jelölés;eredet;hústermék;

Képünk illusztráció

- Kötelező lesz jelölni a húsok eredetét

Címkét, adott esetben zászlót is kapnak januártól a boltban kapható húsfélék, a kereskedők nem mismásolhatják el az eredetjelölést.

Januártól minden kereskedőnek fel kell tüntetnie a friss, hűtött vagy fagyasztott húsok származási országát – értesült a Magyar Nemzet. A jelölési kötelezettség a sertéshús mellett a juh-, a kecske- és baromfitermékekre is vonatkozik. Egyedül a nyesedék és a darált hús esetében nem lesz kötelező a feliratozás. A jelölést nem lehet letudni olvashatatlan méretű feliratokkal, a rendelet alapján világos háttéren sötét betűszínnel és minimum fél centiméteres betűmagassággal kell megjeleníteni a származási ország nevét.

A kézzel írt vagy nyomtatott cetlik helyett a kereskedők használhatnak elektronikus felületeket is, a lényeg az, hogy a fogyasztók világosan megkülönböztethessék az egyes országokból származó húsokat. A kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak pedig az adott ország neve mellett zászlóval is jelölniük kell az áru eredetét. A származási ország helyett egyébként az állattartás helyét, illetve a vágás helyszínét is megadhatják a kereskedők.

A kormánypárti lap szerint az intézkedésnek köszönhetően tovább erősödhet a vásárlói tudatosság és javulhat a magyar termékek versenyképessége. A vevők így sokkal egyszerűbben dönthetnek arról, hogy a megbízható hazai árut választják vagy a sokszor olcsóbb, de – az újság szerint – bizonytalan minőségű külföldi terméket teszik-e a kosarukba.

Különös aktualitást ad az intézkedésnek, hogy nemrég kiderült: egy kiskapunak köszönhetően Ukrajna több ezer tonnányi csirkemellel árasztotta el az Európai Unió piacát.

Mára már sok cég megértette, akkor van jövője a vállalkozásnak, ha csökkenti a károsanyag-kibocsátását – nyilatkozta a Népszavának Maria Joao Rodriguez, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány (FEPS) elnöke.