Repedés a republikánus falon

Publikálás dátuma
2019.12.27. 09:50

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Trump a karácsony kedvéért sem szüneteltette a politikai harcot.
"Családi ünnep. Csupa szeretet. Csupa nevetés. És az elkerülhetetlen beszélgetések a liberális  családtaggal, aki egyszerűen nem képes tudomásul venni, milyen remekül mennek Amerika dolgai Trump elnök alatt" - a szöveg a Donald Trump 2020-as újraválasztási kampánya által karácsonyra szánt republikánus családi sillabuszból való. A 12 pontos vitavázlat a Demokrata Párt köreiből a republikánus családtagok meggyőzésére kiadott útmutatóra kíván válaszolni. A két szöveg jól jellemzi a kialakult helyzetet: az ország drámaian megosztott, és a pártok élet-halál kérdésnek tekintik a novemberi elnökválasztást. A karácsony kedvéért az elnök sem szüneteltette a politikai harcot. Szerdán kétrészes tweet-tirádában támadta meg a Demokrata Párt vezéralakját: "Miért kéne megengedni a bolond Nancy Pelosinak, hogy impeachelje az Egyesült Államok elnökét, csak mert csekély többsége van a képviselőházban?" Pelosi, aki hívő katolikus és korábban azt mondta, hogy minden áldott nap imádkozik Trumpért, egyelőre nem reagált. A Floridában karácsonyozó Trumpot az ünnepi istentiszteletet követően megkérdezték, imádkozott-e Pelosiért, amire az elnök azt felelte, hogy "nagyon jó évünk lesz". Trump most elsősorban azt sérelmezi, hogy Pelosi visszatartja a képviselőházban december 19-én megszavazott alkotmányos vádemelésről szóló hivatalos levelet. A házelnök azzal érvel, hogy a szenátusi többséget irányító Mitch McConnell nem hajlandó tárgyalni az impeachment eljárás második, ítélkező szakaszának szabályairól, márpedig addig az alsóház sem tudja megnevezni "impeachment-menedzsereit", azaz a vád nevében eljáró képviselőket. Pelosi és szövetségesei már megneveztek négy megidézendő tanút, köztük John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót és Mick Mulvaney-t, Trump megbízott kabinetfőnökét. A Trump-tábor viszont nagyon gyors, tanúk és szakértők meghallgatása nélküli, gyakorlatilag egyetlen szavazásban kimerülő eljárást szeretne. Karácsony előtt azonban e téren egy pillanatra megingani látszott McConnell, amikor azt nyilatkozta, hogy nem teljesen zárja ki a tanúk meghallgatását. A szenátusban 53:47 arányú republikánus fölény van, így a demokrata pártiaknak eljárási kérdésekben is legalább négy republikánus átszavazóra lenne szükségük. A reublikánusok közül eddig azonban csak a 2020-as újraválasztásáért harcoló Lisa Murkowski alaszkai szenátor kifogásolta, hogy McConnell folyamatosan egyeztet a Fehér Házzal az impeachment kapcsán követendő taktikáról. Szerinte egyet vissza kellene lépni, nem volna szabad "kéz a kézben" járni a Trump-védelemmel. Eddig ez az első és egyetlen repedés a republikánusok falán. Az óvatosan merész nyilatkozat jól jelzi, hogy mindkét oldal a 2020-as esélyek szempontjából elemzi a kialakult helyzetet. A Demokrata Pártban például amiatt aggódnak, hogy az elhúzódó impeachment "belelóghat" a február 3-án kezdődő előválasztásba, márpedig egyelőre még öt szenátor is harcban áll az elnökjelöltségért.

Előbb a tengeralattjárók, Melania ajándéka még ráér

Donald Trump kedden reggel, a fegyveres erők öt ágának képviselőivel folytatott videóbeszélgetés során dicsérte az utóbbi években hadrendbe állított repülőgépeket és hadihajókat, megjegyezve, hogy két új, minden eddiginél modernebb tengeralattjáró is épül. Az a kérdés viszont zavarba hozta, hogy milyen ajándékkal lepi meg (harmadik) feleségét, Melaniát. Trump hosszan beszélt a családjában uralkodó szeretetről, de mint kiderült, akkor még nem választott ajándékot, azt mondta, még van egy kis idő. Ami igaz is, lévén Amerikában karácsony napjának reggelén szokás átadni az ajándékokat. Egyelőre nem adták hírül, végül mit kapott a First Lady.

Netanjahu nyert a Likud elnökválasztásán

Publikálás dátuma
2019.12.27. 08:19
Benjamin Netanjahu
Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP
Kiállt a tagság a régi-új pártelnök mellett, akit per fenyeget korrupcióért, csalásért és közhivatallal való visszaélésért.
Benjámin Netanjahu eddigi pártelnök és az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke elsöprő győzelmet aratott kihívója, Gideon Szaár fölött a kormányzó jobboldali Likud párt előválasztásán - jelentette a helyi média pénteken. Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és a szavazáson megjelent tagjai voksainak közel háromnegyedét, 72,5 százalékát, Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a 27,5 százalékát. Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke.
Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta, hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon. A régi-új pártelnök az urnák lezárása után azt üzente: nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerekre Izraelt.
A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vonult az urnákhoz a viharos időjárás ellenére, nagyrészt azért, hogy kiálljanak a pártot 2005 óta vezető Benjámin Netanjahu mellett, akit per fenyeget korrupcióért, csalásért és közhivatallal való visszaélésért.
Izraelben idén kétszer rendeztek általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, a többi párt ugyanis nem volt hajlandó szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki Izraelben március másodikára.

Lezuhant egy kazah repülő száz emberrel a fedélzetén, legalább 12-en meghaltak (videó)

Publikálás dátuma
2019.12.27. 07:30

Fotó: COMMITTEE FOR EMERGENCY SITUATIONS OF KAZAKHSTAN / ANADOLU AGENC
Felszállás után történt a baleset, a repülő egy betonkerítésnek és egy épületnek is nekiütközött.
Visszazuhant felszállás után egy repülőgép 95 emberrel a fedélzetén pénteken Kazahsztánban. A szerencsétlenségnek legalább 15 halottja van a BBC szerint. A Reuters úgy tudja, a hatóságok újabban már csak 12 áldozatról beszélnek. 66 sérültet már kórházba szállítottak. 90 utas - köztük 5 gyerek - és 5 fős személyzet volt a fedélzeten, derül ki a kazah belügyminisztérium által közzétett utaslistából.
A Bek Air légitársaság Fokker 100-as gépe Almati repülőteréről próbált felszállni, ám veszített magasságából, majd visszaérve a földre áttört egy betonkerítést, és nekiment egy kisebb, két szintes épületnek - közölte a kazah légügyi hatóság.
A baleset idején sűrű köd volt a helyszínen a Reuters szerint. Mint írják, Roman Sklyar miniszterelnök-helyettes arról nyilatkozott, a visszazuhanás előtt a gép farka kétszer is hozzáért a futópályához, kerekeit pedig behúzta. Az biztos csak, hogy a kifutópálya jó állapotban volt, de azt, hogy pilótahiba vagy meghibásodás okozta-e a tragédiát, egy bizottság fogja megállapítani.
A repülőgép már felszálláskor rázkódott, nyilatkozta az egyik túlélő, Maral Erman a Tengri News híroldalnak. Miután visszazuhant, "nem igazán volt káosz, nem volt sikoltozás" - folytatta. Később látta csak, hogy ketté hasadt a repülő törzse. Az ütközések után nem keletkezett tűz.
Frissítve: 2019.12.27. 10:56