Európai Parlament;LMBT+;LMBTQ+;

Elítélte az EP a „melegmentes” övezetek létrehozását

Magyarországot is a negatív példák között említi az európai parlamenti állásfoglalás, amely elítéli az LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) személyekkel szembeni nyilvános megkülönböztetést és gyűlöletbeszédet, valamint az úgynevezett „LMBT-mentes övezetek” létrehozását Lengyelországban.

A szerdai szavazáson nagy többséggel jóváhagyott határozatba egy módosító indítvány megszavazásával került bele „az LMBTI-központok ellen több tagállamban, például Magyarországon elkövetett támadások”, illetve a Magyarországon is tapasztalható „homofób gyűlöletbeszéd” elítélése. Emlékezetes, hogy nyáron az Auróra közösségi házban, illetve egy belvárosi kávézóban történtek incidensek egy Pride-rendezvényen.

Az állásfoglalás külön kitér arra, hogy 2019 eleje óta Lengyelországban több mint 80 esetben fordult elő, hogy régiók, járások vagy települések olyan határozatokat fogadtak el, amelyekkel „LMBTI-ideológiától” mentesnek nyilvánították magukat, illetve „regionális családjogi chartákat” fogadtak el, amelyek arra szólítják fel a helyi önkormányzatokat, hogy tartózkodjanak az LMBTI-személyek és közösségek bárminemű támogatásától. A parlament a jogaikat támadó összes döntés visszavonását követeli a lengyel hatóságoktól.

Az EP-képviselők a határozatban aggodalmuknak adnak hangot, hogy az állam és az állami tisztviselők, valamint a politikusok Unió-szerte egyre több verbális támadást intéznek az LMBTI-személyek ellen. Véleményük szerint mind nagyobb teret nyer a velük szembeni nyilvános megkülönböztetés és gyűlöletbeszéd. Ezért felkérik az Európai Bizottságot és a kormányközi EU Tanácsot, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt vessenek be az unió értékekeket súlyosan sértő magatartás és cselekedetek megelőzésére és szankcionálására, a kötelezettségszegési eljárások indításától kezdve a 7. cikkelyes eljárás aktiválásáig. Emellett felkérik a Régiók Bizottságát, mint az unióbeli helyi és regionális hatóságok képviselőjét, hogy mérlegelje, milyen válaszlépések lehetségesek az „LMBT-ideológiától” mentes övezetek lengyelországi kialakítására.