közpénz;uniós támogatás;Pásztó;Huczekné Rétvári Mónika;

Celebek előadásaira költ Rétvári unokahúgának egyesülete a felzárkóztatásra nyert uniós pénzből Pásztón

Azt, hogy kik és mennyit keresnek a 200 milliós projekten, Hadházy szerint Huczekné Rétvári Mónika az adatvédelmi szabályozásra hivatkozva nem árulja el.

Még tavaly februárban derült ki, hogy komoly támogatást nyert el a KDNP-s Rétvári Bence államtitkár unokahúgának nőegylete: a Huczekné Rétvári Mónika által vezetett Nők Civilben Egyesület a Nőközpont Pásztón elnevezésű projekt keretében költhetett 85 százalékban az Európai Unió által fizetett, vissza nem térítendő 199,2 millió forintot két és fél év alatt. A meghirdetett program szerint hátrányos helyzetű nők számára tartottak képzéseket, illetve Pásztón létrehoznának egy női információs és szolgáltatóközpontot. A kiírás alapján a projekt célja a nők munkaerőpiaci helyzetének, illetve a család és a munka összeegyeztethetőségének javítása volt.

Az már tavaly látszott, hogy az alig húsz tagú Nők Civilben Egyesület profiljába nem igazán illik egy ekkora nagyságú és ilyen szakmai tudást, szociális és pedagógiai tapasztalatot igénylő feladat. A projekt eredményeit végigvevő Hadházy Ákos pénteken közösségi-oldalán pedig már egyenesen úgy fogalmaz:

arra sem figyeltek, "hogy legalább a látszata meglegyen annak, hogy a különösen hátrányos helyzetű Pásztón és környékén a 200 millió jó részét nem kamu programokra és »képzésekre« fordítják".

Kiemeli, a szervezet honlapja alapján például több egy-egy hétvége alatt lezavart 20-30 órás képzést is tartottak. Ezek megtörténtéről nem került feltöltésre még fénykép sem. Ami ennél is váratlanabb:

azoknak, akik aláírásukkal igazolták, hogy részt vettek valamely rendezvényen, volt, hogy ezért 15 ezer forint "motivációs díj" járt.

Ráadásul ezek témájukban sem kapcsolódtak a nők munkaerőpiaci helyzetéhez: "együttműködési technikákat" oktattak, valamint "érzelmi intelligenciát fejlesztettek". Rétváriék továbbá szerveztek anyasági versenyt is a közpénzből. De a hátrányos helyzetű nőknek szánt forintokból olyan alkalmakra is futotta, mint például amikor

  • Soma "Mamagésa" szépségnapot tartott,

  • Vujity Tvrtko "Túl minden határon" címmel beszélt, illetve

  • Csernus Imre pszichológus és celeb "az élet nagy kérdéseiről", valamint rákos megbetegedésekről adott elő.

Hadházy szerint azt, hogy kik és mennyit keresnek a projekten, Huczekné Rétvári Mónika a GDPR adatvédelmi szabályozásra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni neki.