Előfizetés

Feltörte a Fidesz honlapját az Igazság Ligája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 20:58
Illusztráció
Fotó: Artyem Olesko
Online támadást indított egy hekkercsoport a Fidesz ellen, a megszerzett adatokat folyamatosan hozzák nyilvánosságra - ezt ők maguk jelentették be.
Online támadást indítottunk a Fidesz ellen, és olyan adatokat szereztünk meg, melyeket fokozatosan hozunk nyilvánosságra - közölte a Népszavával egy magát Igazság Ligájának nevező "etikus hekkerekből álló csoport".  Az akciót azzal indokolják, hogy szívükön viselik Magyarország sorsát. Magyarország pedig már nem szabad ország. Orbán Viktor és a Fidesz módszeresen teszi tönkre a demokráciát, csak hogy megtarthassa hatalmát. A levél szerint az állítólagos Igazság Ligája fokozatosan hozza majd nyilvánosságra a megszerzett adatokat, "hogy az emberek saját maguk alkothassanak képet arról, milyen országban is élünk". A birtokukba jutott információkat több újságírónak is elküldik majd - állítják a levélben.

Megint meghekkelte a Médiatanácsot a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 19:50
Fotó: Népszava
Újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet.
Újabb kilenc évig csupa fideszes tagja lesz a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyeletnek, a Médiatanácsnak. A kormánypárt ugyanis kigolyózta az ellenzék jelöltjeit. Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke. A Fidesz 2010-ben megszült egypárti médiaszabályozásának sarkalatos pontja volt a Médiatanács nevű testület létrehozása. Olyan nagy hatalmú grémiumról van szó, amely hatósági faladatokat is ellátva dönt a frekvenciapályázatokról, döntő szerepe van a közmédia vezetőinek kiválasztásában, illetve felügyeli a médiát annak érdekében, hogy „biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését". A Médiatanács feladata lenne többek között az olyan anomáliák megakadályozása, mint amilyen a hazai média kétharmadát lefedő, többek között az összes megyei lapot birtokló, nyíltan a kormánypártok és a kormány érdekeit szolgáló, nagyrészt állami hirdetésekkel finanszírozott KESMA létrejötte volt. Az Orbán-kormány kezdettől ragaszkodott a saját hegemóniájának biztosításához: a Médiatanácsban kizárólag a Fidesz delegáltjai voltak (még a KDNP-t sem engedték a közelébe). A Médiatanács elnökét és négy tagját az Országgyűlés kilenc évre választja meg. A négy tagra az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy tagjából álló, de a képviselőcsoportok létszámával arányos szavazattal rendelkező eseti bizottság egyhangú szavazással tesz javaslatot. A Fidesz minden bizonnyal azzal a törvényi rendelkezéssel élt (vissza), hogy ha a bizottság az első körben nem tud egyhangú döntésre jutni – amihez értelemszerűen a Fidesz is kell -, akkor a második körben kétharmados többség is elég a jelöléshez. A tanács tagjainak mandátuma már október 11-én lejárt, de a kormánynak az önkormányzati választás előtt nem volt sürgős a jelölés. Most vélhetően azért vált fontossá, mert – például a Simonka György elleni eljárás miatt – tartanak a kétharmad elvesztésétől, és újabb kilenc évre be akarták biztosítani a monopolhelyzetüket a Médiatanácsban. Az első lépést, vagyis az ellenzékiek kiejtését már megtették, így a parlament hamarosan az új, 100 százalékig a Fidesz jelöltjeiből álló Médiatanácsot fog megválasztani. 

Emberhiány, felkészületlenség, fűtetlen váltók: ezért bénítja meg már néhány centi hó a MÁV-ot

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.12.02. 18:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
Munkaerőhiány és a fűtött váltók hiánya vezethetett a káoszhoz a vonatközlekedésben. Voltak, akik megelégelték a veszteglést, és gyalog indultak útnak a sínek mellett.
Két halálos ellensége van a MÁV-nak: a tél és a nyár – humorizált egy szakmai forrásunk azon, hogy a hétfő reggelre leesett 5-6 centi hó már elég volt ahhoz, hogy megbénuljon a keleti országrész vonatközlekedése. A Nyugatiból, illetve kisebb részt a Keletiből induló vonalakon Vác, Esztergom, Szeged, Debrecen, Lajosmizse felé illetve felől menetkimaradások, járattörlések és két-három órás késések keserítették az utasok napját. Sok helyütt a városba igyekvő dolgozók jobb híján a vonatról leszállva a sínek mellett, a havat törve próbáltak eljutni a legközelebbi állomásig. A vonatközlekedés mellett az utastájékoztatás is összeomlott, az egyes járatok várható érkezését-indulását jelző mobilos vonatinfó sem működött, feltehetően a túlterhelés miatt. Arról, hogy az ingázók ezreinek miért kellett az alig bokáig érő hóban elakadt vonatokon órákon át vesztegelni, vagy a sínek mellett kutyagolni, a MÁV a reggeli közleményében szemérmesen csak annyit írt: a rossz időjárási körülmények között a „váltók kezelése” okozott súlyos problémát a vasútnak. Szakmai forrásaink szerint ez szimplán annyit jelent, hogy az ónos esővel keveredett hó ráfagyott a váltókarokra, így azok nem működtek. Ezt ilyenkor a pályamunkásoknak kellene kisöpörnie a váltó szárnyai közül, ám a Nyugatiban ezt nem sikerült időben elvégzeni, ezért torlódtak már reggelre egymásra a vonatok. Hivatalos forrásból később ennyit sem lehetett megtudni, mivel a MÁV a váltóknál a híreket sokkal serényebben takarította: délutánra a reggeli közleményeket eltüntették a MÁV-csoport hírei közül. Helyette arról adtak hírt, hogy javult a helyzet, legalábbis így aposztrofálta a vasút azt, hogy a Nyugati pályaudvarról induló és oda érkező vonatok 40-70 perces késésekkel közlekednek. Pályaüzemeltetői forrásaink szerint egyértelműnek tűnik, hogy az állami társaság nem készült fel a hétfői hóesésre, nem álltak készenlétben pályamunkások, hogy időben megtisztítsák a váltók sínpárjait. Bár a hóesés közeledtéről már a múlt hét óta tudni lehetett – vasárnap este erről a rendőrségi honlap is figyelmeztetést adott ki a közúton közlekedőknek – ám egyetlen, általunk megkérdezett pályamunkás sem tudott arról, hogy egyáltalán rendeltek-e el a MÁV-nál hókészültséget. 
Ezzel kapcsolatos kérdéseinket a társaság nem válaszolta meg, igaz, egy időre a levelezési rendszerük is lebénulhatott – a sajtóosztályra írt kérdéseinket is többször „nem kézbesíthetőként” dobta vissza. Szakszervezeti forrásaink úgy vélekedtek: most bosszulta meg magát a vasúttársaság súlyos munkaerőhiánya. A munkavállalói érdekképviseletek évek óta figyelmeztetik a céget, hogy kevés az ilyen haváriahelyzetben bevethető pályamunkás. A cég a fűtött váltókkal is takarékoskodik – szakmai becslések szerint a váltók mindössze 10 százaléka van ellátva fűtőszállal, igaz az ónos esővel szemben ez sem mindig megoldás. Ha a hó nem lett volna elég, két vonalszakaszon, Bakonyszentlászló és Zirc, illetve Szentgál és Városlőd-Kislőd között a vasúti pályára dőlt fa – feltehetően szintén a rárakódott hó súlya alatt. Vácon pedig egy átjáróban történt baleset, itt a piros jelzés ellenére ütközött a vonat egy autóval. Bár szerencsére senki sem sérült meg, a helyszínelés miatt egy jó időre lebénult ez a vonal is.