X. kerület;Hős utca;

2019-11-22 14:22:47

Nem fogják kiüríteni év végéig a Hős utcai gettót

Kőbánya fideszes polgármestere jelezte, hogy „az önkormányzat kérte a támogatás felhasználásnak határidejének meghosszabbítását 2020. december 31-ére”.

Csütörtök délelőtt a X. kerület közgyűlésén nyíltan elhangzott, hogy nem fogják tudni lebontani a Hős utca 15/A és B. tömböket, azt a gettót, ahol pár éve megdöbbentő nyíltsággal zajlott a kábítószer-kereskedelem – történetesen két rendőrlaktanya szomszédságában – írja a Magyar Hang.

A lap felidézi: az önkormányzat a tarthatatlan állapotok felszámolására kapott 2,1 milliárd forintnyi támogatást a központi költségvetésből, a háztömbök kiürítésének határidejeként pedig 2019. december 31. volt megadva. Csak mivel a lakóknak mindössze pármilliós kártérítést fizettek volna, ezért nem tudtak a Hős utcaiak megegyezni az önkormányzattal, így a kormányhivatal kisajátításokat indított el, ám ezek során is nagyon kevés pénzből kártalanította volna a tulajdonosokat az állam. Úgyhogy a kisajátítási perek során a lakók jó része jelezte, hogy ők lakást szeretnének, nem pénzt, ezért aztán világossá vált, hogy így a kiürítés eredeti határideje nem lesz tartható.

A cikk szerint D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya fideszes polgármestere már az interpellációjában jelezte, hogy „az önkormányzat kérte a támogatás felhasználásnak határidejének meghosszabbítását 2020. december 31-ére”. Ez volt az első nyilvános beismerése annak, hogy nem fogja tudni Kőbánya önkormányzata az idei év végéig megoldani a Hős utca kérdését.