Waterlootól tartanak a német SPD-nél

Publikálás dátuma
2019.11.29. 10:30
Televíziós vitát is tartott a négy jelölt
Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP / dpa Picture-Alliance
Ma zárul a német szociáldemokraták elnökválasztása, a győztes személyére pedig szombaton derül fény.
Ketten kerültek a második körbe, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter Klara Geywitz-cel indult, velük Saskia Esken és Norbert Walter-Borjans néz farkasszemet. A nagy kérdés az, lesz-e irányváltás az SPD-n belül? Ha ugyanis az utóbbi páros győzedelmeskedne, az azt jelentené, valószínűvé válna, hogy a párt kilépne az uniópártokkal alkotott nagykoalícióból. A favorit azonban inkább az előbbi páros. Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter az SPD egyik legismertebb politikusa, más kérdés, képes lenne-e a status quo képviselője kivezetni a politikai erőt súlyos válságából. Az előjelek nem túl jók, az SPD-t 13-15 százalék között mérik és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párttal van versenyben a harmadik helyért. Különösen a fiatalabbak körében áll rendkívül gyengén. Sokan kételkednek abban, hogy Scholz tényleg a nagy megmentő lenne, de még sanyarúbb jövő előtt állhat a párt akkor, ha kilépne a nagykoalícióból és idő előtti választást csikarna ki. Egy voksolás az SPD Waterlooját is jelentené. Az SPD-nél azért döntöttek a pártelnöki rendszer bevezetése mellett, mert a Zöldeknél eredményes volt ez a rendszer. Csakhogy a környezetvédők sikerében szerepet játszott az, hogy Németországban a figyelem a menekültválságról a klímavédelemre terelődött át és ezzel a kérdéssel a fiatalok figyelmét is sikerült felkelteni. Az SPD-nél azonban továbbra is hiányoznak olyan személyiségek, akik képesek lennének megszólítani az ifjabb generációt. Egyre nagyobb tehertétel a párt számára, hogy a pártelnökválasztási hadjárat már nyár óta tart. Emiatt mind rosszabb a hangulat au SPD-n belül, hiszen az egyes jelöltek egyre keményebben támadták egymást az utóbbi időben. Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök pedig nagyon hevesen érvelt amellett, ne a Walter-Borjans-Esken párosra voksoljon a több mint 400 ezres tagság. Malu Dreyer, a párt ideiglenes elnöke figyelmeztetett is arra: nem lenne szabad övön aluli ütéseket bevinni. Attól is tart, hogy szoros eredmény születik, ez ugyanis még inkább megosztaná az SPD-t.
Témák
SPD Olaf Scholz

Ádernek úgy játszotta el a Himnuszt az egyiptomi katonazenekar, ahogy még egyetlen magyar sem hallotta

Publikálás dátuma
2019.11.29. 09:34
Ali Abdel-Ál egyiptomi parlamenti elnök fogadja Áder János köztársasági elnököt Kairóban,
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Talán maga Erkel sem ismerte volna fel a művét.
Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi köztársasági elnök csütörtökön fogadta magyar kollégáját, Áder Jánost, akinek tiszteletére a magyar himnusz egy igen sajátos interpretációját játszotta el az egyiptomi katonazenekar - szúrta ki az Euronews.
Ádert az államfői palotához érkezésekor a zenekar előbb Verdi Aida című operájának "Radamesz bevonulása" című indulójával köszöntötte - az opera kedvelőinek már ezzel is okozhattak némi meglepetést. Ám ami a Himnuszt illeti, arra talán még maga Erkel Ferenc sem ismert volna rá. Az alábbi felvételen 1:00-nál kezdődik, váratlan vége után pedig az egyiptomi himnusz következik.
Az egyiptomi állami katonazenekar történetében nem ez az első alkalom, hogy rendhagyó módon adják elő egy ország himnuszát. Ádernek ezúttal sikerült az, ami Vlagyimir Putyin orosz elnöknek 2015-ben nem: kifejezéstelen, ünnepélyes arccal végighallgatni az előadást. Az emlékezetes 2015-ös felvételről szakértők egyébként azt mondják, a zenészeknek vélhetően nem volt elég ideje felkészülni, és a sok várakozás során elhangolódhattak hangszereik.
Az elmúlt két és fél évben harmadik alkalommal találkozott Áder János és Abdel Fattáh esz-Szíszi, ebből kétszer Budapesten, ezúttal pedig Kairóban.
A csütörtöki találkozó után a magyar kormányfő arról beszélt, Európa kiemelt érdeke, hogy Egyiptomban biztonság legyen, és az ország sikerrel vegye fel a küzdelmet a terrorizmussal szemben. Kairóban, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közös sajtótájékoztatóján Áder János a gazdasági kapcsolatok lehetőségei közül a vízügyi együttműködést emelte ki, és reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egy-két éven belül már konkrét eredményekről is beszámolhatnak a felek. Abdel Fattáh esz-Szíszi azt hangsúlyozta, hogy számos szinten szeretné még tovább javítani a két ország eddig is jó kapcsolatát. A többi között a kereskedelmi árucserét és a gazdasági együttműködés egyéb területeit említette.
Szerző

Észak-Korea valami "szuper nagyot" rakétázott, Kim Dzsong Un nagyon elégedett

Publikálás dátuma
2019.11.29. 06:53

Fotó: KCNA/AFP
Észak-Korea "szuper nagy" rakéta-sorozatlövő rendszert tesztelt - közölte pénteken a KCNA állami hírügynökség.
A tájékoztatás szerint nagyon meg volt elégedve az eredménnyel a sikeres próbát figyelemmel kísérő Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. "A sorozatos tesztindítás a szuper nagy rakéta-sorozatlövő rendszer hadrafoghatóságát, katonai-tecnikai felsőbbrendűségét és megbízhatóságát volt hivatott bizonyítani" - jelentette a KCNA. "A legfőbb vezető nagyon elégedett volt a próbaindítás eredményeivel" - fűzte hozzá a phenjani hírügynökség. Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát indított csütörtökön a Japán-tenger felé - közölte a dél-koreai hadsereg, amely szerint feltehetőleg a kommunista állam arzenáljának új rakéta-sorozatlövő rendszerét tesztelték, miután korábban három próbaindítást már tettek. A Reuters hírügynökség egyben megjegyezte, hogy a rakétateszt egyfajta emlékeztető lehet az Egyesült Államoknak az amerikai hálaadási ünnep alkalmából, hogy közeledik az év végi határidő, amelyet Phenjan megszabott Washingtonnak a nukleáris tárgyalások felgyorsítása érdekében. Észak-Korea több rugalmasságot vár az Egyesült Államoktól, hogy közeledhessenek egymáshoz az álláspontok, miután holtpontra jutottak a tárgyalások. 
Szerző
Témák
Észak-Korea