Zöldzóna;környezetvédelem;klímaváltozás;túlfogyasztás;

Illusztráció

- Túlevéssel a környezetet is pusztítjuk

A szükségesnél több élelmiszer fogyasztása az egészségen kívül a környezetre is rossz hatással van.

Az, hogy a felesleges bevitt kalóriák hizlalnak és károsak az egészségre, sokaknak nem újdonság, arra azonban kevesebben gondolnak, hogy a túlfogyasztással az előállításhoz használt energia, víz és erőforrás is kárba megy – írta korábban az Élő Bolygónk.

Az ENSZ adatai szerint a fejlett világban az elpocsékolt élelmiszer-hulladék mennyisége eléri a 222 millió tonnát. A WHO adatai szerint világszerte 1,9 milliárd ember, 41 millió öt év alatti gyerek küzd elhízással, akiknek az energiabevitele az elmúlt öt évben fejenként 50 százalékkal nőtt meg. 

A Frontiers in Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a túlfogyasztás ökológiai ára messze meghaladja a hagyományosan vett élelmiszer-hulladék által okozott károkat – a veszteségesen hasznosuló élelmiszer mennyisége globálisan eléri a 140 gigatonnát. Ehhez hozzájön az az erőforrás és energia, amivel az elhízáshoz társuló egészségügyi problémákat kezelni kell. A kutatók szerint a tanulmányuk rávilágít: a túlzásba vitt fogyasztással nemcsak magunkat, hanem a környezetünket is pusztítjuk.

Salamon András állítólag "olyasmiket szokott csinálni, ami miatt nem lehet" interjút készíteni vele.