Előfizetés

"Hülyegyerekek" - mondta az Ismerős Arcok énekese a Nélküled című dalát kritizálókról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.28. 11:51
Nyerges Attila, az Ismerős Arcok zenekar frontembere
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Név szerint Hont Andrást és Czutor Zoltánt említette egy Facebook-videóban.
Először szólalt meg nyilvánosan az Ismerős Arcok énekese, Nyerges Attila október 9-i motorbalesete óta - írja a 24.hu. Az eset után egy darabig úgy tűnt, hogy könnyebb sérüléssel megúszta, néhány nap múlva azonban otthonában rosszul lett, és kórházba kellett szállítani, ahol életmentő műtéten esett át a karambolban szerzett belső sérülései miatt. Most videoüzenetben köszönte meg mindenkinek, aki gondolt rá és jókívánságokat küldött neki a felépülése alatt. A videóban röviden reagált a Nélküled-ügyre is, ami a Puskás Stadion avatása után robbant ki. A kormányzati média azért indított célzott lejárató kampányt az Index újságírója, Miklósi Gábor ellen, mert az nem állt fel a meccs előtt, mikor a közönség állva énekelte el a zenekar leghíresebb dalát, a Nélküledet. Miklósiról, és a Nélküledből menekültválságos videomontázst készítő indexes kollégájáról, Dezső Andrásról antiszemita plakátok is megjelentek Budapesten.

7 millió forintot kér ki nem vett szabadságaiért a II. kerület leváltott polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.28. 11:14
Láng Zsolt
Fotó: Facebook/II. kerületi Fidesz
154 nap ki nem vett szabadságról nyújtott be papírokat az önkormányzathoz.
A fideszes Láng Zsolt, egykori II. kerületi polgármester a ki nem vett szabadságait pénzben akarja kiváltani, ami bruttó 7,3 millió forintot jelent neki - írja a Blikk. A lap szerint Láng 154 nap ki nem vett szabadságról nyújtott be papírokat az önkormányzathoz. A kerület megerősítette a lapnak: Láng Zsolt volt polgármester a határidő lejárta előtti napon adta le a nyilatkozatát. „Nem kértem szabadságmegváltást, azt törvény írja elő. Hogyha ezen néhány polgármester miatt változtatni szeretnének, akkor több tízezer köztisztviselő esetében is változtatni kellene és jogot kellene elvonni ezektől az emberektől is”, írja a lap vélhetően Lángot idézve. Láng már nem polgármester, de továbbra is a kerület önkormányzati képviselője, korábban 3 millió forint végkielégítést is kapott. A Blikk tegnap 12 másik volt polgármester kikért adatairól számolt be, amiből újdonság, hogy Puskás Tivadar és Bácskai János is nagy összegekkel távozott.  

A fideszes Bácskai vezetett IX. kerület fantomalkalmazottakkal és kényszertörölt céggel is szerződött kommunikációra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.28. 10:48

Fotó: Facebook/Bácskai János
A hvg.hu beszélt néhány ilyen alkalmazottal, mondtak furcsaságokat bőven.
Éves szinten több tízmillió forintot is spórolhat a kerületnek Ferencváros új vezetése csupán azzal, hogy megszüntet vagy nem köt újra egy rakás, még a fideszes Bácskai János polgármestersége idején aláírt, névleges vagy egymással párhuzamos feladatok elvégzésre szóló kommunikációs szerződést - írja a hvg.hu. A lap szerint megbízások egy része zseniális trükkel működött: relatív kis összegről szólt, így évekig nem is szúrt szemet senkinek. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, a kerületi, Ferencváros című lapnál kezdtek el kidőlni a csontvázak a szekrényből, a Lokálpatrióta Egyesület elnökének felesége, Deutsch Kornélia havonta 100 ezer forintért olvasta át és ellenőrizte (vagyis: korrektúrázta, esetleg olvasószerkesztőként dolgozott vele) a lapot. Azonban a lapnál dolgozó emberek nem tudtak róla, hogy Deutsch Kornélia a munkatársuk lenne. A hvg.hu szerint Deutsch Kornélia nem volt egyedül: segédszerkesztőként, havi 254 ezer forintos megbízási díjjal szerepelt az önkormányzati lap fizetéslistáján az újság októberben kirúgott főszerkesztője, Veres László felesége is: Veres Judit azonban ilyen munkát nem végzett. Ennél is különösebb a lap szerint annak az OP-KAR Kft.-nek a megbízása, amelynek az alábbi teendőket kellett ellátnia (a szerződésben szereplő feladatlistát a teljesebb élmény kedvéért szövegszerűen idézzük):  
  • kapcsolattartásra vonatkozó tanácsadás az országos médiával
  • segítségnyújtás a helyi médiák – „Ferencváros” című újság, ferencvaros.hu portál, 9 TV – közötti kapcsolattartás hatékonyságának növelése érdekében
  • az önkormányzat sajtóközleményeinek igény szerinti véleményezése
  • igény esetén sajtóesemények szervezésével kapcsolatos szakmai tanácsadás
  • a Ferencvárosban történtek minél szélesebb körben történő ismertségének kommunikációs eszközök útján történő eléréséhez szakmai segítségnyújtás/ tanácsadás
  • a Ferencváros/az önkormányzat tevékenységét negatív módon feltüntető hírek megjelenésének elkerülést lehetővé tevő kommunikációs eszközök, módszerek felderítése és javaslattétel az alkalmazásukra
A megbízási díj – havi 150 ezer forint+áfa – nem mondható magasnak, a főtevékenységként közúti áruszállítással foglalkozó kft.-vel szemben azonban 13 végrehajtás indult az utóbbi három évben, ez év augusztusában pedig a kényszertörlését is elrendelte a cégbíróság. A lap elérte az egyik érintettet, Oroszki Pétert, aki a tisztázandó kérdésekre egyre arrogánsabban reagált, a végén már kiabált a telefonban, Mészáros Lőrinccel példálózott:  
"Miért, az mennyivel életszerűbb, hogy egy ember, aki írni-olvasni nem tud, mégis megvesz és működtet egy bankot meg egy csomó gigacéget?!"

Az OP-KAR-éhoz hasonló szövegezésű szerződéssel, havi 500 ezer forintért foglalkoztatta az önkormányzat 2019 júliusától kommunikációs tanácsadóként az ATV korábbi műsorvezetőjét, Ács Mónikát is. A fideszes polgármester újraválasztását célzó kampány tanácsadóját az önkormányzat fizette, kerületi büdzséből (vagyis közpénzből). Ferencváros októberig összesen egyébként 2019-ben havi több mint négymillió forintot fizetett csak kommunikációs jellegű kiadásokra különböző külsős vállalkozóknak és vállalkozásoknak, köztük olyan alapfeladatokra is, amelyeket más kerületekben az önkormányzat saját sajtófőnöke, illetve sajtóosztályának munkatársai látnak el. A legtöbbet – három szerződéssel összesen havi nettó 1,23 millió forintot – a Visualia Szolgáltató Közkereseti Társaságnak fizetett a kerület.