Büdös, fehér hab lepte el India kedvelt tengerpartját

Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:17

Fotó: ARUN SANKAR / AFP
Bár a monszun után minden évben előfordul, szakértők szerint most különösen súlyos a helyzet. Orvosok figyelmeztettek, a szennyvízből képződött hab mérgező is lehet
Akár mérgező is lehet a büdös, fehér hab, amely India egyik leghíresebb tengerpartját lepte el. Az orvosok figyelmeztetése ellenére sokan megközelítik, erős szaga ellenére a gyerekek boldogan játszanak, fényképezkednek a habokban, amely akár bőrproblémákat okozhat – írta az AFP.  
Monszun idején korábban is képződött hab a Csennainál lévő Marina Beachen, de most különösen súlyos a helyzet. A hatóságok több helyen is mintát vettek a tengerpartot több kilométer hosszan fedő anyagból, amely két éve tömeges halpusztulást okozott. Szakértők szerint idén is ez történhet, a lapnak egy halász elmondta, már most kevesebben vásárolnak halat.
A szakértők szerint az elmúlt napok heves esőzése moshatta a tengerbe a feldolgozatlan szennyvizet és foszfátot, ez vezethetett a többnyire mosószer-maradékokból álló habtenger kialakulásához.
Csennai területén a szennyvíznek csak a 40 százalékát tudják megfelelően feldolgozni, a maradék a tengerbe áramlik. A kutatók szerint a tengerszint emelkedésével egyre nagyobb lesz a probléma a népszerű, hétvégente több tízezer ember által is látogatott tengerparton.
Szerző
Témák
India tengerpart

Spanyolországban találnak otthonra a papírok nélkül utaztatott tigrisek

Publikálás dátuma
2019.12.03. 11:46

Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Egy spanyolországi állatmenhelyre tart az az öt, felerősödött tigris, amelyeket október végén szörnyű állapotban találtak a lengyel-fehérorosz határon.
Egy spanyolországi állatmenhelyre szállítottak ötöt azok közül a tigrisek közül, amelyekre szörnyű állapotban találtak rá október végén a lengyel-fehérorosz határon, és amelyek egy lengyelországi állatkertben töltötték az elmúlt heteket, hogy felerősödjenek.
„A tigrisek útra keltek. Nagyon boldogok vagyunk, hogy mindössze 24-30 óra alatt megérkeznek az új otthonukba” – mondta Malgorzata Chodyla, a nyugat-lengyelországi Poznan állatkertjének szóvivője. A nagymacskák a délkelet-spanyolországi Villenában működő Primadomus Vadrezervátumba kerülnek.
Chodyla elmondta, a szombati indulás előtt volt egy kis riadalom, mivel két tigrist nem sikerült rendesen elbódítani. „Amikor az egész csapat bemegy a kifutóba, hogy kicipelje a tigrist, az pedig hirtelen felemeli a fejét, na az egy feszült pillanat. De minden rendben ment” – mondta Chodyla, hozzátéve, hogy a tigriseket szállító jármű fűtött és az állatoknak elegendő helyük van benne, hogy átmozgassák magukat út közben.
A lengyel határőrség október végén talált tíz lesoványodott és kiszáradt tigrist egy teherautó hátuljában. A jármű Olaszországból indult és az Oroszországi Föderáció tagköztársaságának, Dagesztánnak az egyik állatkertjébe vitte volna a nagymacskákat. A fuvart a hiányos állategészségügyi okmányok miatt tartóztatták fel. A teherautó napokra a lengyel-fehérorosz határon rekedt. Az egyik állat közben elpusztult, hét tigrist Poznan állatkertjébe, kettőt pedig a tengermelléki Czluchów városban működő állatkertbe menekítettek.
A lengyel ügyészség két olasz teherautósofőr és a fuvart feltehetőleg megszervező orosz állampolgár ellen emelt vádat állatkínzás miatt. Ugyancsak vádat emeltek a lengyel határőrség egyik állatorvosa ellen, mivel nem vizsgálta meg rendesen az állatokat, amikor azok megérkeztek a koroszczyni határhoz, ahol egyikük elpusztult.
Az állatvédő szervezetek szerint mára mindössze 3200-3900 tigris maradt a vadonban világszerte. További hétezer példány pedig fogságban él, elsősorban Ázsiában.
Szerző

Nagyon szennyezett a levegő a londoni metróban

Publikálás dátuma
2019.12.03. 10:24

Fotó: Edouard Richard/Hans Lucas / AFP
Az egyes vonalak szerelvényeiben mért átlagos koncentráció magasabb, mint a más világvárosok metróhálózataiban feljegyzett szállópor-koncentráció.
Nagyon magas a szálló por koncentrációja a londoni metróban: a londoni King's College kutatóinak mérései szerint a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok koncentrációja 15-szöröse a brit főváros központjában a felszínen mért szállópor-koncentrációnak. A kutatók speciális hátizsákban elhelyezett mérőműszerekkel mérték a 2,5 mikronos szálló por szintjét a metróhálózat különböző vonalain és a föld felszínén, például olyan gépjárműforgalommal telített utakon, mint az Oxford Street, vagy a parkokban, mint a Hyde Park – olvasható az intézmény oldalán közzétett közleményben.
Kimutatták, hogy a szálló por koncentrációja vonalanként és helyszínenként változó, a Victoria vonalon mérték a legmagasabb szintet, a District vonalon a legalacsonyabbat. A szerelvényekben mért átlagos koncentráció a Victoria és a Northern-vonalakon magasabb volt, mint a más külföldi nagyvárosok – Peking, Los Angeles, Mexikóváros, New York, Szöul, Tajpej, Sydney és Barcelona – metróhálózataiban feljegyzett szállópor-koncentráció. Az állomások tekintetében az Oxford Circus, a Waterloo és a London Bridge állomásokon mért koncentráció volt a legmagasabb.
A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a londoni metrón utazók magasabb szállópor-koncentrációnak vannak kitéve, mint a más közlekedési eszközt használók. A szálló por belélegzése káros hatással van az egészségre, szívbetegséget, stroke-ot, tüdőrákot, krónikus obstruktív tüdőbetegséget okozhat. Ugyanakkor még alig ismert, hogy mi a különbség a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok relatív mérgező hatása között föld alatti környezetben és a föld felszínén – írták a kutatók.
A londoni metrót naponta 2,8 millió utas használja, egy átlagos út hossza 47 perc. Az Environment International című folyóiratban megjelent, a brit főváros közlekedéséért felelős London Transporttal közösen végzett kutatás célja, hogy információkkal szolgáljon a londoni metró levegőminőségének javításához.
Szerző