Előfizetés

Jogerősen börtönbe kell vonulnia Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak

Marnitz István
Publikálás dátuma
2019.11.26. 13:06

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Kocsis István kurzusközeli menedzsernek MVM-vezérként elkövetett, több milliárdos hűtlen kezelés és sikkasztás miatt – akkori tanácsadójával Szász Andrással együtt – börtönbe kell vonulnia. Mivel az ítélethirdetésen nem jelentek meg, hamarosan megkapják az erről szóló értesítést.
A  Kúria Székely Ákos vezette tanácsa az elmúlt percekben lényegében helyben hagyta a Pécsi Ítélőtábla az állami MVM Magyar Villamos Műveket 2005 és 2008 között irányító Kocsis István és társai, így egykori tanácsadója, Szász András és Varga-Sabján László korábbi MVM-menedzser kapcsán hozott márciusi, másod fokú döntését. Így Kocsis Istvánnak 5, Szász Andrásnak pedig 3 évre börtönbe kell vonulnia. Ők legkorábban büntetésük letöltésének kétharmada után szabadulhatnak. Kocsis Istvánné két éves, felfüggesztett börtönbüntetése már a másodfokú bíróság döntésével jogerőssé vált. Varga-Sabján László 2 éves, szintén felfüggesztett börtönbüntetése most lépett életbe. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye már nincs. A Kúria Kocsis Istvánt az állami energiacsoportból eltűnt több mint tízmilliárd forint kapcsán társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában találta bűnösnek. Szász András ellen az ítélet bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás. Varga-Sabján László a horvát Niker d.o.o. ügyvezetőjeként írt alá a bűncselekményekben érintett szerződéseket. A vádlottak közül az ítélethirdetésen – szokás szerint – csak Varga-Sabján László jelent meg. Ez nem jelentett problémát: értesülésünk szerint ilyenkor kiértesítik az elítélteket, hogy mikor kell börtönbe vonulniuk.
A közel egy évtizede zajló jogi eljárás során kiderült, hogy Kocsis István vezérigazgatósága idején több mint tízmilliárd forint áramlott ki az MVM-ből olyan offshore-cégekbe, amelyektől a rendkívül bonyolult szerződések ígéretei ellenére a pénz nem került vissza. Végül is bizonyítást nyert, hogy ez áttételesen Kocsis István magánvagyonának növelésére irányult. A bizonyítás nem volt egyszerű, hisz nehezen lehetett kimutatni, hogy Kocsis István személyesen tudott-e a csalárd megállapodásokról, illetve azokat maga kezdeményezte-e. Kocsis Istvánné, akinek az aláírása rajtamaradt néhány iraton, először azzal védekezett, hogy szignóját odahamisították, Kocsis István védője ugyanakkor most már úgy nyilatkozott, nem bizonyított, hogy Kocsis Istvánné ezzel kapcsolatos gondolatait megoszotta volna férjével. Az ügy összetettsége folytán a vádlottakat a kaposvári első fok kétszer is felmentette a vádak alól. A Pécsi Ítélőtábla ugyanakkor másodfokon először új eljárást rendelt el, majd második alkalommal a felmentő ítéleteket megváltoztatva börtönbüntetéseket szabott ki.
Kocsis István, az MVM vezérigazgatójaként 2007-ben
Fotó: Népszava
A vádlottaktól – különösen Kocsis Istvántól – most igyekeznek behajtani az MVM-nek okozott kárt. Így magánvagyonának lefoglalását is megkísérlik. Ez ugyanakkor sokak szerint nem lesz egyszerű. A bíróság döntése nyomán nem kell kifizetni az – állítólag Szász András irányította – Stratius nevű offshore-szerű cégnek szerződéses úton megígért ötmilliárd forintot sem. Igaz, ez nem az MVM-hez, hanem a magyar államkasszába folyik be.

Megegyezett az Electrolux a dolgozói érdekképviseletekkel - így búcsúztatják az elbocsátott 800 munkást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 12:42

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A cég bőven túlteljesíti azt a minimumot, amire a kormány a Munka Törvénykönyvével kötelezné.
Közel két hónapon át tartó konstruktív egyeztetést követően szociális megállapodást kötött az Electrolux Lehel Kft. és dolgozói érdekképviseleteinek vezetősége - írja közleményében az Electrolux. A megállapodás aláírását követően döntés született a szeptemberben bejelentett szervezeti átalakítások végrehajtásáról, azaz - technológiai fejlesztések, automatizáció nyomán - legfeljebb 800 Electrolux-munkatárs elbocsátásáról.
A tárgyalássorozat első közös vívmánya volt, hogy szeptember 1-től a havi jelenléti bónusz és termelési bónusz összegét bruttó 50 ezer forinttal megemelte a munkáltató. Így, havi többletjuttatásként akár havi bruttó 76 ezer forintot vihetnek haza a jászberényi telephelyen dolgozó saját- és kölcsönzött fizikai munkavállalók.
A végkielégítés mértéke a vállalat hatályos Kollektív Szerződése alapján került rögzítésre. Az összeg jelentősen eltér a Munka Törvénykönyvében meghatározottól, a dolgozók javára, emelte ki Antal Csaba, az Üzemi Tanács és a Központi Üzemi Tanács elnöke. Alapja pedig nem a távolléti díj, hanem az ennél jóval kedvezőbb átlagkereset.
A felmondási idő teljes egészére felmenti az Electrolux dolgozóit a munkavégzés alól, nemcsak a felmondási idő felére. Emellett a munkáltató az átszervezés alá kerülő szervezeti egységek fizikai és szellemi dolgozóinak elkötelezettségét a megállapodásban foglalt feltételek mentén további két, vagy három havi átlagkeresettel honorálja.
Kiemelten fontos volt mindkét fél számára az érintett munkatársak elhelyezkedését támogató program feltételeinek biztosítása is. Az Electrolux Lehel Kft. már előzetesen kapcsolatba lépett számos térségbeli munkaadóval, felmérve jövőbeli foglalkoztatási igényeiket és a lehetőségeket. A megyei kormányhivatallal és egy külső tanácsadó céggel együttműködve pedig arra törekszik, hogy az átszervezésben érintett dolgozók mielőbb elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Munkaerőpiaci információs nappal, állásbörzékkel, álláskeresési tréninggel, csoportos és egyéni képzési lehetőségekkel, a munkaviszony ideje alatt megszerzett kompetenciákat igazoló tanúsítvánnyal támogatva az álláskeresőket a gyors és zökkenőmentes elhelyezkedésben.

Csótányok és patkányok várták az ellenőröket egy csepeli pékségben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 10:46

Fotó: Nébih
Azonnal bezáratták, de hiába: amikor másodszor mentek, a még mindig rettenetes állapotok mellett vevők is voltak bent. Milliós lesz a bírság.
Megdöbbentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei november elején egy csepeli pékségben tartott helyszíni ellenőrzés során, írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Azt írják:
  • az emeleti feldolgozó részen a padló, az oldalfal, a mennyezet erősen szennyezett volt;
  • több nyitva levő ablakról hiányzott a rovarháló, de előfordult, hogy maga az ablak sem volt a helyén;
  • a kézmosás lehetőségét a csaptelep hiánya és az elé betárolt hulladéktárolók egyaránt lehetetlenné tették.
Továbbá az élelmiszer-előállítás során használt gépek és berendezések (nyújtógép), valamint a további eszközök (keretek, tálcák) is rendkívül koszosak voltak. Félkész tésztaalapanyagokat az egyik – az ellenőrzés kor használaton kívüli – fagyasztóláda tetején is tároltak, melyek így közvetlen érintkeznek a hűtő elhasználódott, kopott tetejével. A feldolgozótérből nyíló lisztraktár padozata és oldalfala szintén koszos, erősen szennyezett volt.
Az ellenőrzés idején rágcsáló ürüléket is találtak a szakemberek, valamint több, eltérő fejlettségi állapotban lévő csótányt.

Nem takarították a sütőteret, az eladóteret, de még a kínálópolcot sem, folytatja a Nébih. Az eladótér kézmosójából hiányzott a folyóvíz, a papír kéztörlő és a hulladéktároló. A dolgozók érvényes egészségügyi könyvet nem tudtak bemutatni. A termékek nyomon követhetőségét sem tudták igazolni.
A Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az pékség tevékenységét, a fellelt 394 kg terméket kivonták a forgalomból. A hivatal szakemberei nemrég ismételt ellenőrzést tartottak a létesítményben, amelynek célja a kötelezettségek betartásának vizsgálata lett volna.
A második szemle megkezdésekor azonban azzal szembesültek az ellenőrök, hogy a kiszolgáló pultokon sütőipari termékek vannak, az egységben pedig vevők tartózkodnak.

A létesítményt a szakemberek ismét alaposan átvizsgálták és megállapították, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a korábbiakban megállapított hiányosságok változatlanul fennállnak. Kiderült, a tevékenységet egy új vállalkozás kezdte el, ami azonban a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által kiadott nyilvántartásba vétellel nem rendelkezett.
A Nébih másodszor is bezáratta a helyet, de ezúttal már – az üzemelés hatósági felfüggesztésére vonatkozó tájékoztatás mellett – zárat helyeztek fel az ajtóra. Az eljárások folyamatban vannak, mindkét vállalkozás milliós bírságra számíthat.