Balaton;Fidesz-közeli cégek;

2020-01-04 07:00:00

Balatoni újhullám: árnyékkormányként irányítja a régiót egy hatalomhoz közeli üzleti kör

A szakpolitikusok eltűntek, a fejlesztési tanács díszletté vált, és már a helyi fideszesek szava sem számít.

A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség Lombár Gábort, Balatonfenyves polgármesterét választotta elnökének decemberben. Az új elnök terveiről keveset tudni, ezt a hiányosságot mégsem vetették a szemére. A térséget ismerők ugyanis úgy látják, ma már nem lehetnek komolyabb víziói az egykor befolyásos, 116 éve alapított Balatoni Szövetség elnökének. A térség jelenéről, jövőjéről szóló kérdésekben ugyanis már nem a tó körüli önkormányzatok és helyi szervezetek határoznak: lassan, szisztematikusan kiszorították őket a döntéshozói körből.

– Ezerszer többet számít a helyi önkormányzatok akaratánál az, hogy mi az érdeke néhány balatoni vállalkozónak – állította egy forrásunk. – A legtöbben rögtön Mészáros Lőrincre és Tiborcz Istvánra gondolnak, hiszen érdekeltségeik sorra vásároltak fel üdülőket, szállodákat, kikötőket, és a Balaton-törvényt is éppen úgy módosította a parlament kormánypárti többsége, hogy ők húzták belőle a legnagyobb hasznot. Ennél azonban összetettebb a kép - fogalmazott.

A tónál ma tényként kezelik: a térségben a Balatoni Körnek a legnagyobb a lobbiereje. Ezt az egyesületet 2014-ben ismert borászok és vendéglátósok alapították, és a tó turizmusának fejlesztését tűzték ki célul. A kör elnöke a badacsonyi borász és étterem-tulajdonos Laposa Bence, akit tavaly Orbán Viktor miniszterelnök a legkomolyabb kormányzati turisztikai elismeréssel, a Pro Turismo-díjjal tüntetett ki. A vállalkozó az idén 173 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott panzióépítésre. Az egyesület alapító tagja mások mellett a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, Csapody Balázs is, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadója. Azt, hogy ő jól mozog kormányzati körökben jelzi: rendre meghívják a kötcsei piknikre, korábban pedig biztosi posztot ajánlottak neki, ám ő végül nem élt ezzel a lehetőséggel. A Kistücsökben gyakori vendég volt korábban a Rogán-család és a kormányfő lánya, Orbán Ráhel is, aki szintén a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadója. Csapody egyébként 315 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől szemesi panziójához. Nem tagja a Balatoni Körnek, de tagadhatatlanul jó fideszes kapcsolatokkal rendelkezik a siófoki női kézilabdacsapat tulajdonosa, Fodor János, akinek a neve polgármesterjelöltként is felmerült, vélhetően nem függetlenül a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholy tagságától.

Korábban nehéz volt elképzelni, hogy a tó körüli három megye – Somogy, Zala, Veszprém – elnöke, a három meghatározó parti város, Keszthely, Siófok és Füred, vagy épp a nagy balatoni cégek, például a hajózási társaság megkérdezése nélkül történjen bármi a régióban. A megyék kiüresítésével párhuzamosan aztán megszűnt a megyei elnökök érdekérvényesítő képessége, és előbb Keszthely, majd Siófok, végül Füred is elvesztette befolyását, a hajózási céget pedig visszavette az állam a térségi önkormányzatoktól. A hatalmi gócpontok átrendeződésére jó példa a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) kiüresítése is. Ma már jobbára főleg másod- és harmadvonalbeli pártemberek jutnak szerephez a tanácsban, amelynek szerepe valójában csak formális.

– A BFT elveszítette korábbi jelentőségét – mondta egy balatoni település polgármestere. – A 2010 előtti elnök, Suchman Tamás az MSZP erős emberének számított, elnöksége idején hangsúlyos szerep jutott a településeknek is. Most egyetlen valóban balatoni ember ül benne, az elnök, Bóka István.

Balatonfüred Fidesz-KDNP-s polgármestere, a korábbi országgyűlési képviselő 2010 decembere óta vezeti a BFT-t. Bókáról viszont forrásunk azt mondta: „túl rendes ember, nem lehet bevonni mutyikba, így mára körön kívül találta magát, s visszaszorult Füredre.”

A tóparti választókerületek képviselői sem számítanak komoly tényezőnek – pedig mind az öten a Fidesz-KDNP színeiben győztek. A balatonfüredi Kontrát Károly ugyan belügyi parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes, ám forrásaink szerint sokkal inkább a hatalom, mintsem a tó érdekeit képviseli egy-egy ügyben. Balatoni kérdésekben csak a keszthelyi Manninger Jenő szava számít, míg a tapolcai Fenyvesi Zoltán, a marcali Móring József Attila és a siófoki Witzmann Mihály erősen másod-harmadvonalbeli a Fidesz-KDNP-ben.

Volt, olyan forrásunk, aki a balatoni erőviszonyok átrendeződése kapcsán azt rögzítette: – Hiába vette át a hatalmat az új vállalkozói kör, ahogy eddig, most is késnek azok a nagy, a tó idegenforgalmát alapvetően meghatározó beruházások, amelyeket évek óta ígérgetnek. Árulkodó, hogy még Mészáros Lőrinc több, évekkel ezelőtt felvásárolt ingatlana is csak üresen pusztul.