Előfizetés

Már több mint kétszázan haltak meg az iráni tüntetéseken

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.02. 21:46

Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Kétszáznyolc ember vesztette életét az iráni tüntetéseken kialakult összecsapásokban a biztonsági erőkkel - jelentette hétfőn honlapján az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hiteles jelentésekre hivatkozva. A szervezet egy héttel ezelőtt 143 halottról számolt be. A halálos áldozatok valós száma valószínűleg ennél is nagyobb - vélekedett az AI. Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések nem sokkal azután, hogy a kormány váratlanul bejelentette: háromszorosára növeli a benzin árát az amerikai szankciók által kiváltott mély gazdasági válság közepette. Az összegyűjtött információk szerint áldozatok hozzátartozóit fenyegették meg, valamint óva intették őket attól, hogy szóba álljanak a médiával, illetve attól is, hogy temetéseket tartsanak. A hatóságok egyes esetekben a holttesteket csak "váltságdíj" fejében adták át a családtagoknak. A jogvédő szervezet cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hangsúlyozva, hogy "a tüntetések vérbe fojtásáért felelős személyeket felelősségre kell vonni".

Az EP jogállamisági vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolása miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.02. 21:16

Fotó: ELYXANDRO CEGARRA / AFP/NurPhoto
Tényfeltáró misszió kezd vizsgálatot Máltán.
Az Európai Parlament (EP) jogállamisági vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolásával összefüggésben - közölte az uniós parlament hétfőn. A héttagú tényfeltáró misszió kedden és szerdán vizsgálódik a szigetországban Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolása miatt. A kétnapos látogatás folyamán a meggyilkolt újságírónő családjával, civil szervezetekkel, újságírókkal találkoznak, valamint megbeszélést folytatnak egyebek mellett Joseph Muscat miniszterelnökkel, a máltai igazságügyi miniszterrel, a köztársaság elnökével, Málta főügyészével, és az ügyvédi kamara képviselőivel. Málta munkáspárti miniszterelnöke vasárnap este jelentette be lemondását. Kabinetfőnöke, Keith Schembri keddi távozása után Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását az oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt. Keith Schembrit a rendőrség még aznap kihallgatta, majd őrizetbe vette. Christian Cardona gazdasági miniszter azt közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét. Caruana Galizia családja hétfőn jogi keresetet nyújtott be, hogy vizsgálják ki Muscat érintettségét az ügyben. A hozzátartozók követelték, hogy a miniszterelnök ne vegyen részt tovább a vizsgálatban. A kormányfőt is ki kellene vizsgálni - fogalmaztak. Az EP egy évvel ezelőtt már vizsgálódott Máltán az újságírónő meggyilkolásával kapcsolatban. A misszió jelentéstevői akkor erősen bírálták a máltai rendőrség és igazságszolgáltatás hiányosságait. Úgy ítélték meg, hogy az igazságszolgáltatás máltai helyzete komoly aggodalomra ad okot az Európai Unió számára. Caruana Galizia számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír. Fenech tagadta bűnösségét, és azt állította: információja van Schembri érintettségéről a bűncselekményben. Azt is mondta, hogy terhelő információkkal rendelkezik a Muscat-kormány több tagjáról is. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.

Betörtek a berlini Stasi Museumba – Ékszereket, medálokat vittek el

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.02. 13:15
Stasi Museum Berlinben
Fotó: Gregor Fischer / AFP
A tettesek az ablakon keresztül hatoltak be az első emeletre.
Ismeretlenek betörtek a berlini Stasi Museumba a hétvégén, több vitrint összetörve medálokat és ékszereket vittek el – közölte a rendőrség. Az első nyomok szerint a tettesek az ablakon keresztül hatoltak be az első emeletre, majd észrevétlenül távoztak. Egy alkalmazott bukkant a földön az összetört üvegre vasárnap reggel és értesítette a rendőrséget. A múzeum az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) politikai rendszerét mutatja be. A kutatóközpontként is működő múzeum a Stasi, vagyis az egykori Állambiztonsági Minisztérium volt főhadiszállásán helyezkedik el. Az intézmény nem közölt információkat az esetről, honlapjukon azonban közzétették, hogy hétfőn zárva marad a múzeum.