Ádernek írt Karácsony: a brutálisan aránytalan tb-törvény alkotmányellenes is lehet

Publikálás dátuma
2019.12.17. 17:30

Fotó: Népszava
A főpolgármester arra kéri az államfőt, ne írja alá a nincstelen betegeket gyakorlatilag halálra ítélő törvényt.
"Egyetértek a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, az ellenzéki pártok kritikájával: a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe" - írja közösségi oldalán Karácson Gergely budapesti főpolgármester. A törvény miatt ezért Áder János köztársasági elnökhöz fordult, az államfőnek címzett nyílt levelet közzétéve az interneten.
"Levélben kérem a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a tb-törvényt"

- fogalmaz Karácsony. A levélben azzal érvel, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani. Különösen aggályos, hogy azt, aki megcsúszik a tb-fizetéssel, még csak nem is figyelmeztetik a rá váró következményekre. Az elfogadott törvény alapján ráadásul még egy olyan banális tévedés is, mint a rossz számlára való utalás, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat.
A főpolgármester szerint alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás komolyan felveti a szankció aránytalanságára figyelemmel az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésének sérelmét, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat.
Szerző
Frissítve: 2019.12.17. 18:20

Újra akcióban az ÁSZ: minden pártot ellenőriznek 2020 elején

Publikálás dátuma
2019.12.17. 16:47

Fotó: Népszava
A kormánypártoknál eddig mindig mindent rendben talált az Állami Számvevőszék, de az ellenzék nem úszta meg olcsón a legutóbbi ellenőrzést.
Hét párt és pártalapítványaik 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését folytatja, és négy párt, valamint azok pártalapítványainak 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését kezdi meg az Állami Számvevőszék 2020 első felében - közölte a szervezet kedden annak kapcsán, hogy átadták az Országgyűlésnek az időszakra szóló ellenőrzési tervüket. A közlemény szerint az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a közpénzben részesült pártok, pártalapítványok gazdálkodását.
A közlemény szerint 2020 első fél évében a törvényi előírásoknak megfelelő ütemezés alapján a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt - a Korszakváltók Pártja és pártalapítványaik 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését folytatja a szervezet. Az ÁSZ ugyanebben az időszakban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és pártalapítványaik 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését kezdi meg.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Fotó: Népszava
Az Állami Számvevőszék 1989 óta ellenőrzi a közpénzt vagy adó-egyszázalékokat felhasználó intézmények, szervezetek, alapítványok gazdálkodását, ám az elmúlt évtizedben tanácsadóból lassan inkvizítorrá változtatták; azóta a szervezet rendre megfellebbezhetetlen bírságokkal gyomrozza végig az ellenzéki pártokat, és egyedül a Fidesznél talál 9 éve mindent a legnagyobb rendben. Ismert, az ÁSZ az ellenzéki pártok esetében legutóbb működésbeli problémákat talált, emiatt pedig vagyonmegóvási intézkedést rendelt el a Momentum Mozgalomnál, a Párbeszéd Magyarországért Pártnál és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál. A többi ellenzéki pártra vonatkozóan a számvevőszék tiltott finanszírozás elfogadása miatt lépett fel. Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikot 662 millió forintra büntette. Domokos László fideszes politikusból lett ÁSZ-elnök fizetését idén tavasszal emelte a kormány havi 2,6 millió forintról 4 milliósra.

Kevés felhő, napsütés - csak némi köd és szél zavarhatja meg a decemberi tavasz idilljét szerdán

Publikálás dátuma
2019.12.17. 16:04
Illusztráció
Fotó: AFP
Nem éppen a telet idézi az időjárás kontinensünk túlnyomó részén; rekordközeli melegre van kilátás.
Az ország nagyobb részén változó mennyiségű fátyolfelhőre számíthatunk, emellett szerdán is több órára kisüt a nap. Ugyanakkor az Északi-középhegység területén, illetve szerdán már a főváros térségében, valamint a Fertő környékén is lehetnek tartósan borult, ködös vidékek, éjszaka pedig nagyobb területre terjedhet ki a köd. A ködös tájakon jelentéktelen szitálás előfordulhat. A déli, délnyugati szél többfelé élénk lesz, a Dunántúlon olykor erős, a Kisalföldön viharos széllökésekre is számítani lehet. Szerdán délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 9 fok között alakul, de az északi völgyekben néhol fagyhat, míg a Kisalföldön ennél enyhébb idő lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 10 és 16 fok között várható, de a tartósan borult tájakon csupán 5-8 fok valószínű, ugyanakkor a déli, délnyugati határ mentén ennél melegebb is lehet.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa fölött többközéppontú ciklon található, amelynek hullámzó frontálzónája mentén többfelé esik az eső, Skandináviában havazik. Havazást jelentettek helyenként a Kelet-európai-síkságról is, ahol egy feloszlóban lévő frontrendszer hatására sok a felhő. A Délkelet-Európában elhelyezkedő anticiklon hatására arrafelé nagy területen szinte zavartalan a napsütés, de előfordulnak makacs ködfoltok is.
Nem éppen a decembert idézi az időjárás kontinensünk túlnyomó részén, ugyanis a fentebb említett nyugat-európai ciklon, valamint a magasnyomású képződmény közös áramlási rendszere dél, délnyugat felől igen enyhe léghullámokat szállít a szárazföld belsejébe. Téli idő, egész napos fagy ennek megfelelően most már egyre inkább csak a Skandináv-félsziget északi vidékein, valamint az Ural előterében van. Európa többi részén ugyanakkor az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb az idő, általában 7 és 15 fok között változik a csúcsérték, de a mediterrán országokban egy-két helyen 21, 22 fok is előfordul.
Szerda estig nem várható lényeges változás a Kárpát-medence időjárásában, a tartósan ködös tájak kivételével folytatódik a szokatlanul enyhe, tavaszias idő, rekordközeli melegre számíthatunk.
Témák
időjárás