Szórja az eurómilliókat a budapesti orosz bank

Publikálás dátuma
2019.11.26. 16:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A bank lendületét egyebek mellett azzal jellemezte Nikolaj Koszov, hogy Budapestre költözésük óta mindössze egy magyar és egy orosz beruházási tervet utasítottak el.
Felpörgött az orosz irányítású Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) amióta Budapestre költözött: a pénzintézet igazgatótanácsának elnöke, Nikolaj Koszov a keddi tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt hat hónap alatt 11 százalékkal, 98 millió euróval nőtt a hitelportfóliójuk, amely már eléri a 990 millió eurót. A bank jellemzően kis- és közepes vállalkozásoknak nyújt beruházási hitelt a régióban és Oroszországban, finanszíroztak például konzervgyárat. – Túl vagyunk egy sikeres kötvénykibocsátáson Magyarországon, Romániában és Csehországban, összesen 275 millió euró értékben, miközben a nagy hitelminősítőktől sorra kapjuk a jó osztályzatokat – sorolta eredményeiket az elnök. A bank lendületét egyebek mellett azzal jellemezte Nikolaj Koszov, hogy Budapestre költözésük óta mindössze egy magyar és egy orosz beruházási tervet utasítottak el. Ezekről sem biztonsági kifogások miatt tettek le, hanem azért, mert üzletileg nem voltak megfelelőek. A tájékoztatón szóba kerületek a bankkal szemben aggályok is. Mint arról lapunk is írt, több európai és amerikai diplomata adott hangot kétségeinek az IIB Budapestre költözése miatt, mondván, nem lehet kizárni, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelenthet. Az IIB tagadta ezeket a vádakat, az Országgyűlés pedig jóváhagyta a kormány javaslatát, amely szerint a bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon, így az EU-ban is.
A keddi sajtótájékoztatón kiderült, hogy – miként arról a Direkt 36 írt – csak az elnök és felesége élvez klasszikus diplomáciai mentességet orosz diplomata útlevelük révén. Az igazgatótanács minden tagja – ahogy sok más nemzetközi intézmény vezetője – rendelkezik ENSZ szolgálati útlevéllel. Ez csak akkor garantál mentességet, amikor az illető szigorúan a bank ügyeiben jár el. A Népszava információja szerint a bank több diplomata rendszámmal ellátott szolgálati autóval is rendelkezik, de ezek szintén csak akkor biztosítanak védettséget, ha szolgálati útlevéllel, szolgálati ügyben jár el az utas – szabálysértés esetén a rendőr megállíthatja a járművet, de helyszíni bírságot már nem köteles kifizetni az érintett. Arra a kérdésünkre, hogy az IIB részt tud-e venni a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor kormányfő által kitűzött cél, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok megduplázásának elérésében, Georgij Potapov a bank alelnöke azt válaszolta: nem a kereskedelem bővítése a fő profiljuk. Megkérdeztük azt is, hogy mikor költözik végleges helyére a bank, lapunk írta meg először ugyanis azt, hogy a Lánchíd Palotát nézték ki a tulajdonosok. Georgij Potapov csak annyit mondott, a költözés ügyét jövőre szeretnék lezárni. Úgy tudjuk, tavasszal költözhet a bank, és a Lánchíd Palota adásvételi szerződésen már dolgozik egy ügyvédi iroda.
Nikolaj Koszov a tájékoztatón kitért arra is: a kormány kérésének megfelelően egyre több a magyar munkatársuk, a napokban új magyar alelnököt neveztek ki, Laszlóczki Imrét. Laszlóczki Imre korábban Magyarország bakui nagykövete volt, Moszkvában végzett, nem banki szakemberként, a magyar államot, mint résztulajdonost képviseli majd a bankban.
Frissítve: 2019.11.26. 16:28

Orbán:"egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja karjaikat"

Publikálás dátuma
2019.11.26. 15:41

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Radikális jobboldali fordulatokban bővelkedő beszéddel nyitotta meg a kormányfő a második budapesti keresztényüldözésről szóló konferenciát.
Európát meg kell menteni - hangsúlyozta sokszorosan Orbán Viktor kedden, mikor a miniszterelnök keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján beszélt. És Európát szerinte csak az mentheti meg, ha "visszatalál valódi értékeinek forrásához, keresztény identitásához". Szerinte "mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van, otthont, kórházat, iskolát, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást".
A magyar nép hiszi, - mondta Orbán - hogy a keresztény erények békéhez és boldogsághoz vezethetik azt, aki gyakorolja azokat, ezért az alkotmány is kimondja, hogy Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.

Aztán a honfoglaló magyar törzsekről ejtett szót a kormányfő: "megmaradásunk kulcsmozzanata a keresztény hit felvétele volt" - közölte. Leszögezte, hogy az igazodás a korabeli nagyhatalmakhoz nem csak diplomáciai bravúr volt, de lelki újjászületés és valódi megtérés is. Orbán szerint sajátos magyar keresztény államrendje született meg itt ezer éve, "ezért mondja ki a magyar alkotmány, hogy elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét". Orbán aztán I. István fiának írt intelmeire tért át, ami "nekünk szóló személyes üzenetet", illetőleg "ma is ebből dolgozunk". Közölte: ebben az útmutatásban az áll, hogy "minden ember azonos állapotban születik" - bár beszédét nem ebben a szellemiségben folytatta. Azt a részt nem idézte a miniszterelnök, ami ebben a fordításban lett ismert: az egynyelvű és egyszokású királyság gyönge és törékeny.
Orbán úgy látja, felmerülhet a kérdés, hogy nincs-e elég teendő a keresztényellenességgel Európában, miért kell más kontinenseknek segítséget nyújtani. De a kettő szerinte nem választható el egymástól. Aztán a kormányfő arról beszélt, hogy "Európa csendes",
"egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját és megbénítja karjaikat".

Európában a keresztényüldözés csak emberi jogi kérdés lehet - vetette fel problémaként. Szerinte az üldözött keresztények külön nem nevezhetők meg, csak a többi hitéért üldözöttel együtt. Pedig akik a keresztényüldözést csak humanitárius problémaként kezelik, Orbán szerint nem beszélnek arról, ami a legfontosabb:
"egy egész kultúra áll szervezett és átfogó támadás alatt".

A támadás formái változatosak: "népességcsere, bevándorlás, megbélyegzés, kigúnyolás, a politikai korrektség szájkosara" - kezdett a szélsőjobboldali terroristák által is gyakran hangoztatott, például a christchurch-i gyilkos manifesztumában is felbukkanó közhelyek sorolásába a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette: sok jó és igaz keresztény politikus dolgozik ma Európában, de a mai európai korszellemben, a mai média-erőviszonyok között, a folyamatos koalíciós egyeztetések súlya alatt nem tudnak, nem mernek, nem akarnak megszólalni. Ezzel szemben
Magyarországon más a helyzet, itt politikai stabilitás, bevándorlásellenes közhangulat, a keresztény kultúra megvédését követelő többség van.

Hangsúlyozta: a magyar politika kiindulópontja, hogy "nekünk, keresztényeknek jogunk van megvédeni kultúránkat és az ebből fakadó életformánkat". Aztán a miniszterelnök kijelentette, a legnagyobb tévedés, amelyet egy európai ember a keresztényüldözésről hallva mondhat, hogy ez vele, az ő országában sosem történhet meg. Pedig a terror már többször lecsapott Európában, nyugati országok sok katonát adtak az Iszlám Államnak. Végül Orbán még egyszer visszatért a lakosságcsere fajvédők által sokat emlegetett apokaliptikus víziójához, és burkolt iszlamofóbiával sejtelmesen hozzátette: a demográfiai előrejelzések szerint a nem távoli jövőben lesznek olyan európai országok, ahol a vallási, kulturális arányok gyorsan megváltoznak. 

Fekete-öves keresztényüldözők Orbán barátai

Míg a hazai közvéleményt keresztényvédő retorikával szórakoztatja Orbán Viktor, a magyar kormányfő nemrég részt vett a Türk Tanács ülésén, pedig a testület tagjai kizárólag olyan vezetők, akik keresztényellenes politikát folytatnak. A Türk Tanács hivatalos tagjai közé jelenleg Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán tartozik. Közülük a rendszerszintű keresztényüldözés miatt Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán és Azerbajdzsán is az élmezőnyben szerepel az Open Doors nevű, amerikai újkeresztény hátterű szervezet keresztényüldözés-figyelő listáján. De rendszeresen előfordulnak a keresztények elleni fizikai támadások, templomgyújtogatások Kirgizisztánban is.

Titokzatos ausztrál magánszemélyé volt Józsefváros Facebook-oldala

Publikálás dátuma
2019.11.26. 15:33

Fotó: Népszava
Pikóék csak egy félóráig örülhettek a profil visszaszerzésének, aztán valaki törölte az egészet.
Újabb bizarr fordulathoz érkezett a Józsefváros hivatalos Facebook-oldaláért vívott csata: hétfőn írtuk meg, hogy a kerületi lap korábbi főszerkesztője a közösségi profil adminjogait is magával vitte, ráadásul a Józsefváros lap szerkesztőségben hagyott gépek tartalmát is törölték Pikó András emelni is tudta a tétet: szerdai bejegyzéséből kiderül, hogy a Facebook-oldal egy ausztrál magánszemély tulajdonában volt. Ennek ellenére a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt üzleti tervében az oldal üzemeltetése is szerepelt, tehát közpénzt költhettek rá, valószínűleg nem is keveset – bár az oldal fenntartási költségeit külön nem említi a tervezet. 
Pikóék csak nagy nehezen, a Facebook kelet-közép-európai központjának segítségével tudták visszaszerezni az adminjogokat; azonban még ki sem tudták tenni első közleményüket, amikor valaki az egész oldalt törölte vagy archiválta, minden korábbi hivatalos tartalommal együtt. „Fideszes kupleráj ez is, de abban az ügyben vizsgálatot kezdeményezek, hogyan lehetséges, hogy a hivatalos oldalunk egy magánszemélynél volt az elmúlt évtizedben és hogyan lehetséges, hogy erre még közpénzt is költöttünk” - tette hozzá beszámolójához Pikó.
Szerző