Távozott az észrevétlen államtitkár-helyettes Palkovics minisztériumából

Publikálás dátuma
2019.12.11. 15:04

Távozott Schweickhardt Gyula uniós energiatámogatások elosztását végző, korábban csődbűntettért elítélt helyettes államtitkár, aki az elmúlt közel egy év során havi mintegy másfélmilliós fizetésért végezte rendkívül diszkrét munkáját.
A múlt hét pénteken távozott posztjáról Schweickhardt Gyula környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár – közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca a személyi változást talányosan "a szakterület hatékonyságnövelő szervezeti átalakítása nyomán keletkező új feladatokkal" indokolja. Az utódot még keresik. Schweickhardt Gyula korábbi magángazdasági posztjait azután cserélte Miskolc önkormányzati cégeinek tisztségeire, hogy a fideszes Kriza Ákost 2010-ben polgármesterré választották. A város egykori első embere bizalmasaként számon tartott Schweickhardt Gyula városüzemeltetésért és közlekedésért felelős biztosként, illetve – tavaly év végéig - a helyhatósági Miskolci Városgazda NKft. ügyvezetőjeként tevékenykedett. Ebbéli megítélése – például a romatelep felszámolása miatt – a róla szóló cikkek kommentjei tanúsága szerint legalábbis sokszínű. Az idén év elején helyettes államtitkárrá kinevezett Schweickhardt Gyula tevékenységét finoman szólva nem verte nagy dobra. Címe alapján a – leginkább a közintézmények és cégek által felvehető - energetikai EU-támogatások elosztásában játszhatott szerepet. A kormányhonlap hírei alapján júniusban átadott egy kis-balatoni öblöt, októberben pedig egy Vas megyei víztározót. Mindazonáltal a részéről jó ütemrézékre vall, hogy épp márciusban emelték a helyettes államtitkárok bruttó havi fizetési plafonját közel egymillióról 1,65 millióra. Ez év augusztus végén érdemi indoklás nélkül felmentették Schweickhardt Gyula főnökét, Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkárt, akit röviddel ezután követett kollégája, Makai Martina fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkár-helyettes. Schweickhardt Gyula a jelek szerint máig kitartott. Az Átlátszó októberben megszellőztette, hogy 2000-ben Schweickhardt Gyulát csődbűntettért felfüggesztett börtönre ítélték. A kormányhonlap most épp némi szervezeti káoszról tanúskodik. Míg a november elején Makai Martina helyére kinevezett, az előd-tárcánál 2013 és 2014 között hasonló tisztséget betöltő Hizó Ferencet a fenntarthatósági államtitkársághoz sorolják, az itt államtitkárként feltüntetett Boros Anita valójában az építésügyért és infrastrukturális környezetért felel. Boros Anita az előd-tárca vagyonpolitikáért felelős helyettes államtitkárként dolgozott együtt Hizó Ferenccel. Utóbbi - elődjéhez hasonlóan - például a hulladékügyeket viszi, amely minőségében már több tájékoztatót tartott. (Igaz, ezekre szokás szerint nem kaptunk meghívást.)
Szerző
Frissítve: 2019.12.11. 17:59

66 milliót ad a kormány egy jeruzsálemi múzeum bővítésére

Publikálás dátuma
2019.12.11. 14:28

Fotó: Terra Sancta Museum
A pénzt a Szentföldi Ferences Kusztódiának utalják el adományként az üldözött keresztények megsegítésére elindított Hungary Helps Program keretében.
A keddi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amivel Orbán Viktor 66 millió forint elkülönítését rendelte el a jeruzsálemi Terra Sacra Múzeum bővítésének megvalósításához – vette észre a 444.hu. A pénzt a Szentföldi Ferences Kusztódiának utalják el adományként az üldözött keresztények megsegítésére elindított Hungary Helps Program keretében. A Terra Sacra Múzeum Jeruzsálem óvárosában működik, és a város keresztény örökségének spirituális, régészeti és művészeti műtárgyait mutatja be. 
Szerző
Témák
múzeum

Óriási hiány van az eredeti Mészáros Lőrincekből

Publikálás dátuma
2019.12.11. 09:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Heteket kell várni a gázszerelőkre Magyaroszágon.
Országszerte problémát okoz, hogy a meghibásodott gázkészülékek javítására időnként hetekig kell várni. A szerelők többsége nyugdíj mellett dolgozik, ráadásul kevés az utánpótlás. Az ATV Híradója szerint a gázszerelőkért sorban állnak az ügyfelek, alig győzik felvenni a telefont, ami állandóan cseng. A csatorna riportjában megszólalt egy debreceni szakember, aki nyugdíj mellett szereli a hibás gázberendezéseket. Azt mondta, hogy ha most hívná valaki, akkor az életveszély elhárításán kívül egy hetet kellene várnia, míg ki tud szállni. A lakosok többsége az utolsó pillanatban próbálja az eszközeit ellenőriztetni, egy társasház közös képviselője szerint az lenne a jó megoldás, ha mindenki nyáron mérné fel, milyen állapotban van a gázhálózata, ez azonban nem jellemző. A csatorna szerint Nógrád megyében is rossz a helyzet, a szerelők napi 12 órát dolgoznak, de így sem tudják behozni a lemaradást. A tél végéig vannak már előjegyzéseik, miközben most mindenki azonnal szeretne szakembert a készülékekhez. Egy helyi gázszerelő mester szerint legalább egy hónapot kell várni a javításra. A Híradó emlékeztet: a nyáron elhalasztott ellenőrzések után a készülékek gyakrabban hibásodnak meg, és ilyenkor már hiába a kapkodás, a balszerencsések akár napokat is kénytelenek kihúzni fűtés nélkül.
Szerző