Emmi;nevelőszülők;

119 nevelőszülőt sikerült összetoborozni

A jelentkezők száma a kormány Befogadlak kampányának hatására sem emelkedett számottevően.

A tavalyi év első felében összesen 388 fő vett részt 60 órás nevelőszülői tanfolyamon, közülük 255 fő szerzett tanúsítványt, a tanúsítvánnyal rendelkezők közül pedig 119 fővel kötöttek keretmegállapodást a nevelőszülői hálózatok 2019. június végéig – derült ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérdésére küldött válaszából. A politikus arra volt kíváncsi, hányan jelentkeztek nevelőszülőnek a kormány által indított „Befogadlak” program hatására, mennyi tanfolyamot indítottak és azt mennyien végezték el eddig.

Rétvári megjegyezte, a nevelőszülői hálózatot működtető intézmények, szervezetek nem kötelesek nyilvántartást vezetni a nevelőszülői tevékenység iránt érdeklődőkről. Válaszát szerencsére nem zárta le ennyivel, a fenti adatok mellett a következőket írta: a 2019-es év első felében a nevelőszülői hivatás iránt érdeklődők 62 százaléka jelentkezett valamelyik nevelőszülői hálózatnál nevelőszülőnek, s a jelentkezők 39 százaléka felelt meg a jogszabály szerinti komplex (környezeti, egészségi, pszichológiai) alkalmassági vizsgálaton.

Az államtitkár által közölt adatok és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatainak összevetésével elmondható, hogy a nevelőszülői hivatás népszerűsítését célzó, 2018 októberében indult és tavaly májusig tartó „Befogadlak” kampány hatása eddig nem túl átütő. A KSH szerint a nevelőszülők száma a következőképpen alakult az elmúlt években: 2014-ben 5531-en, 2015-ben 5460-an, 2016-ban 5389-en, 2017-ben 5611-en, 2018-ban 5773-an voltak. Tehát összességében enyhe növekedés tapasztalható, ami minden valószínűség szerint (legalábbis a fentebb ismertetett mértékben) 2019-ben a kormányzati kampány nélkül is folytatódott volna.

A nevelőszülők tehát még mindig nagyon kevesen vannak, miközben a szakellátásban élő gyerekek száma folyamatosan nő, a KSH szerint 2018-ban 23,5 ezren voltak. Aggasztóan alacsony azoknak a nevelőszökőknek a száma, akik különleges és speciális szükségletű gyerekeket vehetnek gondozásba: 2018-ban országosan 1224 különleges nevelőszülő és mindössze 14 speciális nevelőszülő látta el a speciális és fogyatékossággal élő gyerekek gondozását.