Még Janukovics orvlövészeit is átadták

Publikálás dátuma
2019.12.29. 19:03

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
Újabb jelentős lépés a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében: vasárnap a szemben álló felek fogságából összesen mintegy kétszáz ember szabadult, a bizonytalanság abból fakad, hogy a kijeviek foglyai közül többen, egyes hírek szerint 22-en nem kívánnak visszatérni a szakadárok által ellenőrzött területekre. A fogolycserében az e vonatkozásban normandiai négyesként emlegetett francia-német-orosz-ukrán csúcstalálkozón állapodtak meg december 9-én Párizsban. A részleteket a napokban véglegesítették a háromoldalú kontaktcsoport videokonferenciáján. Kijev és a szakadárok legutóbb három éve engedtek el kölcsönösen foglyokat, akkor több mint háromszázan szabadultak. A Bahmut és Horlivka közötti úton levő "Majorszk" ellenőrző-átengedő pontot már korábban lezárták, a területre csak hivatalos személyek léphettek be, újságírók sem kaptak engedélyt, de az ukrán Elnöki Hivatal élő video-közvetítésben számolt be a történtekről. A beszámolók megerősítették, hogy minden rendben zajlott, eltekintve egy apró incidenstől: a foglyokat szállító egyik busz véletlenül nekiment egy mikrobusznak, de senki sem sérült meg, és az anyagi kár is csekély. Kijevben vasárnapra virradóra aktivisták egy csoportja elzárta annak a börtönnek a kijáratát, ahol a 2014-ben megbuktatott Janukovics elnök belügyminisztériuma különleges erőinek néhány tagját őrizték, akik sokak meglepetésére a szabadulók közé kerültek. Ellenük ugyanis büntető eljárás folyik azzal a váddal, hogy a 2014-es majdani tüntetések idején a tömegbe lőttek. Őket most ki kellett csempészni a börtönből. Kiszabadult az a gazda, bizonyos Nikolaj Butrimenko is, aki a fegyveres konfliktus kezdetén elárulta a szakadároknak a kijevi kormányerők egyik különleges alegységének tartózkodási helyét: a rajtaütésben tíz ukrán katona vesztette életét. Nyolc évet kapott, de csütörtökön váratlanul szabadult, és fölkerült a kicserélendők listájára. A fölsorolás nem teljes. Ez a lista az ukrajnai belpolitikai kommunikációban valószínűleg heves vita tárgya lesz, Volodimir Zelenszkij elnök is kemény bírálatokra számíthat; egyelőre csak az eljáró bírákat érik dühös támadások. Két nagy közvélemény-kutató csoport néhány nappal ezelőtti együttes országos fölmérése szerint Zelenszkij változatlanul a legnépszerűbb ukrán politikus, 62 százalék fölött áll, kérdés, módosul-e ez, és melyik irányba. A rendezési folyamat következő állomása az újabb csapatszétválasztás a frontvonal három, ez idő szerint még titokban tartott pontján. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a minap azt fejtegette, hogy Volodimir Zelenszkijjel elérhető a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése, de Moszkva továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Kijev kezdjen közvetlen tárgyalásokat a szakadárokkal. Ukrán részről ennek a követelésnek nem kívánnak eleget tenni.

Zöldekkel pótolják a szélsőjobbot: ilyen lesz az új Kurz-kormány

Publikálás dátuma
2019.12.29. 17:51
Kurz, mielőtt a Zöldekkel való tárgyalás elkezdődött volna
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Ha a zöldpárt kongresszusán is elfogadják a kisebbik koalíciós partner szerepét, januárban felállhat az új osztrák kabinet.
A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt és a zöldek szombat éjjel megegyeztek a hetek óta tartó koalíciós tárgyalásaikon. Ha a zöldek január 4-én a kongresszusukon is jóváhagyják a megállapodást, akkor jöhet az újabb Kurz-kormány. A zöldek a Strache-botrány után elbukó  jobboldali FPÖ-t váltják majd kisebbik koalíciós partnerként – írja az Index.
A lap felidézi, Ausztriában szeptember végén tartottak előrehozott parlamenti választásokat, miután a Heinz-Christian Strachéről kikerült ibizai videófelvételek után bukott a két évet fennállt néppárti-szabadságpárti koalíció. A választások két legnagyobb nyertese állapodott most meg egymással: Kurz kancellár pártja hat százalékponttal, 37 százalékra növelte a támogatottságát szeptemberben, a zöldek pedig 14 százalékkal, szavazatszámukat több mint megtriplázva kerültek vissza a szövetségi parlamentbe.
Az elmúlt napok és hetek intenzív tárgyalásai meghozták az eredményt. A célvonalat ugyan még nem értük el, de a koalíció előtt álló nagy akadályokat mindkét oldalról sikerült elhárítanunk

– kommentálta diplomatikusan a megállapodást Sebastian Kurz. Az elhúzódó koalíciós tárgyalások nem mentek könnyen.
Nem könnyű megállapodni valakivel, aki két évvel ezelőtt egy posztfasisztát nevezett ki belügyminiszterének.

– mondta a tárgyalásokról néhány hete a hírportálnak Thomas Waitz, az Európai Zöldek osztrák társelnöke, aki Kurzot mellesleg olyan opportunistának nevezte, akit csak a pénz és a hatalom érdekel. A kiszivárgó megállapodástervezet alapján az igazán fontos tárcákat szinte mind sikerült Kurznak a saját pártjának megtartania: a Néppártté lesz a külügy, a pénzügy, a belügy, a gazdasági, az oktatási és a mezőgazdasági tárca, míg a zöldek az igazságügy, az egészségügy és a szociális tárca mellett a környezeti és energiaügyeket is magába foglaló környezeti minisztériumot kapják meg. 
Szerző

Trump életveszélyesen tweetel

Publikálás dátuma
2019.12.29. 17:31

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A Twitter eddig egyszer sem volt hajlandó leszedni az amerikai elnök posztjait arra hivatkozva, hogy azok hírértékkel bírnak. Most azonban mégis közbeléptek.
Törölték Donald Trump twitter-folyamának egyik bejegyzését, mert szerepelt benne az elnök elleni eljáráshoz vezető botrányt elindító közérdekű bejelentő neve. Amerikában szigorú törvény védi a közérdekű bejelentőt, Trump azonban már többször követelte, hogy nevezzék meg az illetőt, akiről hivatalosan csak azt tudni, hogy egy hírszerző szervezet alkalmazottja. Az elnök félreérthetetlenül utalt rá, hogy a bejelentőt árulónak, kémnek tartja, aki halált érdemelne. Az illető nevét szélsőjobboldali források már hónapokkal ezelőtt közzétették. Azóta rendszeresen kap életveszélyes fenyegetéseket, ezért testőrök vigyáznak rá.  Trump ezúttal egy automatizált "twitter-bot" bejegyzését küldte tovább - a szakértők szerint több ország, köztük Irán, Észak-Korea, Kína és Oroszország titkosszolgálatai is használnak ilyeneket az amerikai közvélemény befolyásolására. Az eset arra utal, hogy Trump, akinek a Twitteren 68 millió követője van, továbbra sem hallgat az őt óvatosságra intőkre, illetve könnyen provokálható. Trump tábora az egyik potenciális demokrata párti elnökjelöltet is megpróbálja belekeverni az eredetileg az elnök által Ukrajnára gyakorolt nyomás kapcsán kirobbant botrányba. Joe Biden szombaton délelőtt azt mondta, nem menne el a szenátusi meghallgatásra, ha az impeachment eljárás során behívnák tanúnak. Délutánra ezt úgy módosította, hogy ha el is menne, akkor is csak az elnökkel kapcsolatos kérdésekre válaszolna. Republikánus körökből azt sugallják, hogy a volt alelnök az egyik ukrán gázcég felügyelő bizottságában busás fizetést húzó fia miatt beavatkozott a kijevi korrupciós játszmákba. Nancy Pelosi házelnök még mindig nem küldte meg a szenátusnak a képviselőház impeachment-határozatát. Mindkét oldal azt próbálja felmérni, hogy vannak-e olyan republikánus szenátorok, akik legalább az eljárási kérdésekben hajlandóak az ellenzékkel szavazni. Ha nem, akkor még az is elképzelhető, hogy az impeachment egyetlen szenátusi szavazással lekerül a napirendről. Az 53:47-es jobboldali fölény miatt legalább négy republikánus voks kellene ahhoz, hogy az eljárást a korábbi precedensekhez hasonlóan folytassák le.