Fidesz;Orbán Viktor;EPP;

2020-01-09 06:30:00

Érik az Orbán-Tusk találkozó

Akár már napokon belül, de mindenképpen még január vége előtt négyszemközt tárgyalhat egymással a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságáról Donald Tusk elnök és Orbán Viktor kormányfő, előkészítés alatt áll egy ilyen találkozó. Erről beszéltek lapunknak néppárti és diplomáciai források is.

Úgy tudjuk, egyelőre a megbeszélés helyét és időpontját sem rögzítették, Budapest éppúgy felmerült, mint Brüsszel. A találkozó célja alighanem az lenne, hogy tegyenek egy utolsó kísérletet a Fidesz néppárti tagságának megőrzésére.

Megkerestük Orbán Viktor szóvivőjét, Havasi Bertalant is, aki kérdésünkre annyit válaszolt, hogy "Orbán Viktor minden sajtónyilvános megbeszéléséről kellő időben értesítenek majd".

Most egyébként egyetlen beszélgetőpartnerünk sem merte megjósolni, végül milyen döntést hoz a Néppárt az ügyben, és mi áll a Fidesz politikáját értékelő bölcsek tanácsa jelentésében. „Ha a bölcsek közzéteszik a jelentésüket, akkor új döntést fogunk hozni. Hogy ez mi lesz, az nem csak rajtunk múlik, attól is függ, mi a Fidesz terve” – válaszolta Andrej Plenković horvát kormányfő zágrábi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy helye van-e a magyar pártnak az Európai Néppártban.

Van, aki szerint a német CDU szava döntő lesz, más arra hívta fel a figyelmet: míg az EPP uniós tagpártjai között sokan szabadulnának a Fidesztől, az EU-n kívüli országokban működő szervezetek körében erős Orbán Viktorék pozíciója. Egy fideszes forrásunk szerint ugyanakkor a párt kizárása sokkal nagyobb átrendeződéshez is vezethet az egész Európai Parlamentben. A volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi Ligája ugyanis már jelezte, hogy szívesen átlépne mostani frakciójából, az Identitás és Demokrácia (ID) csoportból a Néppártba. A 28 olasz képviselő pedig komoly erősítést jelentene az EPP-nek. Ugyanakkor emiatt arra kényszerülhetne a maradék 45 ID-s képviselő, hogy egyesüljön a 62 tagú Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségével (ECR) – a másik az EPP-től jobbra álló frakcióval. Ebben pedig a Fidesznek is erős pozíciói lennének. Orbán Viktor egyébként kedden Varsóban tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Jaroslaw Kaczynskivel, az ott kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetőjével. A PiS az ECR frakció része jelenleg és a 444.hu azt írta: a találkozó célja a Fidesz esetleges átlépésének előkészítése volt.