Fotó: Timur Batyrshin / AFP

Képek a kazah repülőszerencsétlenség helyszínéről

Visszazuhant felszállás után egy repülőgép 100 emberrel a fedélzetén pénteken Kazahsztánban. A szerencsétlenségnek legalább 14 halottja van a BBC szerint. több mint 60 sérültet már kórházba szállítottak. 95 utas és 5 fős személyzet volt a fedélzeten, kimentésük a roncsból még tart.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.12.27. 11:06
A Bek Air légitársaság Fokker 100-as gépe Almati repülőteréről próbált felszállni, ám veszített magasságából, majd visszaérve a földre áttört egy betonkerítést, és nekiment egy kisebb, két szintes épületnek - közölte a kazah légügyi hatóság
Fotó: RUSLAN PRYANIKOV / AFP
A baleset idején sűrű köd volt a helyszínen a Reuters szerint
Fotó: RUSLAN PRYANIKOV / AFP
A repülőgép már felszálláskor rázkódott, nyilatkozta az egyik túlélő, Maral Erman a Tengri News híroldalnak
Fotó: HO / AFP
Miután visszazuhant, "nem igazán volt káosz, nem volt sikoltozás"
Fotó: AFP
Az ütközések után nem keletkezett tűz
Fotó: HO / AFP

Szabad szemmel - Soros továbbra is célpont

Publikálás dátuma
2019.12.27. 10:12

Nemzetközi sajtószemle, 2019. december 27.
Yahoo Giuliani legújabb támadása azt mutatja, hogy Soros György továbbra is az egyik legfőbb konzervatív célpont marad. A 89 éves üzletember idáig több mint 32 milliárd dollárt fordított liberális ügyek támogatására a személyes vagyonából. Egy jobboldali civil szervezet szerint személyesen ő szabja meg a Nyílt Társadalom Alapítványok költségvetését, amelyből olyan NGO-k részesülnek azután, mint a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International és sok más. Ennélfogva jó pár konzervatív háttérben meglapuló cselszövőnek tekinti, egy sor összeesküvés elmélet fűződik hozzá. Még az is elterjedt róla, hogy annak idején az SS tisztje volt – 13 éves korában! Kelet-Európában a rendszerváltás után hatalmas összegeket költött a demokrácia előmozdítására, ezért az antiszemiták szemében ő vette át a Rotschild-család szerepét. Vagyis újabban ő testesíti meg a zsidó ármányt, amely irányítja a világot. A cikk idézi a Rágalom-ellenes Liga állásfoglalását, miszerint Soros emberbaráti tevékenysége évek óta gerjeszti a túlméretezett antiszemita összeesküvés elméleteket, amelyek szerint a zsidók ellenőrzik és manipulálják az országokat, sőt, a globális fejleményeket is. Giulianinak bocsánatot kell érnie, hacsak nem szeretné uszítani a keményvonalas zsidóellenes köröket, illetve a fehér felsőbbrendűség híveit, akik hitelt adnak ennek a szennynek.
Die Welt A lap fő kommentátora azt írja az épülő Északi Áramlat 2-vel összefüggő német-amerikai ellentétekről, hogy azokban igazából semmi új nincs, a vita évtizedek óta zajlik, legfeljebb most annyi az újdonság, hogy a két ország vezetői már nem nevezik néven a nemzeti érdekeket, sőt azokat kifejezetten mellőzik az érvelés során. A kétoldalú kapcsolatokat nyugodtan lehet szövetségi partnerségként jellemezni, egészen addig, amíg nem a kereskedelmi együttműködés, azon belül az energiaellátás kerül szóba. Azokban azonban most csupán az álnokság jelenik meg új vonásként. Míg a korábbi vezetők, Adenauertől és Kennedytől kezdve, nyíltan megnevezték, hogy országuk mit akar, addig mai utódaik Európa mögé bújnak, amikor a nemzeti érdekekről van szó. Washington valójában cseppfolyósított földgázt szeretne eladni a németeknek. Berlin ugyanakkor igyekszik élvezni az új gázvezetékről kötött exkluzív szerződés minden előnyét, függetlenül attól, milyen aggályaik vannak a többi EU-kormánynak. A német fél szívesen háborodik fel azon, hogy Magyarország és Lengyelország nem a földrész érdekében cselekszik. Hogy ez tényleg így van-e, az most nem számít. Mindenesetre Budapest és Varsó nem néz szembe azzal, hogy külön úton jár. De nagyon is igaza van Bismarcknak, aki egyszer kijelentette: Európa nevét gyakran olyan politikusok veszik a szájukra, akik nem merik egy az egyben előadni saját követeléseiket.
Spiegel A lap úgy mutatja be Tamás Gáspár Miklóst, mint aki figyelmeztette Európát a posztfasisztákra. A filozófus egykor a rendszerváltás stratégája volt, Orbán Viktor bálványként tisztelte. Ma is ünneplik, de szerény viszonyok közepette él Budapesten. Az elmúlt években időről időre átvett a kézbesítőtől egy-egy díszes borítékot, benne a miniszterelnök legfrissebb beszédének szövegével, a Kancellária szíves ajánlásával. A kormányfő éles bírálójaként felidézi, hogy néhány éve nem ment el, amikor a politikus meghívta egy kávéra. Mégpedig azért, mert Orbán pontosan tudja, hogy mit gondol róla a tudós, így semmi értelme nem lett volna társalogni az ország egyeduralkodójával. Tamás Gáspár Miklós évtizedek óta a közélet kiemelkedő szereplője, aki legendaszámba megy. Még mindig eljár tüntetésekre, és néptribun módjára kapásból beszédeket tart. Publicista, aki talán mindenki másnál inkább megoszt. Lendületesen, kíméletlenül és fáradhatatlanul írja cikkeit Orbán etnonacionalista, reakciós és szélsőjobbos, egy emberre épülő állama ellen. De ugyanilyen kritikus, amikor az ellenzék vagy a független sajtó melléfogásait tűzi tollhegyre. Ám soha nem üt öv alá. Lehet, hogy éppen ezért becsülik nagyra az összes politikai táborban, miközben a közhangulat gyűlölettel teli és mérgezett. Bátornak és megvesztegethetetlennek tartják, aki nem mocskolódik, de ha úgy adódik, még az ellenfelekkel is szolidaritást vállal. Az elhibázott rendszerváltás, illetve a globalizálódás láttán a „Posztfasizmus” című dolgozatában már 2000-ben megfogalmazta, hogy a korszerű, demokratikus társadalmak szakítanak a Felvilágosodás általános érvényű elveivel. Az elsők közt jelezte előre azt ami, Orbán alatt, 2010 után következett be. Ám azt ő sem gondolta, hogy 2011-ben ő is a tisztogatások áldozata lesz. Lapátra tették a Filozófiai Intézettől. Azóta még sötétebben ítéli meg az ország és Európa helyzetét. Szerinte a társadalmak a gyökértelenség, a barbárság és a pusztulás háromszögében mozognak. Ez persze nem teszi feleslegessé az erkölcsileg indokolt tiltakozásokat, de arra kell felkészülni, hogy Putyin, Erdogan vagy Orbán rendszere még évekig, évtizedekig fennmarad. Hogy menesztése után milyen szörnyű anyagi viszonyok közé került, az senkit sem zavart Magyarországon és ez azért sokat elárul a nemzet politikai kultúrájáról. Nyugdíjat csupán tavaly óta kap, az szerény megélhetést biztosít neki. TGM nyilvánosan soha nem panaszkodott a szegénysége miatt. Nem fordult Orbánhoz sem, pedig biztos abban, hogy kérése meghallgatásra talált volna. De mint mondja, miként nézne akkor most a tükörbe, ha bármit kért volna a miniszterelnöktől?
Yahoo Magyarország is ott van a világ 11 legfejlettebb állama között, amelyekben súlyos gondokat okoz a szervezett bűnözés. A felmérést a Világgazdasági Fórum készíttette szerte a Földön, csaknem 17 ezer üzleti vezető megkérdezésével. Az éllovas Finnország lett, ahol alig tapasztalni a jelenséget, viszont az nagyon is érinti Portugáliát, Franciaországot, Görögországot, az USÁ-t, Nagy-Britanniát, Németországot, de ezek az államok még mindig jobban állnak, mint Magyarország. Rosszabb viszont a helyzet Törökországban, Szlovákiában és Olaszországban, valamint Mexikóban. Magyarország a 80. helyet érdemelte ki a listán, miután az értékelés szerint a maffia uralja a prostitúciót, az autólopásokat, az embercsempészetet, illetve –kereskedelmet, a kábítószerpiacot valamint a cigarettacsempészést. Erről az amerikai Külügyminisztérium szolgáltatta az adatokat. Az Interpol ezt annyival egészítette ki, hogy az ország földrajzi elhelyezkedése, a sok szomszédos állam vonzó a kábítószer- és embercsempészek számára.
Szerző

Repedés a republikánus falon

Publikálás dátuma
2019.12.27. 09:50

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Trump a karácsony kedvéért sem szüneteltette a politikai harcot.
"Családi ünnep. Csupa szeretet. Csupa nevetés. És az elkerülhetetlen beszélgetések a liberális  családtaggal, aki egyszerűen nem képes tudomásul venni, milyen remekül mennek Amerika dolgai Trump elnök alatt" - a szöveg a Donald Trump 2020-as újraválasztási kampánya által karácsonyra szánt republikánus családi sillabuszból való. A 12 pontos vitavázlat a Demokrata Párt köreiből a republikánus családtagok meggyőzésére kiadott útmutatóra kíván válaszolni. A két szöveg jól jellemzi a kialakult helyzetet: az ország drámaian megosztott, és a pártok élet-halál kérdésnek tekintik a novemberi elnökválasztást. A karácsony kedvéért az elnök sem szüneteltette a politikai harcot. Szerdán kétrészes tweet-tirádában támadta meg a Demokrata Párt vezéralakját: "Miért kéne megengedni a bolond Nancy Pelosinak, hogy impeachelje az Egyesült Államok elnökét, csak mert csekély többsége van a képviselőházban?" Pelosi, aki hívő katolikus és korábban azt mondta, hogy minden áldott nap imádkozik Trumpért, egyelőre nem reagált. A Floridában karácsonyozó Trumpot az ünnepi istentiszteletet követően megkérdezték, imádkozott-e Pelosiért, amire az elnök azt felelte, hogy "nagyon jó évünk lesz". Trump most elsősorban azt sérelmezi, hogy Pelosi visszatartja a képviselőházban december 19-én megszavazott alkotmányos vádemelésről szóló hivatalos levelet. A házelnök azzal érvel, hogy a szenátusi többséget irányító Mitch McConnell nem hajlandó tárgyalni az impeachment eljárás második, ítélkező szakaszának szabályairól, márpedig addig az alsóház sem tudja megnevezni "impeachment-menedzsereit", azaz a vád nevében eljáró képviselőket. Pelosi és szövetségesei már megneveztek négy megidézendő tanút, köztük John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadót és Mick Mulvaney-t, Trump megbízott kabinetfőnökét. A Trump-tábor viszont nagyon gyors, tanúk és szakértők meghallgatása nélküli, gyakorlatilag egyetlen szavazásban kimerülő eljárást szeretne. Karácsony előtt azonban e téren egy pillanatra megingani látszott McConnell, amikor azt nyilatkozta, hogy nem teljesen zárja ki a tanúk meghallgatását. A szenátusban 53:47 arányú republikánus fölény van, így a demokrata pártiaknak eljárási kérdésekben is legalább négy republikánus átszavazóra lenne szükségük. A reublikánusok közül eddig azonban csak a 2020-as újraválasztásáért harcoló Lisa Murkowski alaszkai szenátor kifogásolta, hogy McConnell folyamatosan egyeztet a Fehér Házzal az impeachment kapcsán követendő taktikáról. Szerinte egyet vissza kellene lépni, nem volna szabad "kéz a kézben" járni a Trump-védelemmel. Eddig ez az első és egyetlen repedés a republikánusok falán. Az óvatosan merész nyilatkozat jól jelzi, hogy mindkét oldal a 2020-as esélyek szempontjából elemzi a kialakult helyzetet. A Demokrata Pártban például amiatt aggódnak, hogy az elhúzódó impeachment "belelóghat" a február 3-án kezdődő előválasztásba, márpedig egyelőre még öt szenátor is harcban áll az elnökjelöltségért.

Előbb a tengeralattjárók, Melania ajándéka még ráér

Donald Trump kedden reggel, a fegyveres erők öt ágának képviselőivel folytatott videóbeszélgetés során dicsérte az utóbbi években hadrendbe állított repülőgépeket és hadihajókat, megjegyezve, hogy két új, minden eddiginél modernebb tengeralattjáró is épül. Az a kérdés viszont zavarba hozta, hogy milyen ajándékkal lepi meg (harmadik) feleségét, Melaniát. Trump hosszan beszélt a családjában uralkodó szeretetről, de mint kiderült, akkor még nem választott ajándékot, azt mondta, még van egy kis idő. Ami igaz is, lévén Amerikában karácsony napjának reggelén szokás átadni az ajándékokat. Egyelőre nem adták hírül, végül mit kapott a First Lady.