hírre felbolydult Málta, és nem csupán az akciófilmbe illő rajtaütés miatt. Yergen Fenech közismert figura a parányi, 400 ezer lakosú szigetországban. Egész cégbirodalmat igazgat, érdekeltségei vannak a legjövedelmezőbb ágazatokban: turizmus, ingatlan, szerencsejáték, tengeri áruszállítás, energia. Az övé Málta legmagasabb épülete, a Portomaso Business Tower, benne a sziget előkelő night clubjával, továbbá a szomszédos kaszinó, a Hilton-szálló és a Blue Elephant luxusétterem. 
Az sem titok, hogy kiválóak a politikai kapcsolatai. Az általa vezetett Electrogas konzorcium óriási állami megrendelést kapott egy gázerőmű építésére, s a cégben benne van a német Siemens, illetve az azeri állami energiavállalat is. Ez a projekt különféle közvetítők beiktatásával több tízmillió eurót húz ki a máltai adófizetők zsebéből – az erősen bűzlő ügyet Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró derítette fel, röviddel meggyilkolása előtt. Az 53 éves asszony, aki blogján egy évtizeden keresztül folytatta magányos szélmalomharcát a korrupció ellen, maffiastílusú leszámolás áldozata lett. 2017 októberében az autójában robbantották fel. Később letartóztattak három embert, ők szerelhették fel és hozhatták működésbe a pokolgépet. Ám perük még el sem kezdődött. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy két év alatt nem jutott közelebb a nyomozás a megbízóhoz. Sok jel utalt arra, hogy hiányzik a valódi szándék az ügy felgöngyölítésére. Caruana – és nyomában a munkáját folytató fiai – azt állították, hogy panamai bejegyzésű cégeken keresztül  a munkáspárti miniszterelnök, Joseph Muscat felesége, Keith Schembri kabinetfőnök és Konrad Mizzi akkori energiaügyi miniszter is azeri kenőpénzt kapott. A lanyha nyomozás miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedett a vallettai kormányra. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi civilszervezet részletes jelentésében az igazságszolgáltatás szabotálásával vádolta a máltai vezetést. Márciusban az Európai Parlament, júniusban az Európa Tanács szólított fel teljes körű, független és nyilvános vizsgálatra, hogy végre felelősségre vonhassák a merénylet tetteseit, és elszámoltathassák azokat, akik hasznot húztak a feltárt korrupciós botrányokból. Emlékezetes, hogy a Fidesz–KDNP képviselői mindkét fórumon a határozat ellen szavaztak. Már az újságírónő megölése után derült ki, hogy Fenech érdekeltsége az a Dubaiban bejegyzett off-shore cég, a 17 Black is, amely nagy összegeket készült átutalni panamai számlákra. (A másik befizető egy azeri magánszemély, rejtélyes módon egy biztonsági őr.) A hosszú – és Máltának egyre kínosabb – helyben járás után az utóbbi napokban már a levegőben volt, hogy valami mozdul az ügyben. Pénzmosás gyanújával, az Interpol közreműködésével lefüleltek egy uzsoráskodással foglalkozó taxist. Melvin Theuma feltehetőleg együttműködést ajánlott a hatóságoknak – közvetítőként ugyanis része volt a merényletben. Kedden Muscat miniszterelnök közölte, felhatalmazást adott a főügyésznek, hogy alkut kössön a gyanúsítottal. A közvetítő büntetlenséget kaphat, ha segít a megbízó nyomára jutni. Nem egészen 24 órával később látványos akcióval vették őrizetbe a milliomost, ami a kormányfő szerint alátámasztja, hogy az igazságszolgáltatás megfelelően működik; a nyomozók egyből léptek, amint elegendő bizonyíték volt a kezükben, nem engedték külföldre szökni Fenecht. Muscat ugyanakkor nem erősítette meg, hogy az üzletember gyanúsított, csupán úgy utalt rá, hogy „számot tart a nyomozók érdeklődésére”. A miniszterelnök sietett leszögezni, „nincs arra utaló jel, hogy politikusok is érintettek a gyilkosságban”. Ugyanakkor a nap folyamán ismét felerősödött a Muscat lemondását követelők hangja. Alighanem a politikus maga is tudja, hogy a neheze még csak ezután következik. A meggyilkolt riporter fia, Andrew Caruana Galizia a Twitteren azt üzente, hogy anyja ma is élne, ha a miniszterelnök nem védte volna a végsőkig munkatársait. „Vér tapad a kezéhez”, írta. Lapzártánk idejére tüntetést hirdettek Valettába, hogy a kormányfő távozását követeljék.