Előfizetés

A főváros szponzorok jelentkezését is várja a független színházak megmentésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 13:06

Fotó: Shutterstock
Továbbra is a túlélésért küzdenek a független színházak, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes.
Gy. Németh Erzsébet, aki a DK elnökségi tagja, az MTI tudósítása szerint azt mondta: egymásnak ellentmondó kormányrendeletek jelentek meg arról, hogy az érintett színházak kaphatnak-e támogatást a működésükhöz. A politikus ezt úgy értékelte: miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást. Tudatosan teszik mindezt, hogy az érintettek „befogják a szájukat” – fogalmazott. Budapest azonban szabad város – jelentette ki a főpolgármester-helyettes, és leszögezte: mindent megtesznek a helyzet orvoslásáért. Gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez szponzorok jelentkezését is várják – tette hozzá.
Gy. Németh Erzsébet
Fotó: Népszava

Nem ezt ígérték: fél évet kell még várni az ingyenes meddőségi gyógyszerekre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 12:43

Fotó: Népszava
Lazán kezeli az időpontokat az EMMI, korábban az év elejét emlegették határidőként, most már július elsejéről beszélnek.
Rövid úton megoldotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a problémát, hogy Novák Katalin államtitkár decemberi bejelentésével ellentétben miért nem lettek január elsejétől ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek.
A minisztérium a hvg.hu-nak elküldött közleményben azt írta, hogy
július 1-től nem kell fizetni a készítményekért,

és arra hivatkoznak, hogy ez a Magyar Közlönyben is megjelent már. Hozzátették, ekkortól lesz ingyenes a teljes körű meddőségi kivizsgálás a nők és a férfiak esetében is, 2020-tól pedig korlátozástól mentesen számolhatják el a közfinanszírozott intézmények a beültetéseket. A kormány korábban hat közismert és nyereséges meddőségi centrumot vásárolt fel, méghozzá a jolly jokernek számító  "nemzetstratégiai jelentőségű" beruházás kategóriát emlegetve - így a központosítással a Gazdasági és Versenyhivatal sem foglalkozhat.
A mostani Emmi-közlemény azért meglehetősen furcsa, mert Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkára december 19-i sajtótájékoztatóján szó szerint azt mondta: január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Mint a Népszava is megírta, a bejelentéstől függetlenül a gyógyszertárakbanjanuár 2-ától továbbra is fizetni kellett a készítményekért. Az Emmi a hvg.hu kérdésére sem közölte, hogy miért nem az eredetileg Novák által ígért januári bevezetéssel indultak.

Sok településen még mindig baj van a levegővel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 11:47

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Hét településen is kifogásolt volt csütörtökön a levegőminőség.
Hét településen – Hernádszurdok, Kazincbarcika, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szentgotthárd és Várpalota – volt kifogásolt a levegőminőség csütörtökön – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a fűtési időszakban az ország bármely pontján kialakulhat kedvezőtlen levegőminőség, főleg a csapadékmentes és szélcsendes napokon. A legfontosabb légszennyezők a kisméretű aeroszol részecskék, melyek elsősorban a helytelen lakossági tüzelés, illetve egyéb égési folyamatok során keletkeznek. Kifogásolt levegőminőség esetén elsősorban légúti tünetek (például köhögés, nehézlégzés, légúti irritáció) jelentkezhetnek az érzékeny lakosságcsoportnál.