Megduplázná a KDNP a Kúria elnökének fizetését

Publikálás dátuma
2019.11.30. 18:24
Darák Péter, a Kúria elnöke
Fotó: Népszava
A törvénycsomaghoz hozzácsapott javaslat szerint eztán havi 1,5 helyett 3,2 millió forint járna a pozíciót 2012 óta betöltő Darák Péternek.
Duplájára emelné a Kúria elnökének fizetését a KDNP, számol be az igazságügyi törvénycsomaghoz az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslatról az RTL Híradó. A legfőbb bírói testület vezetője az eddigi havi másfél millió helyett több mint három millió forintot keresne.
A Kúria-elnök fizetését eddig a köztisztviselői bérekhez kötötték, ám nem ezek emelésével érné el a javaslat a változást. Helyette a fizetés eztán a bírói alapbér hétszeresét vihetné haza az elnöki pozíciót 2012 óta betöltő Darák Péter.
A kisebbik kormánypárt szerint egyszerű bérrendezés zajlik, ahogy korábban a köztársasági elnök fizetését is emelték, úgy most az igazságügyi vezetők bérét is növelik. A Fidesz tömören annyit nyilatkozott, támogatják ezt.
A DK szerint a vezetők aránytalan béremelésével valójában a függetlenségüket vásárolják meg a kormánypártok: a javaslat ugyanis egy a bíróságok függetlenséget és önállóságát jelentősen korlátozó törvénycsomagban kapott helyet.
Arról, hogy az állami hivatalok vezetőinek juttatásait hasonló mértékben emeli a Fidesz, nemrég a Népszava is beszámolt. A november közepén nyilvánosságot kapó törvényjavaslat a köztársasági elnök fizetését például 1,5 millió forintról csaknem 3 millióra emelné, a Versenyhivatal elnöke 1,7 millió helyett 4 milliót vihet haza, és mások mellett a Nemzeti Választási Iroda elnökének is jutott egy 1 millió forintos emelés.
Szerző

Navracsics kormánybiztos lett

Publikálás dátuma
2019.11.30. 17:36
Navracsics Tibor
Fotó: Népszava
Az Európa Kulturális Fővárosa programért felel 2021. november 30-ig.
Navracsics Tibort nevezték ki az Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztosnak, írja a vehir.hu. A korábbi uniós biztos 2021. november 30-ig felel a program koordinálásáért.
A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányhatározat szerint Navracsics feladata az infrastrukturális feltételek megteremtésének, a kormányzati források felhasználásának koordinálása, és kapcsolattartás a város, a kormány és az Európai Bizottság között.
Szerző

Mínusz 8 fokig is hűlhet a levegő éjjel

Publikálás dátuma
2019.11.30. 16:18

Fotó: Shutterstock
Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben magasnyomás, majd egyre inkább egy közeledő mediterrán ciklon alakítja.
Szombat éjszaka derült vagy gyengén felhős lesz az ég, főként a Fertő-tó térségében pára-, ködfoltok képződhetnek. Vasárnap a napsütést kezdetben csak fátyolfelhők zavarják, délutántól nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, estére már csak a keleti határszélen fordulhatnak elő kevésbé felhős körzetek.
Napközben csapadék nem valószínű, azonban kora estétől nyugat felől egyre többfelé érkezik meg a vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati szél délutánig többfelé lesz erős, majd estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. Vasárnap a déli, délkeleti szél főként az Észak-Dunántúlon erősödik meg.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3 és 6 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Egy markáns hidegfront mögött arktikus eredetű, hideg légtömeg áramlott be kontinensünk középső részei fölé, amely hatására jelentősen lehűlt a levegő. Az említett front az Alpoktól egészen a Norvég-tengerig húzódik, és környezetében erősen felhős az ég, északon havazás, délen inkább eső fordul elő. Ciklon örvénylik a Brit-szigetektől kissé délnyugatra, ennek hatására főként Észak-Spanyolországban, Franciaország nyugati területén felhős az ég, és elvétve esik az eső. A ciklontól keletebbre egy anticiklon ékelődött be, amelynek hatására nagy területen párás a levegő, és néhol köd is képződött. Ahol viszont nem alakult ki rétegfelhőzet, ott szinte zavartalan napsütés a jellemző. A legmelegebb az Ibériai-félsziget délnyugati részén van, ott néhol a 20 fokot is meghaladja a hőmérséklet. Hasonlóan enyhe az idő a Földközi-tenger mentén is. A már említett hideg légtömeg hatására azonban a középső területeken 5 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de keletebbre már csak 2 és 6 fok közötti maximumok a jellemzőek. A leghidegebb Svédország középső vidékén van, itt néhol a mínusz 10 fokot sem éri el a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben magasnyomás, majd egyre inkább egy közeledő mediterrán ciklon alakítja.
Témák
időjárás