közpénz;Erzsébetváros;Vattamány Zsolt;Niedermüller Péter;

2019-12-13 11:59:36

Erzsébetváros fideszes vezetése két marékkal szórta a pénzt az ügyvédi irodáknak, százmilliókat égethettek el

A 27, vagyonokért szerződtetett irodából csak egy végzett érdemi munkát az átvilágítás alapján.A 27, vagyonokért szerződtetett irodából csak egyetlen egy végzett érdemi munkát az átvilágítás alapján.

12 ügyvédi irodával szerződött a még Vattamány Zsolt vezette erzsébetvárosi önkormányzat, de a kerület saját tulajdonú cégeinek további 15 ügyvédi megbízási szerződése is volt, írja az önkormányzat honlapjára feltöltött dokumentumok nyomán az Index.hu.

Annyi az alapszerződések alapján látható, hogy biztosan lényegesen nőnek az összegek, az önkormányzat ügyvédi költségei bőven több százmillió forintos kiadást jelenthettek évente.

Nem arról van szó, hogy Erzsébetváros rengeteg jogi tanácsra szorult volna ezektől az irodáktól, állapítja meg a portál. A szerződések alapján például két iroda ugyanolyan típusú feladatokra kapott megbízást, de az egyik, a Dr. Mátyus Ügyvédi Iroda jóval magasabb órabérrel dolgozott. Mátyus Kristóf szerződése munkajogi, polgári jogi képviseletre, hatósági ügyintézésre szólt, 3 millió forintos keretösszeggel.

Az átvilágítás során egy, az október 13-i választást követő napon felmondott ügyvédi megbízási szerződés is szemet szúrhat. Az évi 3 millió forintos kifizetés médiafigyeléssel kapcsolatos jogi véleményezésről szólt, holott a polgármesteri hivatal apparátusában is volt szakember, aki ezzel foglalkozott. Az Index szerint ez lehetett az érintett Gerendási Eszter azonnali felmondásának hátterében. A szerződés szerint az erzsébetvárosi önkormányzat sajtóirodását is figyelemmel kellett, hogy kísérje az ügyvéd, akinek egyéb, konkrét tevékenységéről nem tudni.

A Vattamány vezette hivatal ezen túl évi 7 millió 620 ezer forintot fizetett a Müller Ügyvédi Irodának azért, hogy havi 5-6 alkalommal konzultáljon önkormányzati intézményekkel. A konzultációk pontos tartalmáról semmit sem tudni. A budajenői ügyvéd neve ráadásul már korábban felmerült erzsébetvárosban, ő képviselte volna ugyanis a kerületet a fideszes Vattamány Zsolt által indítani tervezett kártérítési eljárásban, méghozzá a Hunvald-per vádlottjaival szemben. Csakhogy korábbi sajtóhírek szerint 1,78 milliárd forintot vesztett a kerület azon, hogy a bíróság jogerősen elutasította a fogalmi és formai hibáktól hemzsegőnek tartotta a kártérítési keresetet, amelyet tehát éppen a Müller Ügyvédi Iroda készített. Ezzel az irodával egyébként 2011 óta állt szerződésben Erzsébetváros, havi félmillió forintért, meglehetősen kedvező négy hónapos felmondási idővel, amit - ha szerződést bontanak - már a most megválasztott vezetésnek kell kifizetnie.

Hasonlóan kirívó a közismert Futó Barnabás szerződése, ő ugyanis a Hunvald-ügyben látta el Erzsébetváros jogi képviseletét, méghozzá bruttó 50 ezer forintos óradíjért, évi mintegy 9 millió forintos keretösszeggel. Azt nem tudni, hogy az önkormányzatnak milyen állandó jogi feladatai vannak a több mint tíz éve zajló, jelenleg egy perújítási eljárás nyomán ismét bírósági szakban lévő (a szerződés alapján Erzsébetváros sértettként érintett) nem polgári, hanem büntetőeljárásban.

- nyilatkozta Nidermüller Péter polgármester az Indexnek. Megerősítette, hogy az önkormányzati cégek gazdálkodását, így a tényleges kifizetéseket jelenleg is vizsgálják, ott pedig, ahol indokolhatatlan, vagy éppenséggel megmagyarázhatatlanul drága megbízási szerződéseket találtak, azonnal felmondták azokat. A 27, vagyonokért szerződtetett irodából eddig úgy látják, csak egy végzett valódi munkát, így közülük csak a HBGV-Szabó Ügyvédi Iroda munkájára számítanak a továbbiakban.