Jegesmedvebocs született Bécsben (videó)

Publikálás dátuma
2019.11.26. 15:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vak és pucér kölyköt a Schönbrunni Állatkert látogatói csak január végén láthatják.
Nora november 9-én ikreknek adott életet, az egyik bocs azonban még aznap elpusztult - közölte kedden az intézmény. "Nora szeretettel gondoskodik utódjáról. Mivel a jegesmedvéknél nagyon magas a fiatal bocsok halálozási aránya, szorítunk, hogy minden jól menjen" - mondta el Dagmar Schratter, az állatkert igazgatója.
Nora és a bocs a látogatók elől elzárt területen kaptak helyet, ahol zavartalanul élhetnek. Csak január végén mutatják be a kicsit az állatkert vendégeinek. Az állat nemét egyelőre nem tudták megállapítani.  A vakon és teljesen pucéran világra jövő jegesmedvék nagyjából egy kilogrammosak és tengerimalachoz hasonló méretűek. "Időközben a bocs már kétszer akkorára nőtt, mint amekkora születésekor volt" - mondta Schratter.
Utoljára két éve születtek jegesmedvék a Schönbrunni Állatkertben, Arktos és Nanuq.
Szerző

Rekordszintre emelkedett a szén-dioxid koncentrációja 2018-ban

Publikálás dátuma
2019.11.26. 14:52

Fotó: Christoph Hardt/Geisler-Fotopres / AFP
Ha így folytatódik a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedése, akkor a jövő generációinak a klímaváltozás egyre súlyosabb hatásaival kell szembenézniük - derül ki az ENSZ új jelentéséből.
A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok koncentrációja rekordmértékűre növekedett 2018-ban. Az értékek ráadásul az elmúlt tíz év átlagához képest is nagyobb mértékben növekedtek - közölte hétfőn az ENSZ.
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentése szerint a szén-dioxid koncentrációja 2018-ban 408 ppm (részecske per millió) volt, míg előző évben 405,5 ppm-et mértek. A növekedés mértéke megközelíti a 2016-os és 2017-es év közötti változás mértékét.
A Greenhouse Gas Bulletin című dokumentum egy tanulmánysorozat, amelyet évente az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozója előtt adnak ki, jórészt befolyásolva az ottani tárgyalások menetét. A következő klímavédelmi világkonferenciát december első felében rendezik meg Madridban.
Utoljára hasonló szén-dioxid-érték több millió éve lehetett. A mai szén-dioxid-koncentráció mintegy 150 százaléka az iparosodás előtti korszak értékeinek.
Az üvegházhatás kétharmadáért a szén-dioxid felel és több száz éven át megmarad a légkörben. Jelentős mértékben felelős a klímaváltozásért, a tengerek vízszintjének emelkedéséért és a szélsőséges időjárási jelenségekért. Mintegy 30 év alatt 43 százalékkal emelkedett az üvegházhatás mértéke.
Nincs lassulásra utaló jel és visszaesésről sem lehet beszélni

- mondta Petteri Taalas, a WMO vezérigazgatója,

A metán, a második legfontosabb üvegházhatású gáz koncentrációja is növekszik: túllépte az iparosodás előtti korszak értékeinek 250 százalékát. Az ózon lebontását támogató dinitrogén-oxid koncentrációja pedig 120 százalékra emelkedett.
"Ha ez a trend hosszú távon folytatódik, akkor a jövő generációinak a klímaváltozás egyre súlyosabb hatásaival kell szembenézniük, például a hőmérsékletek emelkedésével, a még szélsőségesebb időjárással, vízhiánnyal, tengerszint-emelkedéssel és a tengeri és szárazföldi ökoszisztéma problémáival" - fogalmazott Taalas.
A jelentés szerint az országok nem állították meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését, emiatt most még gyorsabban és radikálisabban kell cselekedni. A kormányoknak ötszörösére kell növelniük kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseiket, ha teljesíteni akarják a párizsi klímaegyezményben kitűzött, egyre irreálisabbnak tűnő 1,5 fokos célt. A szakadék már olyan nagy, hogy még ha az egyes országok be is tartják jelenlegi ígéreteket, akkor is kétszer ekkora lesz a felmelegedés az évszázad végéig – írta a Qubit az Emissions Gap Report 2019 jelentése alapján.

Elaltatták az ausztráliai bozóttűzből kimentett koalát

Publikálás dátuma
2019.11.26. 12:19
Illusztráció
Fotó: SAEED KHAN / AFP
Olyan súlyosak voltak az égési sérülései annak a koalának, amelyet egy nagymama mentett ki az ausztráliai bozóttűzből, hogy az állatorvosok úgy döntöttek, megszabadítják a szenvedéstől.
Hiába küzdöttek napokig annak a koalának az életéért, amelyet egy nagymama mentett ki az ausztrál bozóttűzből, a sérülései nem gyógyultak, így a koalakórház szakemberei úgy döntöttek, megszabadítják a szenvedéstől.
Toni Doherty egy hete, véletlenül vette észre a bajba jutott állatot és a blúzába tekerve szabadította ki. Az unokája után Lewisnak keresztelt koalát stabil, de súlyos állapotban vitte állatkórházba, az orvosok később azt közölték, testének nagy része megégett – írta a Sokszínű Vidék.
A koalakórház közlése szerint több mint 30 koalát kezelnek a bozóttűz okozta égési sérülések miatt.
Szerző