Előfizetés

Tíz éve várták a vonaton utazók az új jogaikat, a kormány még öt évet rátett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 13:10

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Úgy tűnik, a MÁV-nak ennyi idő is kevés volt ahhoz, hogy normális tájékoztatást és ellenszolgáltatást nyújtson késések esetére.
Az úgy volt... - így kezdődik az általános magyar mondat, amit most a kormány szentesített a vasúton utazók jogaival szemben. Ugyanis tényleg úgy volt, hogy 2019. december 4-től a MÁV az alábbi kötelezettségekkel bővíti késések esetén a szolgáltatásait:
  • a vasúttársaságnak - vagy az állomás üzemeltetőjének - folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési-indulási időről.
Hatvan percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani:
  • ételeket, frissítőket;
  • szállást, amennyiben a késés miatt egy- vagy több éjszakai tartózkodás válik szükségessé;
  • az előző esetekben a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására.
Nos, ezeket tíz év alatt sem sikerült a MÁV-nál abszolválni, amire nem az lett a megoldás, hogy elővesszük a felelősöket, jól leváltjuk őket, és a helyükre olyan embereket teszünk, akik képesek egy ilyen őrült vállalkozás levezénylésére.
Ezzel szemben az történt, hogy a kormány újabb 5 évvel kitolta a késések esetén kötelezően és ingyenesen nyújtott szolgáltatások bevezetésének határidejét.

A határozat meg is jelent a Magyar Közlönyben - írja a Napi.hu. Nem marad hát más dolgunk, mint várni, hogy 2024. december 4. előtt néhány nappal majd újabb 5 évre meghosszabbítják ezeknek az utasjogoknak a bevezetési határidejét.

A kezelés után láthatóan erősödik Zente lába, maga hajtja a játékautót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 11:18

Fotó: Vargosz / Bethesda Gyermekkórház
Az SMA-s kisfiú szülei fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a közvéleményt.
Miután közadakozásból gyűlt össze az SMA-s Zente kezeléséhez szükséges 700 millió forint, a kisfiú megkapta a szükséges orvosságot, és ennek már szemmel látható eredményei is vannak. Ahogy arról a szülők beszámoltak, erősödik Zente lába, saját erőből hajt egy játékautót, amint az látható is az alábbi videón: 

Vörös fénnyel világítják ki ma a Lánchidat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 09:56

Fotó: Shutterstock
Az AIDS világnapja alkalmából séta is lesz az ügyért.
Továbbra is kevesen járnak HIV-szűrésre: Magyarországon minden negyedik ember már csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe - írja az MTI. A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe. 2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa szerint a HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább. Magyarországon azonban jelenleg körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött van, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést. A rizikócsoportba tartozóknak - homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók - rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Emellett azonban továbbra is fontos a megfelelő védekezés, az óvszerhasználat, amely több nemi úton terjedő betegség - szifilisz, gonorrhoea - ellen is védelmet nyújt. Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, ahol előzetes bejelentkezés nélkül végezhető el a HIV- és hepatitis C-szűrés, amelynek eredménye 20 perc alatt elkészül. A szűrőhelyek aktuális listája és további információ a www.hivszures.hu oldalon található. Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést.